De Sonia Popa,

Cu toate acestea, potrivit doctorului în psihologie Geanina Cucu Ciuhan, societatea actuală încă face confuzii destul de mari între rolul psihologului, al psihoterapeutului şi al psihiatrului, iar mulţi dintre noi apelam la ajutorul unui specialist abia atunci când întâmpinăm o problemă critica de viaţă, căreia nu îi putem face faţă singuri. “Îmbucurător este că românii au început să nu mai aibă o percepţie negativă cu privire la mersul la psiholog, au înţeles destul de bine că nu e nimic degradant în a avea sufletul rănit şi în a trăi unele emoţii pe care nu le putem controla fără ajutorul unui specialist, însă mai este nevoie de timp până când o să apeleze la psiholog cu mult înainte ca o tulburare să se agraveze. De cele mai multe ori, oamenii consultă un psiholog atunci cand înţeleg că nu mai pot gestiona de unii singuri emoţiile puternice sau tulburările de comportament, dar încă nu au conştientizat cât de important este consultul psihologic care poate preveni agravarea lor”, declara profesorul universitar Geanina Cucu Ciuhan.

psiholog

Când ne putem da seama că avem nevoie de ajutorul unui psiholog?

În opinia profesorului Cucu Ciuhan, există un număr variat de simptome care evidentiază, mai devreme sau mai târziu, faptul că persoana se află într-un impas existenţial sau este pe cale de a dezvolta o anumită tulburare psihică. Printre cele mai frecvente simptome identificate de doctorul în psihologie, la publicul din România, sunt: tristeţea, furia, iritabilitatea, lipsa de speranţă, tulburări ale somnului (insomnie sau hipersomnie), un apetit diminuat considerabil sau, dimpotrivă, crescut, retragerea faţă de familie sau grupul de prieteni sau diminuarea plăcerii de a petrece timpul cu aceştia. În acelaşi timp, şi temerile excesive faţa de obiecte sau situaţii specifice (de ex.: folosirea liftul, zborul cu avionul, teama de înalţimi, teama de a vorbi în public, claustrofobia, agorafobia), experimentarea unor stări anxioase sau a atacurilor de panică reprezintă situaţii pe care oamenii nu le pot gestiona singuri şi au nevoie de ajutorul unui psiholog.

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'
Recomandări

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'

Multe dintre aceste tulburări pot fi tratate de psihoterapeut. Există însă şi anumite cazuri în care suferinţa psihică trebuie tratată interdisciplinar, printr-un tratament prescris de mediul psihiatru, însoţit de psihoterapie. Ne referim aici la tulburările depresive majore, la tulburările anxioase sau la cele de tip psihotic. “Este important ca oamenii să ştie că nu este necesar să apeleze la serviciile unui psihoterapeut doar în situaţiile în care se confruntă cu dificultăţi majore (tulburări psihice) sau abia după ce aceste dificultăţi s-au cronicizat ori s-au agravat (transformându-se în tulburări psihice). De asemenea, pentru o schimbare de perspectivă, invit oamenii să privească suferinţa psihică la fel ca pe orice altă suferinţă somatică/fizică. Suferinţa psihică este o „rană” a sufletului, rană care, „netratată”, de cele mai multe ori, rămâne deschisă ani de zile. Întrebarea este: dacă am avea o rană la picior, la mână sau localizată în orice altă parte a corpului, am ignora-o ani de zile?”,adaugă psihologul.

 

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu
GSP.RO

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie
HOROSCOP

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie