Ministrul a făcut precizările după apariția unei noi îregistrări video în care apare Iulian Gherguț. AFP scrie că niciun responsabil local al companiei britanice Pan African Minerals (PAM), care îi aparține lui Frank Timiș, unde lucra Iulian Gherguț, nu a putut fi contactat pentru a confirma dacă firma a primit sau nu o cerere de răscumpărare.
Iulian Gherguț, răpit de un an
Iulian Gherguţ era ofițer de securitate într-o mină de mangan Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de graniță cu Niger și Mali, când a fost răpit, la 4 aprilie 2015, de către cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș.
În august 2015, românul a apărut într-o înregistrare video, înconjurat de soldați și solicita statului român să-l ajute. De atunci, familia nu a mai primit informații că aceasta ar mai fi în viață, însă Ministerul de Externe a anunțat în luna aprilie, anul acesta, fix la un an de la răpirea lui, că Iulian este viu.
În urmă cu două zile, a apărut o nouă înregistrare cu românul răpit în Burkina Faso, în care acesta cere din nou ajutorul statului român pentru a fi eliberat.
Salvarea lui Iulian Gherguț a eșuat de două ori
Salvarea românului răpit în Burkina Faso a eșuat în două rânduri, pentru că echipele care au plecat să-l elibereze pe Iulian Gherguț au ajuns prea târziu, a dezăvluit Libertatea pe 2 noiembrie.
Cele două operațiuni pentru salvarea românului răpit în Burkina Faso ar fi fost desfășurate de servicile secrete autohtone în colaborare cu servicii străine de informații, în special franceze, dar și cu instituții din Burkina Faso, ne-a confirmat aceeași sursă. În cel puțin într-un caz, tabăra de priznonieri a Al-Murabitoun fusese mutată, iar operațiunea a fost tardivă. Aceste informații sunt confirmate parțial și de autoritățile din Burkina Faso, care susțin oficial că au au indicii că tabăra în care se află Gherguț a fost mutată în Mali, un stat vecin din Africa.