Dacă ești interesat de achiziția unei locuințe și ți-ai început deja căutarea online, probabil că te întrebi la ce caracteristici ale proprietății ar mai trebui să fii atent – dincolo de preț, suprafață, an de construcție și număr de camere. Printre criteriile de selecție mai puțin luate în seamă de către potențialii cumpărători, cel puțin într-o fază inițială, este compartimentarea. Acest aspect are, însă, un important cuvânt de spus în ceea ce privește satisfacția locuirii pe termen lung, astfel că în cele de mai jos poți afla nu doar ce înseamnă un apartament decomandat, ci și care ar fi diferența de preț față de unul nedecomandat.

Ce înseamnă apartament decomandat. Care este definiția acestui termen

În câteva cuvinte, un apartament decomandat este definit prin existența unui hol din care se poate intra în toate încăperile sale: dormitor/dormitoare, living/sufragerie, bucătărie și baie. În mod evident, această variantă este, practic, cea mai comodă soluție pentru traiul la bloc, deoarece asigură un grad maxim de intimitate locatarilor. De asemenea, într-o locuință în care nu trebuie să treci constant dintr-o cameră în alta ordinea și curățenia vor fi mai ușor de întreținut.

Diferența dintre un apartament decomandat și unul semidecomandat

Dacă te întrebi ce înseamnă un apartament semidecomandat vs unul decomandat, trebuie să știi că cel dintâi este prevăzut cu două holuri: unul la intrare, din care se poate intra în living/sufragerie, iar altul care face trecerea către baie și dormitor. Această variantă de compartimentare oferă, în mod evident, un grad mai mic de intimitate locatarilor și ridică mai mari dificultăți în ceea ce privește întreținerea. Deși poate răspunde perfect nevoilor unui cuplu, o asemenea locuință se pliază mai greu pe cerințele unei familii cu copii.

Care este prețul mediu al unui apartament decomandat în 2020

Datorită faptului că influențează în mod direct gradul de confort locativ, compartimentarea unei locuințe poate genera, în mod firesc, diferențe semnificative de preț între o proprietate sau alta. Astfel, potrivit datelor portalului Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament decomandat s-a cifrat, indiferent de anul de construcție, la 1.203 euro pe metru pătrat util în perioada septembrie-noiembrie.

Cu 2 camere

Raportat la categorii de imobile, nivelul prețurilor apartamentelor decomandate este destul de apropiat. Mai exact, o unitate locativă cu 2 camere poate fi achiziționată cu 1.200 de euro pe metru pătrat util – ceea ce înseamnă că un imobil în suprafață de 50 de metri pătrați ar costa, în medie, 60.000 de euro. În București, prețul unei locuințe de acest tip este ceva mai mare, respectiv 1.370 de euro pe metru pătrat.

Cu 3 camere

Pe de altă parte, un apartament cu 3 camere decomandate ar costa, la nivel național, 1.194 de euro pe metru pătrat util – ceea ce ar duce o proprietate în suprafață de 70 de metri pătrați la un total de aproximativ 83.600 de euro. De menționat ar fi că, în București, costul unei asemenea proprietăți ar urca la 1.528 de euro pe metru pătrat util.

Cu 4 camere sau mai mult

Ceva mai ridicat este prețul mediu solicitat la nivel național pentru un apartament decomandat cu 4 camere sau mai mult. Acesta s-a cifrat, în perioada septembrie-noiembrie, la 1.238 de euro pe metru pătrat, astfel că o unitate locativă de 80 de metri pătrați s-ar ridica la circa 99.000 de euro. În Capitală, o locuință de acest tip ar costa, în medie, 1.711 euro pe metru pătrat util – diferența destul de mare de preț fiind dată de oferta mai amplă din cadrul noilor ansambluri rezidențiale.

Datorită avantajelor oferite, un apartament decomandat costă mai mult decât unul nedecomandat, mai ales în Capitală.

Ce înseamnă apartament decomandat și cu cât crește această caracteristică prețul unei locuințe (PUBLICITATE)

Diferența de preț dintre un apartament decomandat și unul nedecomandat

La nivel național, prețurile apartamentelor nedecomandate se situează la o medie de 1.111 euro pe metru pătrat util, în condițiile în care o unitate locativă cu 2 camere ar costa 1.100 de euro pe metru pătrat util, iar una cu trei, 1.194 de euro pe metru pătrat. Aceste cifre relevă că diferența de preț dintre un apartament decomandat și unul nedecomandat înseamnă, în general vorbind, aproximativ 100 de euro pe metru pătrat util – ceea ce ar echivala cu un total de 5.000 de euro în cazul unei unități locative de 50 de metri pătrați. În Capitală, discrepanțele pot fi mai mari, mai ales atunci când intră în discuție și locuințe noi.

Sursă foto: Dreamstime.com

Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
PARTENERI - GSP.RO
Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
Horoscop 23 ianuarie 2021. Gemenii trebuie să țină cont de părerile celorlalți, nu doar din vorbe, ci în mod real
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2021. Gemenii trebuie să țină cont de părerile celorlalți, nu doar din vorbe, ci în mod real
Varianta britanică a noului coronavirus este mai letală. Care sunt cele mai vulnerabile persoane
Știrileprotv.ro
Varianta britanică a noului coronavirus este mai letală. Care sunt cele mai vulnerabile persoane
O studentă a fost găsită moartă lângă maşina sa, în condiţii misterioase. Ce au observat poliţiştii când s-au uitat pe camere
Telekomsport
O studentă a fost găsită moartă lângă maşina sa, în condiţii misterioase. Ce au observat poliţiştii când s-au uitat pe camere
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)