MENIU CAUTĂ
05 Iul. 2018 07:00

Ce s-a întâmplat azi, 5 iulie. S-a născut Constantin Tănase, fondatorul primului teatru de revistă din România

Distribuie

Pentru cei care vor să știe ce s-a întâmplat azi, 5 iulie, am făcut o trecere în revistă a evenimentelor importante din această dată. În 1880, s-a născut actorul Constantin Tănase, cel care a întemeiat primul teatru de revistă din România în 1919. Tot în această zi, însă, în 1954, a fost lansat primul single semnat Elvis Presley – „That’ s All Right”.

Semnificațiile istorice pentru ziua de 5 iulie

328 – A avut loc inaugurarea oficială a celui de-al doilea pod peste Dunăre, construit de arhitectul roman Theophilus Patricius, care a conceput şi o monografie despre podul lui Apollodor de la Drobeta, conform Mediafax.ro. Având o lungime totală de 2437 m, din care 1137 m peste albia Dunării, podul lui Constantin cel Mare este considerat cel mai lung pod antic peste un curs de apă și unul din cele mai lungi din toate timpurile. A fost o construcție cu piloni din piatră și mortar, pod de lemn în arc și suprastructură de lemn. A fost ridicat între satul Celei, în apropierea actualului oraș românesc Corabia, județul Olt – pe atunci cetatea Sucidava – și satul bulgăresc Ghighen, din Regiunea Plevna, pe atunci numit Oescus, de către împăratul Constantin cel Mare.

1687: Este publicată lucrarea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.

1809: Are loc Bătălia de la Wagram, cea mai mare confruntare militară din cadrul Războiului celei de-a Cincea Coaliții. Forțele lui Napoleon I înfrâng armatele imperiale habsburgice, comandate de arhiducele Carol de Austria.

1830: Franța invadează Algeria

1865: A fost impusă pentru prima oară în lume o limită de viteză (două mile pe oră) în Marea Britanie

1943: Bătălia de la Kursk–Orel–Belgorod, încheiată la 23 august, desăvârșește cotitura radicală în desfășurarea celui de– Al Doilea Război Mondial, începută la Stalingrad în 1942

1946: La Paris au fost prezentați primii bikini

1954: A fost lansat primul single semnat Elvis Presley – „That s All Right”; începe colaborarea de 17 luni cu Sun Records, colaborare ce va schimba pentru totdeauna atât muzica, cât și cultura pop. La înregistrările sale din mijlocul anilor 50 în studioul Sun Records din Memphis, Elvis a inventat look-ul și sound-ul rocknroll-ului.

1965: Marea soprană Maria Callas a realizat o nouă performanță cântând în opera „Tosca” de Giacomo Puccini la „Londons Covent Garden.”

1975: Arthur Ashe devine primul negru care câștigă Wimbledon-ul.

1975: Capul Verde își câștigă independența față de Portugalia.

1993 – A început aplicarea Taxei pe Valoarea Adaugată (TVA)

1996: S-a născut Dolly, primul animal clonat. (d. 2003)

2000 – Parlamentul European a adoptat raportul Comisiei Europene care propune includerea României şi Bulgariei în rândul statelor ai căror cetăţeni nu au nevoie de vize pentru a intra în spaţiul UE.

2006 – Guvernul a aprobat proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, ca structură care va verifica declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor, funcţionarilor publici şi magistraţilor

Personalitățile care s-au născut pe 5 iulie

1820 – S-a născut inginerul Wiliam Rankine, inventatorul scalei de temperatură.

1833 – S-a născut publicistul şi omul politic Visarion Roman, membru corespondent al Societăţii Academice Române (m. 1885).

1889 – S-a născut Jean Cocteau, dramaturg, romancier, eseist, cineast, pictor şi coregraf francez, participant la toate marile mişcări artistice de avangardă. (m. 1963)

Celebritățile care au murit pe 5 iulie

1833 – A murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul). Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui Niépce. (n. 7 martie 1765)

1999 – A murit filologul Liviu Petrescu. (n. 17 decembrie 1941).

2011 – A încetat din viaţă artistul american Cy Twombly, unul dintre cei mai mari pictori abstracţi din secolul al XX-lea (n. 25 aprilie 1928)

sursă foto: romania-actualitati.ro


Citește și VIDEO/ Autostrada 3 București-Ploiești se dezintegrează. Breteaua de acces se surpă, iar semnele de circulaţie ruginesc


 

 

 

Comentarii