Mergi direct la conținut »
Cele mai respectate profesii din lume. În ultimii cinci ani, medicii i-au întrecut pe profesori în clasament!
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cele mai respectate profesii din lume. În ultimii cinci ani, medicii i-au întrecut pe profesori în clasament!

Cele mai respectate profesii din lume. În ultimii cinci ani, medicii i-au întrecut pe profesori în clasament!

Profesia de medic este cea mai respectată în lume, reiese dintr-un sondaj recent realizat de Fundația Varkey, o organizație de caritate preocupată de îmbunătățirea standardelor de educație ale copiilor. Cercetătorii au efectutat studiul pe un eșantion de peste 35.000 de persoane, provenite din 35 de țări. 

De Andreea Radu,

Participanții la studiu, cu vârste între 16 și 63 de ani, au fost rugați să clasifice lista profesiilor de la cele mai respectate – cu 14 puncte, până la cel mai puțin respectate – 1 punct, potrivit weforum.org.

Cele mai multe puncte le-au strâns medicii, urmați de avocați și de ingineri.

Directorii de școală au fost pe locul patru în preferințele subiecților, dar au existat și ocupații mai puțin apreciate dintre cele de pe scara pedagogică, printre care și învățătorii din învățământul secundar și primar care au ocupat locuri ceva mai jos în lista cu cele mai respectate profesii din lume.

Iată cum arată clasamentul cu cele mai respectate profesii din lume în anul 2018:

Profesie Rata medie
Doctor 11.6
Avocat 9.5
Inginer 9.1
Director de școală 8.1
Ofițer de poliție 7.8
Asistent medical 7.4
Contabil 7.3
Managerul unei administrații locale 7.3
Consultant management 7.1
 Profesor de gimnaziu 7.0
Profesor de școală primară 6.4
Designer Web 5.9
Asistent social 5.8
Bibliotecar 4.6

Cele 35 de țări în care a fost realizat sondajul realizat de Fundația Varkey: Argentina, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, Cehia, Egipt, Finlanda, Franța, Germania, Ghana, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Olanda, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Taiwan, Turcia, Uganda, Marea Britanie și USA.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

Fundația Varkey a realizat același sondaj și în anul 2013, folosind aceeași metodă de calcul. Atunci, pe primul loc se aflau profesorii din învățământul primar, urmați de cei din învățământul gimnazial, iar pe poziția a treia se aflau directorii de școli.

Doctorii și asistenții medicali erau pe locurile patru și cinci, urmați de bibliotecari, managerii administrațiilor locale, asistenții medicali, designerii web, polițiști, ingineri, avocați, contabili și consultanții manageri.

Vor fi oamenii înlocuiți de roboți?

Raportul Forumului Economic Mondial (WEF) din 2018 privind viitorul forței de muncă arată că aproape 50% de companiile intervievate se așteaptă ca automatizarea să reducă forța de muncă cu normă întreagă până în anul 2022.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

De asemenea, WEF notează că în timp ce automatizarea ar putea înlocui 75 de milioane de locuri de muncă, ar putea crea 133 de milioane de locuri noi de muncă. Pentru a progresa în domeniul tehnologic, va fi nevoie de oameni de știință, analiști de date și dezvoltatori de software și aplicații.

Foto: 123rf.com


Citește și:

Mărturisirile unei mame al cărei copil este diagnosticat cu Asperger. “Îl iau în brațe și îi spun: «Nu-i nimic, ne luptăm împreună cu monstrul»”


 

Close
Închide
  Close