De Adriana Nedelea,

“Am avut aseară (joi, n.r.), în ședința de Guvern, un proiect de ordonanță de urgență în primă lectură. O soluție ar putea fi acordarea acestui stimulent pentru medicii și personalul medical, inclusiv personalul auxiliar care intră în contact cu persoane cu coronavirus sau suspecte, să acordăm acest stimulent din fonduri europene. Sperăm ca în ședința următoare, probabil luni, să fie adoptată ordonanța”, a spus Ionel Dancă.

El a precizat că stimulentul va fi acordat cadrelor medicale după ce ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să ofere un bonus consistent, de 500 de euro, cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu epidemia.

Anunțul a fost făcut după ce zeci de medici și asistenți medicali au anunțat că demisionează sau se pensionează, de teamă că vor fi infectați cu COVID-10, de la pacienții pe care îi tratează, de multe ori fără a avea echipament de protecție.

Medicii, asistenții medicali și infirmierii din spitalele unde sunt tratați pacienții cu coronavirus sunt primii expuși riscului de a fi infectați cu COVID-19. Mulți merg în centre după ce termină programul, pentru a nu-și infecta familiile.

Premierul a anunțat în ședința de Guvern că acest stimulent va fi acordat din fonduri europene, pentru ”riscurile şi efortule suplimentar pe care le depun cadrele medicale în lupta cu coronavirusul”.

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise
Recomandări

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise

 

Șeful Cancelariei premierului vorbește, într-un interviu pentru Libertatea, despre criza coronavirusului, efectele economice ale epidemiei și despre bătălia comercială la nivel mondial pentru achizițiile de echipamente medicale.

Dancă spune că la Spitalul Județean Suceava au fost erori manageriale, ale cadrelor medicale și ale pacienților și susține că este o vendeta politică și o exagerare acuzația adusă președintelui Consiliului Județean Suceava.

El reclamă lăsarea fără rezerve și fără specialiști suficienți în sistemul medical de stat, care a făcut ca lupta cu epidemia să înceapă ”cu mâinile goale”.

Despre haosul de la unele Direcții de Sănătate Publică, Dancă spune că situația este urmarea faptului că au acolo au fost oportunități ale unor persoane, mai mult sau mai puțin pregatite, de a ocupa funcții.

Interviul integral îl puteti vedea pe Libertatea.

Fotografie principală: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Citeşte şi:

VIDEO | Klaus Iohannis: „Urmează săptămâni foarte dificile, critice pentru sistemul sanitar”. Mesaj către diaspora: „Dragii mei, nu veniţi acasă de Paşte”

Document | Un nou spital din vestul țării închide o secție: s-au confirmat 7 cazuri de coronavirus la pacienți. Cadrele medicale sunt negative

Ministrul Muncii: „Aproape 1 milion de oameni vor beneficia de șomaj tehnic”

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor