Anul 2021 a adus un fenomen nou în lumea IT din China: fondatorii marilor companii au părăsit conducerea imperiilor lor tehnologice pentru a se converti la agricultură, scrie antreprenoarea și cercetătoarea Lilian Li, care a lucrat anterior la fondurile Eight Roads Ventures și Salesforce Ventures și este acum fondatoare a companiei de cercetare Chinese Characteristics.

Lilian Li, care a absolvit Universitatea Cambridge și are un master la London School of Economics, conform paginii sale de LinkedIn, a scris pe platforma de comentarii Substack.com o analiză despre viitorul agriculturii din China. 

Iar acesta este digital, potrivit cercetătoarei. 

Lilian Li scrie că, după un an în care nu a fost văzut public, Jack Ma, fondatorul Alibaba, a reapărut într-un halat de laborator vizitând sere din Europa.

Ce înseamnă agricultură digitală? Și de ce a apărut fondatorul Alibaba în vizită în sere din Europa
Jack Ma, fondatorul Alibaba

Pământul care ne susține pe toți

De asemenea, miliardarul Colin Huang se concentrează pe științe alimentare, după ce a părăsit funcția de președinte al retailerului online Pinduoduo în luna martie 2021.

Imaginile par discordante. Vizionarii care ne-au adus confortul abstract al traiului high tech se întorc la ceva așa de comun și de rudimentar precum agricultura. Dar să nu uităm, de la birourile noastre și apelurile pe Zoom, ceea ce ne susține cu adevărat.

Lilian Li:
Ce înseamnă agricultură digitală? Și de ce a apărut fondatorul Alibaba în vizită în sere din Europa
Lilian Li

Agricultura, prima revoluție tehnologică din istorie

Agricultura a fost prima revoluție tehnologică, un moment-cheie în istoria umanității. 

Trecerea de la a fi sclavul naturii, dependent de capriciile naturii, la managerierea acesteia a fost importantă în crearea surplusului care a dus apoi la urbanizare și industrializare, este o observație de multă vreme comună.

Sursele solide de hrană sunt ceea ce susțin în final oamenii și națiunile, după ce foametea a amenințat omenirea timp de mii de ani. 

China versus SUA

Autoarea oferă și câteva date.

China are 7% din terenul arabil al lumii, pe care îl folosește pentru a hrăni 20% din populația lumii. În contrast, Statele Unite au 16,5% din terenul arabil al planetei și hrănesc 4,27% din populația globului.

China a crescut în ultima vreme producția datorită introducerii de noi metode de lucru, a unor soiuri cu productivitate mai mare și datorită politicilor de privatizare pentru a stimula fermierii.

Cu toate acestea, „Imperiul de mijloc” este în urma țărilor dezvoltate în privința randamentelor și a siguranței alimentare. 

Adițional, nori negri apar la orizont: îmbătrânirea demografică rurală, degradarea mediului, schimbările climatice, epuizarea apelor subterane, poluarea și lipsa adoptării tehnologiilor.

Creșterea prețurilor și frica de foamete

Șocuri precum gripa porcină și COVID au dus la creșterea prețurilor alimentelor, ceea ce mai departe au presat pe portofelele populației și ale celor 350 de milioane de lucrători din sectorul agricol chinez.

Creșterea capacității de producție a fost chiar menționată în cel de-al 14-lea plan cincinal.

Iar acum, ca orice alt domeniu, este timpul ca agricultura să îmbrățișeze tehnologia.

1 din 4 chinezi lucrează în agricultură

Piața pentru industriile agricole este imensă: aceasta este evaluată la 2.100 de miliarde de dolari în 2021 și crește cu 3% anual, arată autoarea. În domeniu lucrează circa 25% din populația Chinei. 

O estimare a lui Zhao Chunjiang, academician din cadrul Academiei Chineze de Inginerie, estimează că agricultura digitală a Chinei este acum de 94 de miliarde de dolari și va ajunge la 188 de miliarde de dolari în 2025, după cum scria în luna septembrie Pandaily.com.

Ce înseamnă agricultură digitală? Și de ce a apărut fondatorul Alibaba în vizită în sere din Europa
25% din populația Chinei lucrează în agricultură. Foto: Shutterstock

Potențial de automatizare

Pe de altă parte, declinul populației rurale, ca urmare a îmbătrânirii și a migrației către orașe, face agricultura drept un candidat pentru automatizare.

Randamentele mai slabe țin China în urma unor state precum SUA sau Olanda cu privire la producția la hectar. 

Agricultură digitală înseamnă, de pildă, o predicție a vremii cu mare acuratețe și corelată cu sisteme inteligente de irigare, totul condus de Inteligența Artificială, iar China are un handicap în această zonă.

Iar o combinație de probleme de mediu și lipsa apei au crescut îngrijorările cu privire la securitatea alimentară în China.

Dar, ca orice piață mare și fragmentată, multe probleme sistemice previn adopția tehnologică, spune cercetătoarea.

Ce probleme stau în calea digitalizării agriculturii

Acestea sunt:

– politica tradițională privind alocarea terenului și accesul limitat la finanțare, ceea ce fac dificilă creșterea producției. În China, peste 98% din fermieri au ferme mai mici de 6 kilometri pătrați. Spre comparație, în SUA, media unei ferme este de 1.800 de kilometri pătrați. Terenul mai mic și lipsa finanțării fac ca investițiile în tehnologii agricole pe scară largă să nu fie viabile economic.

– lipsa de cunoștințe digitale. Agricultura nu este un magnet pentru forța de muncă. Oamenii de regulă muncesc pentru a scăpa de lucrul la fermă. În China, forța de muncă s-a mutat dinspre zonele rurale spre orașe. Iar populația rurală nu este la curent cu tehnologiile digitale.

– infrastructură proastă. Multe zone rurale au conexiuni proaste la internet și acoperire slabă, ceea ce face ca adoptarea de tehnologii digitale să fie grea. Penetrarea internetului este de 38,4%, însă noile tehnologii de automatizare, precum internetul lucrurilor, necesită senzori, echipamente hardware și software pentru a fi implementate.

– lipsa de standardizare. Calitatea solului, apa, temperatura, clima diferă enorm între diverse regiuni ale Chinei. Acest lucru face ca o producție standardizată și unificată să fie greu de făcut. Este nevoie de eforturi pentru soluții regionale.

Ce poate face tehnologia

Deși aceste probleme sunt spinoase, o combinație între politicile guvernamentale, adoptarea 5G, a soluțiilor de cloud computing și analiză de date, plus intrarea marilor jucători din domeniul IT poate duce la un punct de inflexiune, scrie Lilian Li.

Politicile publice, precum cele din documentul „Agricultura Digitală și Planul de Dezvoltare a Zonei Rurale 2019-2025”, aduc o serie de ținte ambițioase.

Spre exemplu, cota agriculturii digitale din totalul valorii adăugate ar trebui să crească de la 7,3% la 15%. 

Iar penetrarea internetului în mediul rural să urce de la 38,4% la 70% în 2025.

Tot de agricultura digitală ține și folosirea roboticii la scară mare sau a dronelor care supraveghează, stropesc cu îngrășăminte sau udă în zone inaccesibile. 

Ce înseamnă agricultură digitală? Și de ce a apărut fondatorul Alibaba în vizită în sere din Europa
Fermieri robotici inteligenți sunt folosiți în agricultură pentru a pulveriza îngrășământ chimic sau pentru a crește eficiența. Foto: Shutterstock

Intrarea giganților IT în agricultură

Giganții IT au început deja să se întoarcă spre agricultură. 

O serie de sate din China au început să vândă produsele direct pe platforma Taobao a celor de la Alibaba, potrivit China Daily

Tencent a anunțat 7,6 miliarde de dolari pentru cauze de mediu și sociale, iar Pinduoduo are un fond de 1,6 miliarde de dolari pentru agricultură și a realizat o competiție de creștere a căpșunelor pe bază de inteligență artificială.

De asemenea, compania de livrări Meituan are un program de training pentru liderii comerțului electronic din mediul rural. 

Guvernul acordă și subvenții pentru inițiative tehnologice. Spre exemplu, retailerul online JD, al doilea după Alibaba ca mărime, are fermele sale finanțate în procent de cel puțin 50% de către guvern.

Aceste companii aduc bani, expertiză și glamour către agricultură. De asemenea, acestea aduc investitori.

Ce înseamnă agricultură digitală? Și de ce a apărut fondatorul Alibaba în vizită în sere din Europa
Guvernul acordă și subvenții pentru inițiative tehnologice. Foto: Shutterstock

Cooperativele și datele

Companiile încearcă să dezvolte strategii de la consumator la producător.

Logica este că odată ce cererea din partea consumatorilor există, e nevoie mai puțină de intermediari. Acest lucru ar putea face apoi fermierii să colaboreze între ei ca să producă pe scară mai mare.

Care este destinația? Agricultura digitală este modernă, folosește datele ca element nou de producție. 

De asemenea, folosește tehnologia pentru a vizualiza, proiecta și manageria proiectele agricole, mediul și întregul proces.

Exemplul citricelor

Retailerul Pinduoduo a prezentat pe 1 decembrie pe YouTube un clip în care arăta modul în care a schimbat cultivarea citricelor într-o vale săracă din China. Clipul arată că acum cooperativa produce profit.

Lilian Li scrie că este necesară o infuzie de forță de muncă tânără în domeniul agricol, mari structuri care să dețină ferme, tehnologiile trebuie să se maturizeze, iar guvernul să facă investiții în domeniu. Dar schimbarea are deja loc.

Cooperativele deja încep să apară, iar Pinduoduo vrea „să facă agricultura sexy”, arată Lilian Li.

E nevoie de timp

Totuși, realitatea este însă că va trece timp până vom vedea rezultate. Oamenii din mediul rural sunt printre grupurile cele mai precare.

Lilian Li spune că marile companii de tehnologie ar trebui să se gândească la ce face lumea un loc mai bun și care este nevoia de bază pentru toată lumea. Iar aceasta este mâncarea, conchide Li.

Foto: Hepta

Citeşte şi:

Primele condamnări în dosarul furtului bicicletelor naționalei de ciclism a Italiei, pronunțate în Franța

Motoare de bărci şi 125 kg de sturioni, confiscate de polițiști în urma percheziţiilor la o rețea ce acţiona pe Dunăre

RAPORT. Aproape jumătate din populația lumii mănâncă prea puțin sau prea mult

Actorul care aleargă de 143 de zile câte 20 km, ca să strângă bani pentru copiii defavorizați: „Nu vreau să cumpăr impresia că fac un bine”

FOTO EXCLUSIV. Cum arată testele de salivă din China, livrate vrac în școli, versus cele românești, aflate pe lista de așteptare

Medicii sud-africani au observat primele indicii că varianta Omicron este mai puțin agresivă decât Delta

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale