MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 12:52 , de Cristian Simion

Ce a susținut ministrul Finanțelor la un forum de afaceri. Teodorovici îndeamnă la încălcarea legilor europene dacă e “în interesul nostru ca ţară”

Distribuie

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine ca România să preia modelul altor ţări în ceea ce priveşte legislaţia pentru investiţii, dar şi practicile unor state din Uniunea Europeană care încalcă unele reguli impuse de UE, dacă nerespectarea regulilor este în interesul ţării şi al cetăţenilor acesteia.

Teodorovici a mai spus și că vrea ca Guversul să poată stabili „peste cadrul legal” ce facilităţi acordă marilor investitori.

Eugen Teodorovici a participat, vineri dimineaţă, la o întâlnire a oamenilor de afaceri români şi italieni, care a avut loc la Ploieşti, iar în cadrul evenimentului denumit „Forumul economic România – Italia, redăm încrederea investitorilor în economia românească”, şeful FInanţelor a vorbit în faţa oamenilor de afaceri despre  planurile sale cu privire la atragerea de investiţii.

Teodorovici a adus în discuţie ce au făcut autorităţile române pentru mediul de afaceri, invocând măsuri cum ar fi acordarea de ajutoare de stat sau adoptarea unui Cod Fiscal considerat cel mai liberal din zonă, dar şi ce vor să facă.

În acest context, Teodorovici a lansat inclusiv ideea conform căreia autorităţile ar trebui să ia modelul altor ţări din blocul comunitar care îşi asumă încălcarea prevederilor impuse de Uniunea Europeană dacă asta este în interesul lor şi al cetăţenilor lor.

„De multe ori suntem mult prea latini, trebuie să devenim mai pragmatici, adică să ne vedem interesul ca ţară. În Uniunea Europeană vorbim de o mare familie, dar fiecare luptă pentru ei. De asta noi, ca ţară, trebuie să ne vedem interesul atunci când aplicăm anumite măsuri, chiar şi de multe ori în afara prevederilor europene. O să spuneţi poate: cum, şi încălcăm .. Nu, nu încălcăm şi chiar dacă încălcăm şi e interesul nostru ca ţară, încălcăm, ne asumăm. Sunt ţări europene care asta fac, nu aplică anumite obligaţii europene pentru că nu este în interesul companiilor proprii sau cetăţenilor din acele ţări, îşi asumă chiar şi mersul la Curtea Europeană de Justiţie ştiind că într-un final trebuie să aplice acea prevedere, dar pentru a câştiga cât mai mult au o  astfel de abordare. Nu e nimic să spunem ilegal sau… Este o abordare corectă”, a afirmat Orlando Teodorovici.

Mai mult, plecând de la ideea că „banul nu are nici culoare, nici origini, să vină banul în România!”, ministrul a spus că susţine schimbarea legislaţiei interne, dar şi a modului în care lcurează administraţia, astfel încât să fie încurajate cât mai mult investiţiile. Teodorovici a mers mai departe şi a susţinut că Guvernul ar trebui să poată decide „peste cadrul legal” dacă acordă facilităţi suplimentare unor investitori foarte mari.

„Cred că ar trebui schimbată legislaţia astfel încât pentru investiţii mari, extrem de importante, Guvernul să poată decide peste cadrul legal existent acordarea de facilităţi suplimentare tocmai pentru a decide acel investitor ca acel proiect să se facă România şi nu în altă ţară”, a mai spus ministrul de Finanţe.

Citește și:

Cât de buni sunt românii când ajung într-un mediu sănătos! La 23 de ani, angajată la The New York Times!

Citește mai multe despre teodorovici pe Libertatea.

Comentarii