Mergi direct la conținut »
VIDEO | Ciclonul din Grecia ajunge în România, dar nu constituie niciun pericol. Explicațiile meteorologului Dinu Mărășoiu, la „Adriana Nedelea LA FIX”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO | Ciclonul din Grecia ajunge în România, dar nu constituie niciun pericol. Explicațiile meteorologului Dinu Mărășoiu, la „Adriana Nedelea LA FIX”

VIDEO | Ciclonul din Grecia ajunge în România, dar nu constituie niciun pericol. Explicațiile meteorologului Dinu Mărășoiu, la „Adriana Nedelea LA FIX”

Ciclonul devastator care a lovit Grecia va afecta și țara noastră, dar într-o foarte mică măsură, susține Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu ANM. Este o situație obișnuită de vară la noi în tară, unde începând de sâmbătă se va strica vremea. Ploile vor ajunge în averse, duminică, și la București, iar România va fi influențată de formațiuni venite din vestul Europei și Marea Adriatică. Situația din Grecia nu se va repeta la noi, dă asigurări meteorologul, iar vremea nu va ieși din tiparele instabilității de vară.

De Mihai Niculescu,

Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu ANM, a explicat evoluția vremii în weekend, în țara noastră, în emisiunea Adrianei Nedelea „La fix”.

Vezi VIDEO mai jos:

„Acel ciclon care a afectat o parte din teritoriul Greciei a avansat mult și a slăbit în intensitate astfel că azi Grecia nu are nici un fel de cod iar situația în țara noastră este dictată și de situația centrilor barici la nivel european, respectiv un front de aer rece care va ajunge în cursul zilei de azi până în sud-estul Germaniei. În consecință, acolo s-a emis pentru câteva landuri cod portocaliu legat mai ales de vitezele vântului de peste 75 de km pe oră și acest front va avansa ușor ușor către țara noastră afectând mai întâi nord-vestul țării cel mai probabil mâine după amiază”, a spus Dinu Mărășoiu.

În România NU vor fi fenomene periculoase

Curenți ampli de aer se vor forma din nou în Marea Adriatică, și vor ajunge duminică la noi, a mai explicat meteorologul. Nu vor fi însă fenomene periculoase, dă asigurări acesta.

„În Marea Adriatică se poate genera o nouă formațiune depresionară, să nu-i spunem chiar ciclon, ca să nu speriem lumea, dar care se va remarca pe partea vestică sud-vestică extremă a Peninsulei Balcanice, duminică mai precis, până ce se formează și ca urmare traiectoria lui se poate apropia de Bulgaria și poate să influențeze și țara noastră.

Deci va fi o situație tipică de instabilitate de vară duminică mai ales în majoritatea regiunilor ceea ce înseamnă averse izolat chiar și cu cu caracter torențial, descărcări electrice, de asemenea căderi de grindină și cantități de apă care prin cumulare pot să ajungă să depășească 25 de litri pe metrul pătrat”,

Temperaturile vor fi ceva mai scăzute ca de obicei, a precizat Dinu Mărășoiu

„Sub aspect termic vorbim deja astăzi de o încălzire a vremii și destul de puține ploi, astfel că vom ajunge la 30 de grade în sudul Olteniei și 27 de grade în București, ploi foarte puține până sâmbătă la prânz iar duminică vom remarca o scădere a temperaturilor adică din nou vremea răcoroasă cu care ne și obișnuisem zilele trecute ceea ce înseamnă că în țară nu vom mai depăși 26-27 de grade iar la București și aici va fi o scădere a temperaturii maxime spre 24-25 de grade pentru că așteptăm ca duminică să plouă și în Capitală toto cu averse, în intervale de instabilitate.

N-are cum să fie un ciclon asemănător celui din Grecia, pentru că Grecia este cu coastele sale pe bazinul estic mediteraneean, deci acolo se combină multe influențe, dar instabilitatea atmosferică și un front rece poate să apară dar este o situație normală pe care am avut-o cel puțin în vara asta destul de des”


Citește și:

Doi români, o femeie și fiul ei de 8 ani, au murit în urma unei furtuni care a lovit Halkidiki! E stare de urgență în nordul Greciei | VIDEO

Close
Închide
  Close