Statele Unite au sancționat două bănci ruse de stat după recunoașterea independenței „republicilor” Donețk și Luhansk, în vreme ce Uniunea Europeană pregătește propriul set de sancțiuni, urmând să penalizeze membrii Dumei de Stat care au votat recunoașterea independenței celor două regiuni.

Mai multe companii din Europa, Statele Unite și Japonia cu expunere pe Rusia urmăresc acum îndeaproape sancțiunile după escaladarea situației din Ucraina.

Renault deține AvtoVAZ

Producătorul auto rus AvtoVAZ, care realizează vehiculele Lada, este controlat de către grupul Renault, care este și proprietarul Dacia în România.

Conform sursei citate, AvtoVAZ caută surse alternative de cipuri, în cazul în care SUA blochează livrările de semiconductori realizați cu echipamente americane.

Însă un purtător de cuvânt al Renault a spus că „în acest moment, este prematur să estimăm care ar putea fi sancțiunile”.

Renault deține 67,71% din AvtoVAZ, iar grupul rus de stat Rostec deține 32,39%, conform RusAutoNews.com.

Volkswagen

Care sunt companiile occidentale cu prezență mare în Rusia și cum sunt acestea afectate de criza din Ucraina
Grupul nemțesc deține o fabrică în Kaluga, Rusia. Foto: Shutterstock

Grupul Volkswagen deține la rândul său o fabrică în Kaluga, Rusia, și produce mașini și la o fabrică deținută de către grupul rus GAZ.

„Gradul de impact asupra activităților noastre de business în țările afectate este analizat continuu. În privința activităților de pe teren, siguranța și integritatea angajaților noștri este prioritatea noastră de top”, a anunțat compania.

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris. E condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa
Recomandări
Prinţul Paul al României a fost prins la Paris. E condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa

Nestle

Grupul elvețian Nestle deține șase fabrici în Rusia, unde produce inclusiv de ciocolată și băuturi. În 2020, vânzările sale în Rusia au fost de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

„Avem planuri de continuitate care pot fi activate dacă sunt necesare. Siguranța și protecția angajaților noștri rămân prioritatea noastră de top. Nu vom specula cu privire la orice sancțiuni potențiale”, arată un purtător de cuvânt al Nestle.

Metro

Grupul german de retail are la rândul său o prezență în Rusia.

„Responsabilitatea noastră ca și companie în Rusia este în principal către cei aproape 10.000 de angajați și 2,5 milioane de clienți”, a spus un purtător de cuvânt.

Acesta a adăugat că aceleași îngrijorări sunt și în cazul celor din Ucraina.

Ikea

Grupul suedez Ingka, care deține Ikea și o serie de mall-uri, spune că „potențialele sancțiuni probabil vor afecta toate companiile internaționale, inclusiv Ingka Group”.

Danone

Grupul francez Danone face 6% din vânzările sale în Rusia. Compania franceză este cel mai mare producător de iaurt din lume și controlează brandul rus de lactate Prostokvashino.

„Echipele noastre locale monitorizează situația foarte îndeaproape, cu accent pe asigurarea securității angajaților”, spune un reprezentant Danone.

După o luptă de 4 ani pentru a face un copil, o pacientă îl acuză pe managerul Maternității Giulești că refuză s-o trateze: „Se răzbună pe mine”
Recomandări
După o luptă de 4 ani pentru a face un copil, o pacientă îl acuză pe managerul Maternității Giulești că refuză s-o trateze: „Se răzbună pe mine”

Coca Cola

Care sunt companiile occidentale cu prezență mare în Rusia și cum sunt acestea afectate de criza din Ucraina
Directorul Coca Cola HBR, a spus că după criza din 2014, compania a învățat lecțiile și are planuri pentru orice scenariu. Foto: Shutterstock

Gigantul băuturilor are la rândul său o prezență în Rusia.

Acesta este prezent prin îmbuteliatorul Coca Cola HBC, care este listat pe bursa de la Londra.

Compania este prezentă pe 29 de piețe din Europa și Africa, iar Nigeria și Rusia sunt cele mai mari.

Zoran Bogdanovic, directorul său executiv, a spus că după criza din 2014, compania a învățat lecțiile și are planuri pentru orice scenariu.

„Ne asigurăm că avem nivelul corect de stocuri în piețele noastre pentru a evita întreruperile”, a spus el.

Coca Cola HBC deține trei fabrici și în România, la Timișoara, Ploiești și Poiana Negrii.

BASF

Gigantul german BASF este cea mai mare companie chimică din lume și are legături puternice cu Rusia.

Compania folosește gaze și din Rusia în uzinele sale chimice.

De asemenea, deține producătorul de gaze Wintershall. În 2015, BASF a făcut un schimb de active cu gigantul rus Gazprom, prin care Wintershall a primit acțiuni la o serie de zăcăminte de gaze din Rusia, potrivit Gazprom.

Rezultate BAC 2022 s-au afișat pe edu.ro. Elevii își folosesc codul primit de la școala ca să-și afle notele
Recomandări
Rezultate BAC 2022 s-au afișat pe edu.ro. Elevii își folosesc codul primit de la școala ca să-și afle notele

De asemenea, BASF este, prin Wintershall, acționar la gazoductul Nord Stream 1, cu 15,5% din acțiuni, conform site-ului oficial. Gazoductul transportă anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, pe sub Marea Baltică.

Pe lângă brațul său energetic, BASF realizează în uzinele sale de la îngrășăminte și ierbicide până la mase plastice, polimeri și produse de biotehnologie.

Potrivit Reuters, 1% din vânzările totale ale BASF derivă din Rusia și 0,2% din Ucraina.

„Tuturor angajaților noștri din Ucraina li s-a cerut să lucreze de acasă unde este posibil și să evite călătoriile de afaceri. Toți angajații noștri din Rusia continuă să lucreze normal”, a anunțat BASF, într-o declarație de presă.

HeidelbergCement

Producătorul german de ciment deține trei fabrici în Rusia.

„Nu ne așteptăm la vreun impact major asupra afacerilor noastre din Rusia dacă nu va escalada conflictul și mai mult. Toate cele trei fabrici ale noastre din Rusia furnizează către piețele lor respective locale/regionale și nu exportă în afara Rusiei”, a spus un purtător de cuvânt.

Compania și-a vândut operațiunile din Ucraina în 2019.

Nokian Tyres

Grupul finlandez de anvelope Nokian deține o fabrică în Rusia, iar aceasta este cel mai mare exportator de bunuri de larg consum din țară, conform companiei.

Produsele de la această fabrică sunt exportate în 35 de țări. O altă fabrică este deținută în Finlanda.

Nokian a pregătit transferul producției pentru anumite produse între fabricile sale, dacă situația o cere.

„Ne pregătim pentru scenarii diferite ca parte a managementului nostru normal al riscului, iar acum am intensificat lucrul din cauza situației curente geopolitice, inclusiv planificarea disponibilității”, potrivit unui purtător de cuvânt.

Neste

Compania finlandeză Neste rafinează țiței rusesc și se bazează pe Rusia pentru două treimi din nevoile sale de „aur negru”.

„Dacă nu va fi petrol rus disponibil, Neste va cumpăra țiței din alte piețe”, a spus Sami Oja, directorul interimar al diviziei de produse petroliere la Neste, citat de Reuters.

Toyota

Cel mai mare producător japonez de mașini și unul dintre cei mai mari din lume deține o fabrică în Sankt Petersburg.

Operațiunile sale nu sunt afectate, a spus un purtător de cuvânt.

Fabrica sa produce modelele Camry și RAV4, iar Toyota are și un birou în Moscova. În total, angajează 2.600 de oameni, inclusiv 26 de japonezi în statul rus.

Japan Tobacco

Care sunt companiile occidentale cu prezență mare în Rusia și cum sunt acestea afectate de criza din Ucraina
O cincime din profiturile Japan Tobacco provin din Rusia. Foto: Shutterstock

Producătorul nipon de țigări Japan Tobacco se bazează pe fosta Uniune Sovietică pentru o cincime din profiturile sale, conform sursei citate.

Grupul are circa 4.000 de angajați în Rusia, unde are cinci fabrici.

Taxele plătite de companie au fost în 2020 aproximativ 1,4% din bugetul Federației Ruse, conform societății.

Aceasta deține și o fabrică în Kremenchuck, centrul Ucrainei.

Mitsubishi

Care sunt companiile occidentale cu prezență mare în Rusia și cum sunt acestea afectate de criza din Ucraina
Mitsubishi Corp deține un pachet de acțiuni la zăcământul de petrol și gaze Sahalin II. Foto: Shutterstock

Concernul Mitsubishi distribuie autoturisme cu brandul omonim prin 141 de dealeri în Rusia, iar Mitsubishi Corp deține un pachet de acțiuni la zăcământul de petrol și gaze Sahalin II, care alimentează Japonia cu gaze naturale lichefiate.

De asemenea, conglomeratul tranzacționează cărbune, aluminiu, nichel, metanol și mase plastice și furnizează în Rusia echipamente pentru centrale electrice și alte produse industriale.

Un purtător de cuvânt al Mitsibishi Corp a spus că afacerile din Rusia și Ucraina sunt mici și a refuzat să comenteze mai mult.

Hitachi

Conglomeratul industrial nipon deține cinci baze de inginerie în Ucraina prin GlobalLogic, companie americană achiziționată anul trecut într-o tranzacție de 9,6 miliarde de dolari.

În total, are circa 7.200 de salariați în Kiev și Harkov, unde produce în special software.

Compania nu se așteaptă la un impact semnificativ asupra acestora, iar operațiunile continuă normal.

Marubeni

Casa de comerț Marubeni are birouri atât în Kiev, cât și în Dnipro. Acestea distribuie echipamente de minerit produse de Hitachi și tranzacționează produse chimice și îngrășăminte.

Cei trei angajați japonezi ai companiei au plecat din Ucraina.

Grupul are și patru birouri în Rusia, unde vinde cauciuc pentru echipamente miniere și manageriază și un centru de sănătate.

Rakuten

Rakuten este „Amazon-ul Japoniei”. Compania deține aplicația de mesagerie Viber, care este folosită de 97% dintre utilizatorii ucraineni de smartphone-uri.

Compania japoneză are un birou la Odessa și contractori la Kiev.

Rakuten a transmis contractorilor să prioritizeze siguranța lor.

SBI Holdings

SBI Holdings este un grup de servicii financiare din Japonia.

Acesta deține SBI Bank, care oferă servicii și credite companiilor nipone prezente în Rusia.

Un purtător de cuvânt al conglomeratului financiar a spus că aceasta are măsuri pregătite pentru a-și continua operațiunile sale din Rusia prin folosirea plăților în euro, yeni și dolari către băncile europene.

Urmărește-ne pe Google News
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP.RO
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Playtech.ro
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Cum arată primul număr verde de înmatriculare din România, destinat maşinilor electrice
Observatornews.ro
Cum arată primul număr verde de înmatriculare din România, destinat maşinilor electrice
Horoscop 27 iunie 2022. Scorpionii au multe idei de pus în practică pentru a administra anumite resurse pe care le dețin
HOROSCOP
Horoscop 27 iunie 2022. Scorpionii au multe idei de pus în practică pentru a administra anumite resurse pe care le dețin
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Orangesport.ro
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro