„Bineînțeles că nu mă plâng, totuși 4.900 de lei, indemnizația unui parlamentar care trebuie să facă atâta cât vedeți dumneavoastră, unii mai mult, alții mai puțin, nu era o sumă stimulativă din punctul ăsta de vedere. Totuși, costurile sunt cu totul altele în București pentru cei care fac naveta săptămânal. Din punctul meu de vedere, cred că lucrurile trebuie să fie stimulative pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă o altă preocupare decât…”, a declarat deputatul PSD de Alba, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
El a adăugat că „activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă și nu înseamnă doar cele trei zile state în București, sau în Camera Deputaților, sau în Senat, înseamnă și alte activități în teritoriu”.
Ce s-a întâmplat azi la mormântul Mădălinei Manole, la 7 ani de la moartea artistei. Avem imaginile
La rândul său, senatorul PSD de Alba Daniel Breaz a susținut că modul în care a fost prezentată în presă creșterea de la indemnizația netă la indemnizația brută nu a fost făcută corect.
„Nu poți să faci o comparație între o creștere a unei indemnizații nete și a uneia brute. Din acea brută rămân cu cel puțin vreo 4.000 de lei mai puțin. Într-adevăr, au fost niște creșteri semnificative de indemnizații la parlamentari. (…) Da, aș fi demagog să spun că indemnizațiile, în acest moment, nu sunt niște indemnizații, comparând cu salariile, foarte bune pentru România. Dar hai să comparăm cu alți funcționari publici, să vedem care este activitatea unui parlamentar. Nu este doar ceea ce se vede în ședințele de plen. Sunt ședințe de comisii (…) și alte și alte lucruri”, a susținut Daniel Breaz.
După intrarea în vigoare, pe 1 iulie, a legii salarizării unice, salariile parlamentarilor s-au dublat. În plus, aceștia vor primi mai mulți bani pentru activitatea din teritoriu.
Președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu dar și parlamentarii sunt printre cei mai mari beneficiari ai acestei legi. De la 5.000 de lei, salariile aleșilor vor ajunge la 13.000 de lei, în timp ce șefii celor două Camere vor avea 16.500 lei. Între timp, medicii și profesorii vor mai aștepta până în 2018. Abia de la 1 ianuarie le vor crește și lor salariile, potrivit legii salarizării, cu 25%.
Parlamentarii vor cheltui lunar 19.575 de lei, pentru birourile din teritoriu, pe lângă indemnizația de 13.050 de lei. Sumele forfetare pentru activitatea din circumscripțiile teritoriale urmează să fie stabilite de conducerea Parlamentului, și cresc substanțial, după ce și salariile aleșilor s-au dublat, prin legea salarizării unitare. În plus, pentru cazarea la hotel, parlamentarii vor primi 6.525 lei, lunar.
„Iar când noi nu vom mai fi…” Trupa IRIS se destramă!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!