În 2019, în orașul Tijuana au fost înregistrate nu mai puțin de 134 de asasinate la suta de mii de locuitori. Orașul cu aproape 2 milioane de locuitori este cunoscut drept cel mai periculos din lume, având adesea confruntări între cartelurile rivale de droguri, cei care introduc ilegal imigranți în SUA, dar și între proxeneți.
În acest oraș, pandemia nu a anulat violențele de pe stradă, ci doar a adus și mai multă presiune pe sistemul medical greu încercat, dar și pe paramedici.
BBC News a relatat despre situațiile pe care le întâlnesc cei care lucrează pe ambulanțe: ziua intervin în cazurile de COVID-19, iar noaptea îi tratează pe cei răniți în confruntările armate.
Paramedic de 20 de ani, Daniel credea că le-a văzut pe toate și că este pregătit pentru orice situație de urgență. Pandemia i-a arătat însă că nu este așa.
Imediat după ce își începe ziua de lucru, el primește informații despre pacienți care sunt inconștienți în locuințele lor. Cel mai probabil au făcut o formă severă de COVID.
În Tijuana, mulți oameni infectați de COVID-19 mor acasă. Cei mai mulți oameni se tem să meargă la spital pentru a fi tratați, așa că rămân acasă și se tratează cu medicamente pentru răceală. De multe ori, ei fac o formă severă, iar atunci când decid să cheme o ambulanță este, de cele mai multe ori, prea târziu.
„Oamenii au această frică și anume că după ce se urcă în ambulanță și merg la spital urmează să moară”, spune Aida.
Mă simt neputincioasă. De multe ori nu poți face nimic pentru a-i ajuta pe pacienți. Ori e prea târziu, ori mor la fața locului. E dificil și să explici familiilor că nu poți face prea multe pentru persoana respectivă.
Aida:
Pe lângă cazurile de COVID, Tijuana numără cele mai multe asasinate comise de cartelurile drogurilor.
Așa că după lăsarea serii, cazurile de COVID ajung pe plan secund. Paramedicii sunt nevoiți să acorde primul ajutor victimelor confruntărilor armate.
De multe ori revin chiar în aceleași zone în care au tratat cazuri de COVID.
„A fost împușcat de două ori în spate și l-am declarat mort la fața locului. Sunt răni grave și nu putem face prea multe să îi salvăm”, spune Aida, care a încercat să salveze o victimă, în apropiere de locul în care cu câteva ore înainte a preluat un pacient COVID.
Cei doi paramedici au povestit că lupta cu pandemia, pe lângă intervențiile dificile pe care le aveau deja, îi copleșește psihic.
Cu peste 170.000 de decese provocate de COVID, Mexic este al treilea stat afectat de COVID-19, fiind depășit în această statistică sumbră de Statele Unite și Brazilia.