De Madalina Ciodaru Burada,

Proiectul, desfășurat în parteneriat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Textile Pielărie și Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, are o importanță deosebită atât din punct de vedere medical, cât și comercial, arată un comunicat.

„În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tubbiologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiți să recoltăm fragmente de porțiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat pentru profesorul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgență Floreasca din București și membru în echipă de cercetători.

Medicul Dragoș Zamfirescu a precizat că regenerarea nervoasă este ultima frontieră în microchirugie.

„Sunt situații în care capetele unui nerv secționat nu se pot sutura cap la cap. În acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltată din altă parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzător) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediată.

Noi intenționam să-l folosim în operații de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimțământul prealabilă al pacientului. Regenerarea nervoasă este, practic, ultima frontieră în microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleași proceduri, cu aceleași rezultate”, a spus Zamfirescu.

Invenția românească are și o mare valoare comercială. Există două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu prețuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri. Produsul românesc costă în jur de 30 de euro, potrivit sursei citate.

O luptătoare MMA, concurentă de la Survivor România, i-a dat un cap în gură. Decizia luată de organizatori după ce i-a spart nasul Războinicului Andrei
GSP.RO

O luptătoare MMA, concurentă de la Survivor România, i-a dat un cap în gură. Decizia luată de organizatori după ce i-a spart nasul Războinicului Andrei

Horoscop 19 februarie 2020. Racii încep să viseze cu ochii închiși
HOROSCOP

Horoscop 19 februarie 2020. Racii încep să viseze cu ochii închiși