Mergi direct la conținut »
Facebook Messenger a picat
Ştiri Libertatea > Ştiri

Ce spun despre tine lucrurile pe care le pui pe Facebook. Psihologul Libertatea: “Cine postează zilnic caută atenție și admirație”

De Petre Dobrescu,

Ce spun despre tine lucrurile pe care le pui pe Facebook și frecvența cu care postezi? Mai multe decât crezi! Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc, explică azi cum fotografiile și textele scrise pe pagina ta de pe rețeaua de socializare te dau de gol și arată exact ce tip de personalitate ai.

Ad placeholder

Este o diferență ca de la cer la pământ între persoanele care văd în Facebook o unealtă profesională și se folosesc de această rețea de socializare strict pentru a-și promova afacerea și cele care trăiesc, efectiv, prin și pentru Facebook, postând obsesiv, la fiecare pas, scriind despre orice lucru pe care-l fac și urcând fotografii cu propria persoană în ipostaze pe care le consideră măgulitoare. Tipul de personalitate, gradul de inteligență, educația primită, totul e deconspirat de felul în care ne folosim de Facebook, susține psihologul Libertatea.

“Facebook poate fi folosit atât ca mijloc de socializare, cât și profesional. Pe Facebook poți face reclamă propriei afaceri sau poți crea un brand personal. Oamenii care sunt orientați către afaceri nu postează banatități de zi cu zi. Din punct de vedere psihologic, conturile personale de pe rețelele sociale sunt un indicator al intențiilor, convigerilor, atitudinilor, gradului de inteligență, educație sau cultură. Se poate forma o idee generală despre o persoană doar aruncând o privire pe contul ei. Cei care folosesc Facebook în mod profesional își urmăresc interesele economice, prin creare de imagine. Un lucru este cert în legătură cu rețelele sociale: ori profiți tu de ele, ori profită ele de tine!”, crede Cezar Laurențiu Cioc.

Admirația oamenilor, concretizată în like-uri, devine o adicție

La polul opus de profesioniștii care folosesc Facebook strict pentru businessul lor se află, cum spuneam, amatorii de like-uri. Cei care văd în rețeaua de socializare o modalitate de a se arăta lumii, de a se lăuda și așteaptă la schimb aprecieri, de parcă acestea ar conta în viața reală.

“Foarte mulți oameni posteză zilnic orice mișcare fac. Pun imagini cu ce mănâncă, din locurile în care sunt, arată cu cine vorbesc, ce au cumpărat sau cu orice mică și lipsită de importanță (pentru alții) întâmplare din viața lor. Din punct de vedere psihologic, fac acest lucru pentru că ei caută atenția celorlalți, și-o doresc. Au o personalitate de tip histrionic. Admirația oamenilor, concretizată în like-uri, devine o adicție și ei devin dependenți de faptul că ceilalți internauți par să le aprecieze fotografiile ori textele. Pentru ei contează mai puțin postarea inițială, cele mai importante sunt reacțiile. Oamenii din această categorie deschid obsesiv telefonul, uneori din minut în minut, tocmai pentru a vedea ce reacții există la ce au pus ei pe Facebook și cât de mult au impactat viețile altora prin postarea respectivă. În timp, ei sunt cei mai predispuși la a deveni dependenți de rețetele sociale, explică psihologul Libertatea.

Postările cu tentă erotică sunt menite să arate că persoana respectivă e activă sexual

O categorie aparte o reprezintă postările cu tentă erotică – fotografiile sexy, în lenjerie intimă sau costum de baie. De ce pun femeile, mai ales, dar și bărbații astfel de fotografii cu ei pe internet?

“Postările cu tentă erotică, cele în care apare corpul nud sau seminud ori cele menite să potențeze imaginea fizică a unei persoane sunt foarte des întâlnite pe rețelele de socializare. Din punct de vedere psihologic, acesta este un mesaj – conștient sau subconștient – că acea persoană fie este activă sexual, fie este pregătită din toate punctele de vedere pentru asta. Cu cât mai multă piele neacoperită apare în imagine, cu atât instinctul sexual domină psihicul. Femeile fac aceiași pași pe care i-au făcut în trecut, când, tot ca urmare a instinctului sexual, au “descoperit” fusta mini ori decolteul adânc. Ambele descopereau mai multă piele, ambele denotau erotism. Este o atitudine naturală a oamenilor tineri să își manifeste sexualitatea și atractivitatea, doar că, în vremurile noastre, această autopromovare erotică a căpătat tendințe virtuale. În cazul femeilor, poate rămâne doar la stadiul virtual, fără a a se concretiza. Cele mai multe tinere doar se pozează și postează, nu trec la acțiune erotică decât în anumite condiții. Selectivitatea este o caracteristică nativă a femeilor. De cealaltă parte, bărbații care postează fotografii cu ei în manieră erotică o fac din rațiuni pur hormonale, sunt pregătiți de “distracție”, iar mintea le este complet acaparată de instinctul sexual. Sunt dispuși la a face sex cu oricine are această disponibilitate. Ei nu sunt aproape deloc selectivi”, încheie psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.

Ad placeholder
Ce spun despre tine lucrurile pe care le pui pe Facebook. Psihologul Libertatea: “Cine postează zilnic caută atenție și admirație”

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


Cât de sigure sunt cardurile contactless. Pot fi ”citite” cu un telefon mobil, dar le puteți apăra cu o carcasă de aluminiu

La 70 de ani are un succes nebun la femei tinere și frumoase. Ultima cucerire are 24 de ani și e superbă
PARTENERI - GSP.RO
La 70 de ani are un succes nebun la femei tinere și frumoase. Ultima cucerire are 24 de ani și e superbă
Simona Halep, anunț BOMBĂ! I-a șocat pe toți! Vestea uluitoare dată ACUM
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Simona Halep, anunț BOMBĂ! I-a șocat pe toți! Vestea uluitoare dată ACUM
Horoscop 3 august 2020. Gemenii intră în conflicte cu cei din anturajul apropiat sau cu persoane necunoscute
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2020. Gemenii intră în conflicte cu cei din anturajul apropiat sau cu persoane necunoscute
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close