Laurențiu Ciocăzanu, care face parte din Comitetul Director al Televiziunii Române din toamna lui 2022, a recunoscut pentru Libertatea că a scris, în 2021, articole plătite de PNL pe site-ul ziaristii.com, pe care îl deținea împreună cu Grigore Cartianu.
Valoarea totală a contractului a fost de peste 30.000 de euro. Ciocăzanu a subliniat însă că nu se simte vinovat și a argumentat că „nu a ridicat în slăvi PNL”, dar și că acei bani au ajutat publicația să supraviețuiască.
„Dacă nu au fost marcate ca atare, consumatorul nu știe că articolul a fost plătit de partid”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu susține că partidele au investit „căpițe de bani” plătind articole pe diferite site-uri, deoarece au constatat că este o rețetă care funcționează.
În ultimii doi ani, 130 de milioane de lei din bani publici au utilizat PSD și PNL pentru a se promova în mass-media.
În schimbul banilor, partidele au obținut, potrivit lui Cristian Tudor Popescu, „protecție și articole care au atins temele dorite de partide” prin intermediul „unor așa-ziși jurnaliști”.
Subiectele nu mai sunt alese întotdeauna de redacții, ci ele pot ajunge să fie indicate de partidele care au plătit.
„Problema articolelor care sunt plătite de către partid constă în marcarea sau nemarcarea lor. Există publicitate electorală, orice partid poate să comande un articol despre mărețele realizări. Articolul trebuie marcat ca atare. Dacă nu au fost marcate ca atare este o problemă de protecția consumatorului. Consumatorul nu știe că articolul a fost plătit de partid.
Chiar dacă articolul nu conține date sau afirmații false, nu este un articol să inducă în eroare opinia publică, există alegerea: jurnalistul poate să scrie despre anumite lucruri și poate să nu scrie despre alte lucruri. Când ai un contract cu partidul e cât se poate de probabil că vei scrie despre lucrurile pe care ți le comandă partidul”, a explicat gazetarul pentru Libertatea.
El subliniază că atunci când face o comandă pentru un articol, un partid nu va cere, spre exemplu în cazul PNL, ca un jurnalist să scrie despre „plagiatul domnului Ciucă, despre modul în care sunt instruiți membrii PNL să o contreze pe jurnalista Emilia Șercan sau despre faptul că domnul Bode a dat în judecată universitatea care l-a făcut doctor”.
În privința lui Laurențiu Ciocăzanu, actualul director interimar al Știrilor TVR, Cristian Tudor Popescu subliniază că nu a încălcat legea când a publicat, în 2021, articole plătite de PNL la site-ul la care era acționar minoritar.
„Domnul în cauză poate proceda cum dorește pentru că nu e ilegal ce a făcut. E non-etic din punct de vedere jurnalistic, din punct de vedere jurnalistic deontologic. Nu a comis nici o ilegalitate”, a afirmat gazetarul într-o declarație pentru Libertatea.
Mai ține seama cineva în țara asta, în așa-zisă presă din România, mai ține seama cineva de normele profesionale, de etică? Deontologia a ajuns un fel de vorbă de ocară.
CTP:
Cristian Tudor Popescu crede că televiziunea publică este subordonată politic de partidele de guvernământ și nu există un motiv pentru care Laurențiu Ciocăzanu să fie înlăturat din TVR.
„PNL este partid de guvernământ, Televiziunea Română este televiziunea guvernului, cum a fost întotdeauna, indiferent cine a fost la putere, TVR e o televiziune politică aflată sub controlul coaliției aflate la putere”, a comentat gazetarul situația.
„Domnul Ciocăzanu ar trebui să-și dea demisia”
Televiziunea publică ar trebui să organizeze cât mai repede un concurs pentru funcția de director al Știrilor și ar trebui să întrerupă perioada de interimat, susține Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică. În prezent, Laurențiu Ciocăzanu răspunde de coordonarea știrilor posturilor TVR 1, TVR 2 și TVR Info.
„După ce a avut o relație fructuoasă cu partidul aflat la guvernare, care îl plătea să publice materiale, pe domnul Ciocăzanu, astăzi, îl vedem numit într-o funcție publică, o funcție de control asupra fluxului de știri al TVR. Ne gândim că au avut o relație foarte bună pe care o extind la TVR, nu știm cum se ajută jurnalistul și partidul. Lucrurile intră într-o zonă gri, mai ales dacă nu avem mai multă transparență și niște standarde de integritate”, a afirmat Voicu pentru Libertatea.
El identifică trei mari probleme în cazul Laurențiu Ciocăzanu și în legătură cu articolele publicate pe platforma ziaristii.com:
- că se publică articole plătite de partide și publicul nu este informat;
- lipsa transparenței finanțării partidelor;
- că jurnaliștii acceptă să publice articole pe baza unui contract cu un partid.
„Jurnalistul (Laurențiu Ciocăzanu, n.r.) este acum într-o funcție publică la TVR. Ne așteptăm ca o persoană care conduce știrile la televiziunea publică să aibă un nivel înalt de integritate, pe care, evident, domnul Ciocăzanu nu-l are. De ce un ziarist consideră că e normal să publice materiale plătite de o terță parte fără să indice cititorului acest lucru? Ar trebui ca acest lucru să fie din start respins de jurnalist”, este poziția exprimată de directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
Voicu crede că subiectul ar trebui analizat de Comisia de Etică din TVR și mai puțin de actuala conducere a televiziunii publice, care este și ea numită politic.
„Este șocantă această atitudine din partea unui jurnalist”
Liana Ganea, președinta organizației de monitorizare a presei ActiveWatch, cataloghează „șocant faptul că un jurnalist consideră normal să încalci o regulă editorială de bază în jurnalism”, și anume marcarea articolelor plătite.
„Este cu atât mai grav atunci când vorbim despre publicitatea plătită de partidele politice. Dezinformare mai crasă a publicului e greu de imaginat”, a subliniat Ganea într-o discuție cu Libertatea.
În mod evident, o astfel de persoană care nu înțelege noțiuni elementare de etică jurnalistică nu are ce căuta în fruntea știrilor televiziunii publice.
Liana Ganea, președinta ActiveWatch:
În numele organizației pe care o conduce, Liana Ganea solicită „demiterea de urgență” a lui Laurențiu Ciocăzanu din funcția de coordonator al Direcției știri din TVR cu atribuții de director, funcție obținută în septembrie 2022.
„Este periculos să ai la conducerea unei redacții de știri, cu precădere a Televiziunii Române, un om care a primit bani de la un partid politic pentru a scrie texte și nu a văzut și nu vede nicio problemă în asta”, mai spune președinta ActiveWatch.
„Argumentele lui sunt ridicole”
Aceasta a mai precizat și că argumentul folosit de Ciocăzanu pentru a-și apăra decizia, și anume că „nu a ridicat în slăvi PNL”, este unul „ridicol”.
„A existat pe site măcar o informare referitoare la contractul pe care site-ul ziaristii.com îl avea cu PNL și sumele lunare primite? Atât timp cât un articol este plătit de către un client și este raportat către acesta ca fiind un rezultat al unui contract, el trebuie marcat ca atare”, spune Ganea.
Aceasta atrage atenția că, în mod normal, în redacții ar trebui să existe o separare clară între zona editorială și zona de marketing, dar și că articolele de publicitate nu ar trebui să fie scrise de jurnaliști, chiar dacă sunt marcate ca atare.
„De ce? Tocmai pentru că este important ca jurnaliștii să-și păstreze independența față de clienții de publicitate, cu atât mai mult când aceștia sunt partide politice”.
De ce este o practică păguboasă
Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), consideră că, indiferent de redacția în care lucrează și funcția pe care o ocupă, este dăunător ca un jurnalist să nu vadă de ce este o problemă să scrie articole plătite de partide politice.
„Cred că este o practică extrem de păguboasă pentru credibilitatea profesiei ca jurnaliștii să facă materiale publicitare. Pentru că nu poți într-o zi să fii un jurnalist care scrie un articol publicitar la comandă și în următoarea zi să fii un jurnalist incisiv, care se duce și ia un interviu în care încearcă să afle informații de la un politician”, explică Lupu.
Aceasta adaugă că pentru public este „încă și mai păguboasă” practica articolelor publicitare nemarcate scrise de jurnaliști. „Cititorii vor consuma anumite informații și vor crede că sunt materiale gândite de redacția respectivă și trecute prin filtrul editorial. Așa că iau de bun și cred că e jurnalism ceva ce este, de fapt, PR”.
Afectează atât credibilitatea profesiei, dar și informarea noastră, a cetățenilor, pentru că, de fapt, noi vom ști mai puține și vom crede că suntem informați.
Cristina Lupu, director executiv CJI:
Presa are nevoie de bani, dar nu cu orice preț
„E nevoie ca publicul să știe că acel conținut e plătit. E un demers de onestitate, de transparență și de respect pe care toate redacțiile ar trebui să-l facă pentru public. Cred că e nevoie ca jurnaliștii să explice cum se face această meserie și ca oamenii să înțeleagă de ce presa are nevoie de bani.
Am văzut că domnul Ciocăzanu spune că astfel de contracte au permis ca site-ul său să supraviețuiască, iar asta e o discuție care trebuie purtată. Da, astfel de contracte permit presei să supraviețuiască, dar în același timp trebuie să-i învățăm pe cei care plătesc, fie că e vorba de partide sau de companii, că trebuie să fie marcat conținutul publicitar”, încheie Lupu.
„Credeți că numai băiatul ăsta face publicitate mascată partidelor?”
„Credeți că numai băiatul ăsta face publicitate mascată partidelor, contra cost? Mai mulți trăiesc din plicuri pe sub masă, e o practică răspândită. Credeți că Turturică (Dan Turturică, președintele TVR, n.r.) îi va cere demisia? Iar dacă el nu vede o problemă în a lua bani de la partide și a nu marca articolele, înseamnă că nu prea înțelege cu ce se ocupă”, a declarat pentru Libertatea Stelian Tănase, jurnalist, intelectual liberal și fost președinte al TVR (2014-2015).
Acesta spune însă că discuția este mult mai complicată și atrage atenția că presa e într-o degradare perpetuă de vreo 25 de ani, iar unul dintre motive este că jurnaliștii sunt foarte prost plătiți.
Tănase a povestit și un episod pe care îl consideră elocvent, episod petrecut într-o televiziune în urmă cu mai mulți ani, fără a dori să dezvăluie numele postului.
„La un moment dat, s-a descoperit că niște jurnaliști luau niște plicuri, iar eu am făcut scandal. Nu moralist, dar le-am zis: «Nu e în regulă, că te face să fii părtinitor față de ăla. Tu iei banul, îl chemi la talk-show-ul tău și după aceea normal că nu ești onest și îl menajezi». Unul dintre șefii acelei televiziuni m-a oprit apoi pe coridor și mi-a zis: «Domnu Tănase, noi n-avem bani să-i plătim pe ăștia. Dacă nu-și mai ajustează veniturile, așa cum se pricep, se apucă de altă meserie. Fiți mai îngăduitor»”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
misu50 • 12.01.2023, 17:44
Curios cum aproape toata lumea se repede la Ciocazanu asta care nu prea a apucat sa faca vreun rau cuiva, si "maestrii" dezinformarilor, minciunilor din presa(Cristoiu, Chireac, Tuca, A. Sarbu, s.a.) sunt ocoliti si de fisc si de critici...
nasty1 • 12.01.2023, 16:52
PSD si PNL "pompeaza" zeci de milioane de euro - bani publici - in televiziunile de stiri, asa ca ar trebui ca A3, RTV, Digi24, iRealitatea, TVR etc sa aiba pe ecran un P (publicitate) in permanenta, inclusiv la stiri si la talk-show-uri. De fapt, posturile care iau bani de la PSD si PNL sunt televiziuni de propaganda, nu de stiri...
Mihaidarie8868 • 12.01.2023, 16:41
DIN 1989 AU FOST MII DE ASEMENEA PROBLEME ȘI NU A INTERESAT PE NIMENI, NICI MĂCAR PE C.T.P. NUMAI P.S.D. ȘTIE? A ȘTIUT TOATĂ PRESA DIN ROMÂNIA...DEZVĂLUIREA ACEASTA E OPERA S.R.I.