Diagnosticul făcut public imediat de către Palatul Buckingham într-o dovadă de transparență fără precedent continuă o serie de vești proaste pentru familia regală britanică. Totul a început în urmă cu trei săptămâni cu un mesaj că Prințesa de Wales a suferit o operație suficient de gravă pentru a necesita luni de recuperare.
Nici nu au apucat camerele televiziuni să ajungă la spitalul din Londra unde Catherine era internată că Palatul Buckingham a anunțat, de asemenea, că Regele va suferi o procedură chirurgicală pentru o prostată mărită, scrie BBC.
După anunțul privind cele două figuri de la vârful Casei Regale, a venit trisul anunțul că Sarah Ferguson, ducesa de York, are cancer de piele.
Informațiile despre figurile regale circulă acum mai repede, mai ales în epoca rețelor sociale pe care le folosește inclusiv familia regală, dar cu toate acestea avem parte de torent de vești proaste pentru membrii regali care vor trebui să le gestioneze cu toată atenția lumii asupra lor, remarcă BBC.
Tensiunile dintre frați, din nou în centrul atenției
Prințul William este moștenitorul coroanei, iar cu tatăl și soția bolnavi, este așteptat să se implice la un nivel la care, nu cu mult timp în urmă, Charles a intervenit pentru a-și ajuta propria mamă. Atenția se va îndrepta către el când va apărea public, mai târziu, în cursul acestei săptămâni.
De asemenea, întoarcerea în Regat a lui Harry va fi văzută ca un efort de reclădire a relațiilor după ruperea dureroasă de familia regală și mutarea în SUA, subliniază BBC. Un prim gest în această direcție a fost făcut în toamnă când Harry l-a sunat pe Charles pentru a-l felicita cu ocazia împlinirii a 75 de ani.
BBC notează că, totuși, tensiunea a părut să fie întotdeauna mai mult cu fratele său William și presa tabloidă, decât cu tatăl său.
Ce rol va juca regina Camilla
Regina Camilla, care în urmă cu 20 de ani nici măcar nu făcea parte din Familia Regală, își continuă și ea traseul remarcabil și va fi acum în centrul scenei întrucât va avea misiunea de a conduce singură o serie de angajamente, ca membru senior al unui grup în scădere de membri ai familiei regale.
Dintre membrii actuali ai familiei regale, doar Prințul și Prințesa de Wales au sub 50 de ani, familia regală fiind din ce în ce mai bătrână și mai fragilă.
Ce se schimbă pentru Charles
Deși diagnosticat cu cancer, Regele Charles va continua să-și îndeplinească atribuțiile de șef al statului, inclusiv semnarea documentele și întâlnirile private.
Dar, notează BBC, diagnosticul va însemna să rateze partea din îndatoriri care pare să-l energizeze cu adevărat, pentru că Regele pare să fie cel mai entuziasmat când întâlnește mulțimile. Există o remarcabilă lipsă de pompozitate sau formalitate în astfel de călătorii când iese în întâmpinarea publicului, mai scrie televiziunea britanică.
În caz că boala se agravează, există un mecanism constituțional pentru cazurile în care șeful statului nu poate îndeplini atribuțiile oficiale, prin care, în această circumstanță, pot fi numiți „consilieri de stat” pentru a înlocui monarhul. În prezent, pot fi numiți soția sa, regina Camilla, fiul său prințul William, sora sa prințesa regală Anne și fratele său prințul Edward. Harry și Andrew, unul din frații lui Charles, nu pot fi numiți întrucât nu mai sunt parte din Casa Regală.
Charles a fost văzut ultima dată în public la Sandringham, în Norfolk, duminică, unde a participat la o slujbă religioasă cu regina Camilla, prima apariție publică de când a fost externat după ce a suferit operația pentru prostată. El a zâmbit și le-a făcut cu mâna privitorilor în timp ce se îndrepta spre biserica Sf. Maria Magdalena.
Luni, Regele s-a întors la Londra de la Sandringham, în Norfolk, luni dimineață, pentru a putea începe tratamentele pentru cancer.
Tipul de cancer de care suferă Charles nu a fost comunicat în anunțul de luni al Palatului Buckingham, dar oficialii au precizat nu este cancer de prostată, ci doar că a fost descoperit în timpul tratamentului său recent pentru prostată mărită. Cu toate acestea, marți, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus că este recunoscător că boala a fost „depistată devreme”.
lucianestor • 07.02.2024, 21:58
E un lucru pozitiv ca boala a fost depistata devreme, si sa speram ca este curabila. Multa sanatate regelui Charles si recuperare rapida.
1Gin • 07.02.2024, 13:31
Scuze, dar mi se par caraghioase toate chestiile astea cu regi, regine, prințese, duci și baronese. Să nu uităm cum au apărut primii regi. Au fost cei mai șmecheri, mințind că ei au sângele albastru.
Luntrasul • 07.02.2024, 11:13
Afecțiunea Prințului Charles aduce în prim-plan unitatea și preocuparea familială...