Mergi direct la conținut »
STUDIU / Cât de fericiți sunt românii din mediul urban. Lista motivelor de bucurie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > STUDIU / Cât de fericiți sunt românii din mediul urban. Lista motivelor de bucurie

STUDIU / Cât de fericiți sunt românii din mediul urban. Lista motivelor de bucurie

3 din 10 români din mediul urban se declară fericiți, iar 2 din 10 se consideră nefericiți. Pentru 57% din locuitorii de la oraș, relațiile cu persoane apropiate (familie, copii sau prieteni) reprezintă principalul motiv de fericire, conform rezultatelor unui sondaj al companiei de cercetare de piață Ipsos.

Studiul, pe tema fericirii, a fost realizat în rândul respondenților din mediul urban din România și și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt conaționalii noștri și ce anume îi face fericiți. Pentru a evalua nivelul individual de fericire, respondenții au putut alege o notă pe o scală de la 0 – „sunt foarte nefericit(ă)” până la 10 – „sunt foarte fericit(ă)”.

Infografie Ipsos - Indexul fericirii

Infografie Ipsos – Indexul fericirii

Astfel, 30% din respondenți se declară fericiți, optând pentru notele maxime pe scala propusă (9 sau 10). Persoanele din această categorie locuiesc mai degrabă în orașe de mărime medie (50.000 – 200.000 locuitori), sunt căsătorite, au copii și beneficiază de venituri peste medie (atât la nivel personal cât și în ceea ce privește întreaga gospodărie). Viața lor este definită de o abordare pozitivă: sunt optimiști, altruiști, sociabili și prietenoși; râd zilnic. Familia reprezintă o ancoră importantă în viața acestui segment.

Cariera este secundară ca importanţă (deși nu este neglijată). Participă zilnic la activități legate de creșterea și educarea copiilor, la fel cum își alocă timp mai des pentru a se juca cu aceştia sau pentru a organiza grătare în familie – prin comparație cu alte segmente. Românii din această categorie au o relație strânsă cu partenerul de viață: ies des în oraș împreună și își fac cu regularitate cadouri.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

„Fericiții” își fac timp pentru ei: urmează cursuri de dezvoltare personală, merg cel puțin lunar la saloane de cosmetică sau la coafor, se duc mai des la teatru, cinema sau la spa și merg mai frecvent la cumpărături pentru schimbarea garderobei. Sunt stăpâni asupra propriei vieți. Sunt independenți, se bazează pe forțele proprii, încearcă să țină lucrurile sub control și au un simt practic – caută un scop în ceea ce fac. Nu le este teamă de schimbări și sunt mereu în căutare de lucruri noi.

Persoanele din acest segment se declară active, mereu în mișcare, fapt confirmat și de rata mai ridicată de călătorii – atât în țară cât și în străinătate. În același timp, consumă rar alcool iar ponderea nefumătorilor este cea mai mare în acest segment.

Aproape jumătate din respondenți (49%) se consideră mulțumiți, alegând nota 7 sau 8 pe scala fericirii. Persoanele din această categorie admit că nu participa activ la creșterea și educarea copiilor, nu ies în oraș cu prietenii și ies rar sau deloc împreună cu partenerul/ partenera. Fac săptămânal cumpărături pentru gospodărie, însă, merg rar la shopping pentru schimbarea garderobei (mai rar de o dată pe lună). Practică rar sporturi, merg rar la cosmetică sau coafor și deloc la SPA. În același timp, rata călătoriilor (în țară sau străinătate) este redusă.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Ca fapt divers, corporatiștii care fac mai puțin de 30 de minute pe drumul către birou sunt mai fericiți, conform unui studiu pentru importanța mediului de lucru.

Unul din cinci români din mediul urban se simte nefericit

Persoanele din acest segment provin mai degrabă din orașe mari, nu sunt căsătorite și nici nu au copii. Numărul acestora este mai mare în rândul studenților, persoanelor fără ocupație sau celor care lucrează în regim part-time/ fără un program fix, precum și în cadrul gospodăriilor cu venituri mici. „Nefericiții” sunt mai degrabă pesimiști, nu obișnuiesc să râdă sau chiar plâng des. Acest segment înregistrează rate reduse pentru majoritatea activităților monitorizate, inclusiv în ceea ce privește călătoriile.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Dincolo de acestea, nu există diferențe de gen sau vârstă între segmente. Cu alte cuvinte, pentru a fi fericit în România, nu contează dacă ești bărbat sau femeie, tânăr, adult sau senior.

Întrebați ce anume îi face fericiți, majoritatea respondenților din cele trei segmente răspund spontan că este vorba despre relațiile din cercurile apropiate: familia (46%), copiii (12%) sau prietenii (9%).

Infografie Ipsos - Ce este fericirea

Infografie Ipsos – Ce este fericirea

Familia este valorizată în special în rândul persoanelor căsătorite sau care locuiesc cu partenerul, care au copii, precum și în rândul celor proveniți din gospodării cu venituri la nivel cel puțin mediu. Familia devine cu atât mai importantă cu cât crește nivelul de fericire: 33% în rândul celor nefericiți, 48% pentru cei care se simt mulțumiți și respectiv 55% în interiorul segmentului cu români fericiți.

Copiii reprezintă un motiv de fericire în special în rândul femeilor, persoanelor cu vârste între 40 și 50 de ani, dar și pentru cei căsătoriți sau care au deja copii.

Prietenii sunt apreciați în special de către tineri (20-29 ani), necăsătoriţi, studenți sau persoane care nu au copii.

La o distanță considerabilă pe lista motivelor de fericire se află job-ul/ cariera (9%), sănătatea (9%), viața, în general (9%), banii și stabilitatea financiară (8%), vacanțele și călătoriile (6%) sau micile bucurii ale vieții/ lucrurile mărunte (5%).

Bărbații au o perspectiva pragmatică și sunt motivați mai degrabă de viață, în general sau de bani și stabilitate financiară. Femeile consideră că, dincolo de copii, fericirea este adusă de vacanțe și călătorii, lucruri mărunte sau chiar dragoste. Tot femeile își menționează soțul/ partenerul că motiv de fericire într-o proporție mai mare față de bărbați (8% față de 3%).

Studiul s-a desfăşurat, în perioada 3-12 octombrie 2018, pe un eşantion reprezentantiv urban de 800 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Interviurile au fost realizate online, pe baza panelului Ipsos.

FOTO – Pixabay.com

Vezi și care sunt cele mai frumoase citate despre fericire


Citește și… Ghidul contribuabilului | Care sunt taxele și impozitele ce trebuie plătite la început de an și până când trebuie achitate


Close
Închide
  Close