De Maria Andrieș,

55 de oameni se aflau vineri în carantină în Giurgiu: 21 în Hotel Sport, lângă stadion, şi 34 în izolare la domiciliu.

Oamenii aflaţi în carantină la Hotel Sport s-au obişnuit să-şi comande singuri mâncarea

E ora prânzului şi cei cazaţi la hotel au ieşit la aer. De la Direcţia de Asistenţă Socială n-a venit încă masa. Au pus bani împreună şi au comandat mâncare. Dar nici mâncarea asta nu se vede la orizont.

Primăria cu program redus

Am întrebat la Primăria Giurgiu cine se ocupă de hrana celor din carantină. Pe lângă persoanele din hotel, 34 de persoane sunt izolate la domiciliu în oraş.

La Primăria Giurgiu, programul cu publicul s-a scurtat, de la 9 la 11, din pricini legate de pandemie. Câţiva lucrători stau pe scări, la o cafea, la soare. Suntem îndrumaţi către Direcţia de Asistenţă Socială, instituţia care are în grijă mesele celor în carantină.

La DAS Giurgiu cetăţenii sunt ţinuţi la uşă, din motive de carantină

La DAS, care are sediul aproape în afara oraşului, în spatele gării Giurgiu Nord, angajatele ne întind un tub cu gel dezinfectant pentru mâini. Întrebăm de doamna Bănescu, directorul DAS. „Care dintre ele? Că sunt două”. Fireşte că sunt mai multe cu acelaşi nume de familie, vorbim despre funcţionari publici. Cu „şefa” dorim să vorbim, cu doamna Viorica Bănescu.

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie
Recomandări

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie

 

Micul-dejun de la prânz

Angajatele DAS se miră că mâncarea nu a ajuns la Hotel Sport. Una dintre ele dă telefon, apoi ne lămureşte: „A ajuns acum un sfert de oră, era maşina pe drum, când aţi fost dumneavoastră”, „Ce a ajuns, micul-dejun sau prânzul?”, „Toate trei mesele le primesc odată”.

„Unii reclamă că porţiile sunt mici”, „Ei, mici… Sunt puse în caserole, probabil de aceea li se par mici. Dar dacă vor să-şi cumpere mâncare pe deasupra, nu-i împiedică nimeni”.

Aşa sunt preluate actele persoanelor care vin la DAS Giurgu zilele acestea: direct în folie

O femeie ţinându-şi de mână băieţelul aşteaptă să primească porţia de lapte praf, pentru bebeluşul de acasă. Întinde o hârtiuţă, printr-un gemuleţ, o funcţionară prinde actul cu o folie de plastic şi, cu multă dexteritate, îl înfoliază. Apoi trece datele din buletin uitându-se pe geam la actul ţinut de femeie în dreptul ochilor ei. Un întreg ritual presupune lucrul cu publicul la DAS.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

Sacul cu „hrană rece”

Doamna Bănescu poate fi contactată numai la telefon. „Doamnă, cum vă descurcaţi cu hrana celor în carantină?”, „La început ne-a luat valul, că nu eram pregătiţi, acum merge bine. Au mâncare de 17 lei de persoană, pe zi. Că sunt unii nemulţumiţi, asta e, carantina nu e hotel de cinci stele. În prima zi, am cumpărat din banii mei, eu, personal, mâncare pentru o fetiţă şi tatăl ei, pentru că le era foarte foame”.

Mâncare caldă primesc doar persoanele din hotel. Ceilalţi 34, izolaţii la domiciliu, primesc „hrană rece”, ne explică directoarea DAS. „Adică le-am dat câte un sac cu făină, ulei, ceapă, cartofi, să îşi gătească ei singuri, la casele lor”.


Citeşte şi:

Ca să-și liniștească tatăl în epidemia de coronavirus, Sabina, o fetiță de 7 ani din Suceava, i-a făcut un desen inspirat de la verișoarele ei din Italia

Oameni în carantină, netestați de joi. Autoritățile nu recunosc lipsa de teste, dar metodologia a ajuns să fie încălcată repetat

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați
HOROSCOP

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați