Euroins a rămas fără licența de operare în luna martie 2023, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat un deficit de capital de 2,19 miliarde de lei.
Libertatea a publicat mai multe investigații cu privire la Euroins, arătând că aceasta nu își achita obligațiile și era entitatea cu cele mai multe procese din România.
Cauzele identificate în raportul CITR sunt variate.
Neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate
Fondurile proprii de care societatea trebuia să dispună pentru acoperirea datoriilor potențiale către toți asigurații, reasiguratorii au fost insuficiente.
„La 30.09.2022 fondurile proprii necesare pentru acoperirea SCR erau în cuantum de 2,2 miliarde lei, iar cele necesare pentru acoperirea MCR erau în cuantum de aproape 1,8 miliarde lei”, se arată în raportul CITR.
SCR este capitalul necesar pentru solvabilitate, iar MCR este capitalul minim necesar.
Rezervele de daune au fost sub nivelul adecvat
„Ca urmare a inventarierii dosarelor de daună și a dosarelor de litigii privind daunele pretinse, lichidatorul judiciar a constatat o diferență de 1 miliard de lei între evidențele existente la data deschiderii procedurii de faliment și rezultatul inventarului, de la aproximativ 600 de milioane lei la 1,7 miliarde lei”, potrivit CITR.
Neplata la timp a daunelor
Aceasta a condus la creșterea „exponențială” a riscului de declanșare a procedurilor de executare silită, ceea ce a dus la acumularea de cheltuieli suplimentare față de daunele de achitat. Doar penalitățile sunt de peste 300 milioane de lei, la care se adaugă și cheltuielile de executare, conform lichidatorului judiciar.
Lichidatorul a mai nominalizat lipsa demersurilor privind recuperarea creanțelor și împrumuturilor acordate. La data de 31 decembrie 2022 se regăseau sume nerecuperate în cuantum de 15,5 milioane de lei, la care se adaugă sume nerecuperate de la debitori diverși de aproape 60 de milioane de lei.
Încheierea contractului de reasigurare cu EIG Re
Euroins a transferat active de peste 1,5 miliarde de lei în Bulgaria, mai arată raportul. Libertatea a arătat recent că Eurohold, grupul bulgar care deținea Euroins, cere încă 500 de milioane de lei de la Euroins în baza acestui contract de reasigurare.
CITR a respins acțiunea și a cerut judecătorului sindic să anuleze contractul, care este păgubos pentru societate.
Concernul bulgar Eurohold a anunțat pe bursă că a scos EIG Re în afara grupului, măsură văzută de experți drept o modalitate de a limita expunerea financiară a în cazul în care pierde procesele cu CITR și trebuie să returneze cei 1,5 miliarde de lei.
Pierderi din plasamente și din asigurări
În perioada 2019-2023, pierderile rezultate din realizarea plasamentelor se ridică la suma 18,3 milioane de lei.
Pierderi constante înregistrate la nivelul activității de asigurare. Acestea au atins maximul în anul 2022, „când pentru RCA au fost înregistrate pierderi de 917,6 milioane lei”, conform CITR.
Peste 2 milioane de păgubiți
ASF a retras licența Euroins în data de 17 martie 2023, iar procedura de faliment a fost declanșată oficial în instanță în dată de 9 iunie.
La acel moment, peste 2 milioane de români aveau polițe RCA emise de companie.
În urma falimentului acesteia, Guvernul a plafonat prețurile la polițele RCA, măsură prelungită recent cu încă 3 luni, până pe 30 iunie 2024.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!