Mulți părinți au întrebat pe forumuri de dezbatere ce se întâmplă dacă din 14 septembrie refuză să își trimită copiii la școală sau la grădiniță, de teamă că s-ar putea infecta cu COVID-19.

Ministerul Educației spune că legislația permite părinților ai căror copii au afecțiuni sau care locuiesc și cu bunicii să aleagă cursurile exclusiv online, chiar dacă ceilalți colegi merg la școală.

Ce variante au însă părinții copiilor care nu sunt în aceste situații, în perioada școlii în pandemie? În ce situații pot fi amendați părinții și când se poate vorbi de anchetă penală? La aceste întrebări și la altele puse cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar au răspuns Marius Nistor și avocata Lucia Pascaru.

„Personal, am discutat cu mulți părinți și nu sunt deloc de acord cu măsurile care s-au luat. Mulți părinți apreciază că poate fi chiar traumatizant pentru copil să meargă la școală și să nu poată să socializeze cu colegii, să stea cu mască, să stea între niște pereți de plexiglas. Este adevărat că școala nu este facultativă, ci obligatorie”, a declarat Lucia Pascaru.

Avocata a vorbit despre riscurile la care se expun părinții care refuză să își trimită copiii la școală. Ea a precizat că în anul 2014, s-a modificat Codul Penal și a fost introdusă infracțiune nouă, care se referă la împiedicarea unui copil de către părintele său sau de către persoana ce îl are în grijă să meargă la școală până în clasa a X-a.

Părinții care nu îi lasă pe copii sau care îi conving pe copii să nu meargă la școală sunt pasibili de răspundere penală. Este vorba de articolul 380 din Codul Penal.

Avocata Lucia Pascaru:

Pedepsele pe care le riscă părinții sunt amenda penală sau chiar închisoarea, a mai spus avocata.

Amenda duce la existența unui cazier pentru părintele respectiv și este și foarte mare. Minimum ar fi 1.200 de lei, iar maximum 120.000 de lei, a precizat avocata.

Părintele care nu plătește amenda respectivă riscă să facă zile de închisoare sau muncă în folosul comunității. În mod cu totul excepțional, se poate ajunge și la pedeapsa închisorii. Pedeapsa este de la 3 luni la un an, a adăugat Lucia Pascaru.

Ea a precizat că infracțiunea a fost introdusă în 2014, nu pentru situații din pandemii, ci pentru a preveni și limita abandonul școlar.

Este o infracțiune destul de nouă în legislația noastră, încă nu există o practică judiciară vastă. Încă nu știm exact cum vor vedea instanțele această situație, pentru că textul legal ne spune în felul următor: «Părintele care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică pe minor prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu». Aici, probleme va pune sintagma «în mod nejustificat», pentru că unii dintre părinți vor spune că este total justificat să nu își lase copiii la școală în această perioadă, având în vedere toată situația cu pandemia.

Lucia Pascaru, avocat:

Avocata crede că vor fi părinți care nu-și vor duce copiii la școală pe perioada pandemiei.

”Prin urmare, infracțiunea se va săvârși, cel mai mai probabil. Dacă unui părinte nu-i convine situația actuală sau consideră că sistemul de învățământ nu este bun, că măsurile care se iau nu sunt suficiente sau sunt exagerate, nu va putea să folosească aceste argumente ca să scape de o posibilă pedeapsă”, a mai spus Lucia Pascaru.

Ea a ținut însă să menționeze că toate acestea sunt acum doar teorii și că abia după începerea noului an școlar se va putea vorbi de situații concrete.

”Românii sunt foarte inventivi. Sunt absolut convinsă că, în practică, părinții vor folosi metode pentru a justifica absența copiilor de la școală, printr-o modalitate sau alta”, a mai spus Lucia Pascaru.

”Teama părinților s-ar putea diminua dacă ar exista o comunicare mult mai clară din partea autorităților”

Președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor, a întărit cele afirmate de Lucia Pascaru: „Există o legislație în vigoare care prevede clar sancțiuni pentru părintele care nu își trimite copilul la școală”.

„Eu aș zice să nu mergem chiar atât de departe. În momentul de față, în spațiul public, se discută despre situația în care unii părinți nu își vor trimite copiii la școală gândindu-se strict la sănătatea copiilor, la faptul că unitatea poate sau nu poate să asigure acele condiții de securitate a sănătății copiilor lor”, a mai afirmat acesta.

Eu le-aș mai transmite părinților următorul lucru: atâta vreme cât avem cadre didactice care depășesc vârsta de 60 de ani și sunt cadre didactice care au experiență, care au valoare și care mai au și alte boli asociate, care au ales să vină în unitățile de învățământ, ar trebui să se gândească și ei mai bine și să înțeleagă că, până la urmă, copiii trebuie să ajungă în școală.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”:

„Sunt și cadre didactice care și-au depus cerere de pensionare anticipată, chiar dacă acest lucru înseamnă o diminuare a veniturilor ulterioare pe care le vor obține. Sunt și alți colegi care doresc să rămână, care doresc să își desfășoare activitatea în continuare, mergând chiar pe propria răspundere”, a precizat acesta.

Marius Nistor a mai afirmat că „teama s-ar putea diminua, pentru că ea nu va dispărea în totalitate, în situația în care ar exista o comunicare mult mai clară din partea autorităților, din partea Guvernului României, din partea specialiștilor din Ministerul Sănătății”.

Liderul sindical a vorbit și despre scenariile care prevăd cursuri online, susținând că cel mai probabil vor fi probleme, din cauza faptului că sunt foarte mulți copii care nu au tablete și unii stau în zone unde nici nu există conexiune la internet.

”Nu este suficient să spunem că am dat tablete în școlile din mediul rural, copiii trebuie să știe să le folosească și familiile lor să îi poată îndruma. Or, noi avem zone defavorizate unde copilul nu poate beneficia de niciun fel de pregătire din partea familiei. Copiii nu vor putea utiliza tableta, degeaba i-o dăm”, a atras atenția Marius Nistor.

Citeşte şi:

Medicul Virgil Musta: “Nu vor exista riscuri zero în cazul trimiterii copiilor la şcoală”

DOCUMENT | Cum începe școala? Harta epidemiologică județ cu județ: 43 de localități sunt în scenariul roșu

Urmărește-ne pe Google News
Dezvăluiri neașteptate. Atac nemilos la Djokovic. Nu s-a mai abținut și a rupt tăcerea. „Multă frustrare!”
PARTENERI - GSP.RO
Dezvăluiri neașteptate. Atac nemilos la Djokovic. Nu s-a mai abținut și a rupt tăcerea. „Multă frustrare!”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Observatornews.ro
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
Știrileprotv.ro
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Telekomsport
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi