Bucureștiul miroase zilele acestea a ciocolată. Chocolate Saga, cea mai dulce experiență a toamnei, și-a deschis larg ușile la Biblioteca Națională a României.

Zeci de standuri colorate, vitrine lucioase și degustări improvizate transformă festivalul în cel mai dulce loc din oraș.

Peste 50 de ciocolatieri, 90 de branduri românești și trei branduri internaționale aduc la un loc tot ce înseamnă artă, pasiune și inovație în lumea deserturilor fine.

„Colțul de lectură, actorii de film printre vizitatori, zecile de ateliere, demonstrațiile din arta ciocolateriei și lecțiile de istorie. Așa arată, în cuvinte, festivalul național al ciocolatei”, anunță organizatorii.

Chocolate Saga 2025_ (9)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 40

Expoziție impresionantă de statui din ciocolată

De la praline umplute cu fructe exotice până la tablete artizanale cu boabe de cacao din Columbia sau Ghana, fiecare produs spune o poveste.

Vizitatorii, care trebuie să plătească 25 de lei pentru acces, pot vedea cum se topește, se modelează și se transformă ciocolata, pot gusta sortimente rare și pot afla chiar secretele meșteșugului direct de la maeștri.

Pentru prima dată, festivalul găzduiește o expoziție impresionantă de statui din ciocolată, întruchipând personalități și simboluri culturale.

Maeștrii ciocolatieri Marinel Bejan, Rodica Bunea și Vera Maxim, multiplu premiați internațional, vor fi prezenți la eveniment, aducând sculpturi unicat din ciocolată și susținând demonstrații live cu combinații de arome și tehnici spectaculoase.

Chocolate Saga 2025: festivalul care sparge toate regulile la Biblioteca Națională. Ciocolată cu vin roșu, parfumuri de lux și praline cu ardei iute

Ciocolată cu ardei iute, sare de mare sau vin roșu!

Atmosfera este una de sărbătoare: între mirosul dulce-amărui de cacao, râsetele copiilor și forfota continuă a vizitatorilor, festivalul reușește să aducă împreună iubitorii de gusturi autentice și curioșii care descoperă pentru prima dată magia ciocolatei.

Ciocolată cu lapte, cremoasă și fină, ciocolată neagră intensă, cu note de fructe roșii sau cafea, ori combinații inedite cu sare de mare, ardei iute, lavandă sau vin roșu, toate pot fi degustate la București.

Chocolate Saga 2025: festivalul care sparge toate regulile la Biblioteca Națională. Ciocolată cu vin roșu, parfumuri de lux și praline cu ardei iute

Nu lipsesc pralinele umplute cu creme naturale, praline cu șofran, fistic, tahini, trandafir sau tămâie ori ciocolata infuzată cu ceai de hrișcă sau cu fructe liofilizate.

Festivalul include și ateliere unde vizitatorii își pot crea propria tabletă de ciocolată personalizată sau pot picta cu ciocolată. Cei mici se pot bucura de ateliere de creație cu nisip colorat, caricaturi și desene pe față.

Premiera ediției: parfum de lux cu ciocolată

Expoziția prezintă călătoria ciocolatei, de la civilizațiile aztecă și mayașă, unde era folosită în ritualuri și avea semnificații sacre, până la momentul în care a ajuns în Europa, devenind un produs de lux al curților regale.

Mai mult, ediția din acest an aduce, pentru prima dată, parfumuri de nișă create de parfumieri români premiați la nivel internațional. Notele de ciocolată se combină armonios cu alte arome inedite: piper, cafea sau mosc.

Chocolate Saga 2025: festivalul care sparge toate regulile la Biblioteca Națională. Ciocolată cu vin roșu, parfumuri de lux și praline cu ardei iute

„Chocolate Saga 2025 promite să fie cel mai dulce eveniment al toamnei, un loc unde arta, inovația și pasiunea pentru ciocolată se întâlnesc într-un spectacol al simțurilor”, mai spun organizatorii evenimentului.

La finalul vizitei, publicul este invitat să devină personaj principal într-un film interactiv, o experiență vizuală care încheie ziua într-o notă magică.

Consumul mediu lunar per persoană a crescut de la 2,16 kg în 2023 la 2,26 kg în 2024 și 2,36 kg în primul trimestru din 2025, ceea ce înseamnă o creștere de peste 9% în mai puțin de doi ani. Estimările indică faptul că, până la finalul acestui an, piața internă ar putea depăși 35.000 de tone anual

Adina Istrate, organizator Chocolate Saga:

România exportă ciocolată în Ungaria, Bulgaria, Polonia și Germania

Conform organizatorilor, industria ciocolatei din România traversează o perioadă de creștere. Datele INS arată că producția internă de ciocolată a crescut constant în ultimii ani. De la 14.155 tone în 2020 la un vârf de 15.461 tone în 2023, ceea ce înseamnă o majorare de 9,2% în patru ani.

Deși pentru 2024 este anticipată o ușoară ajustare, până la 14.441 tone, ritmul mediu anual de creștere rămâne solid, în jur de 2,2%, într-un context global în care prețul boabelor de cacao a atins maxime istorice.

Chocolate Saga 2025: festivalul care sparge toate regulile la Biblioteca Națională. Ciocolată cu vin roșu, parfumuri de lux și praline cu ardei iute

Performanța industriei este completată de creșterea constantă a exporturilor, care au urcat de la 105,8 milioane de euro în 2020 la 175 milioane de euro în 2024, o creștere de aproape 65% în doar patru ani.

Cu un ritm mediu anual de 12,9%, România se poziționează drept un furnizor competitiv în regiune, cu piețe principale în Ungaria, Bulgaria, Polonia și Germania.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.