„De mâine intră noua regulă: cei care au a doua doză de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de a treia doză. Acest regulă urmează să fie reglementată în România în curând, la noi certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect”, a precizat Raed Arafat.
Cu toate acestea, secretarul de stat a subliniat că până autoritățile reglementează noua măsură, vor mai putea fi folosite certificatele care expiră de la 1 februarie. „Mâine intră persoane respectivă (nr cu certificatul expirat), dar în curând trebuie să ne aliniem și regulilor europene”.
Raed Arafat a subliniat că este nevoie de adoptarea unui act normativ pentru ca certificatele care expiră la 1 februarie să nu mai poată fi folosite în restaurante, centre comerciale și alte facilități. El nu a oferit un termen până la care va fi adoptat acest act normativ.
Schimbarea termenului de valabilitate a certificatului verde, valabil inițial până la 30 iunie, vine să se alinieze directivei Uniunii Europene, care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai nouă luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster.
Pe 21 februarie, ministrul sănătății Alexandru Rafila sublinia că este vorba despre o decizie a Comisiei Europene adoptată în 21 decembrie, care a fost comunicată statelor membre și care se aplică pentru certificatul verde folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană.
Concret, începând de la 1 februarie, toate persoanale care au primit a doua doză de vaccin înainte de 1 mai 2021 nu vor mai putea folosi certificatul verde actual. Ele vor trebuie să efectueze doza „booster” și să genereze un nou certificat. Pentru restul persoanelor certificatul rămâne valabil până în ziua în care împlinesc cele 9 luni, ulterior fiind necesară administrarea celei de-a treia doze.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro