De Alexandra Nistoroiu,

Victor Voicu, dreapta, la Antena 3

Victor Voicu este general maior, medic și farmacolog român, precum şi membru titular al Academiei Române din 2001. A fost consilierul lui Crin Antonescu în scurtul său mandat de preşedinte interimar al României.

În aprilie 2018, Victor Voicu a fost ales vicepreşedintele Academiei Române, chiar dacă, printr-o decizie definitivă a instanţei supreme, emisă în luna martie a aceluiaşi an, avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de 3 ani, scria România Liberă. Voicu aflase deja de decizia instanţei, dar a motivat că funcţia ocupată în Academie are alt statut.

La UMF “Carol Davila”, Voicu este profesor universitar şi șeful catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie.

Conflicte de interese

Acum 7 ani, Voicu a devenit subiectul unei anchete a Direcţiei de Prevenire a Corupţiei din cadrul MAPN, care a stabilit că generalul a comis o serie întreagă de ilegalităţi.

Potrivit ziare.com, Victor Voicu a semnat, ca director al Centrului de Cercetari Ştiinţifice Medico-Militare al MApN, contracte cu o societate a soţiei sale.

Cele trei contracte încheiate, începând din 2010, cu societatea Biopharmacy & Pharmacol, unde soţia sa, Jiquidi Marilena, era acţionar şi cenzor, au adus companiei respective 52.960 lei, după cum arăta şi un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Tot atunci Voicu a început să fie urmărit penal pentru conflict de interese. Acele contracte fuseseră încheiate fără parcurgerea procedurilor legale de achiziţii publice, iar, pentru două din trei contracte, plăţile au fost făcute fără documente justificative, scria România Liberă în 2018.

După ce a fost anunțat de inspectorii ANI că este cercetat deoarece se află în conflict de interese, Voicu a precizat că ”nu am urmărit niciun fel de interes material sau foloase de orice natură, nici direct, nici indirect, pentru mine sau soția mea” și că „soția mea … nu a îndeplinit de fapt calitatea de cenzor”, scria Evenimentul Zilei.

Cât a condus Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, generalul nu a înregistrat în contabilitatea instituției un deficit de bilanţ de circa 7.600.000 lei şi a efectuat plăţi mai mari față de cele prevăzute în contracte către anumiți furnizori, conform România Liberă.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Un control al Direcției de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor din MapN concluziona că profesorul Voicu îl angajase la Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare în funcția de contabil șef pe Cosmescu Dumitru, persoană ce ocupa în același timp și funcția de director economic la SC Biopharmacy & Pharmacol RES SA a soției.

Aranjamente dintr-o poziţie importantă la Agenţia Naţională a Medicamentului

De numele academicianului Victor Voicu este legat și scandalul LaborMed Pharma SA, în care soția sa a deținut 26% din părțile sociale, până în 2006.

Specializată în producția de medicamente, această firmă ar fi fost favorizată de același Victor Voicu, care la vremea respectivă era președintele Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Firma soției a primit atunci o treime din autorizațiile pentru producerea unor medicamente foarte căutate pe piață. Celelalte autorizații au fost împărțite altor 12 companii farmaceutice. 

Victor Voicu a fost nevoit să demisioneze apoi de la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului. 

Datorită acestui “succes”, LaborMed Pharma SA a fost vândută unui grup de investiții pentru suma de 123 milioane de euro. Cuplul Victor Voicu –  Marilena Jiquidi a încasat 30 de milioane de euro.

Militarizarea spitalelor

Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, Voicu susţine nevoia de a militariza spitalele:

“În astfel de condiții armata are rol hotărâtor, de aceea se dau astfel de ordonanțe, pentru a unifica și disciplina comportamentul. Sigur că, în acest fel, libertatea individuală este știrbită, dar la ce folosește această libertate acum? Să te contaminezi? Singura măsură necesară este prevenția: nu avem vaccin, nu avem antivirale specifice, deci când nu ai alte soluții, ce poți face este să previi prin reducerea contaminării.”

Victor Voicu are cercetări ştiinţifice în farmacologie şi a coordonat studii clinice.  În 1 decembrie 2017, Voicu a primit ordinul naţional “Steaua Naţională”, în grad de Comandor. 

Citeşte şi:

COVID-19 poate dezvolta, de fapt, două tipuri distincte de pneumonie, arată un studiu al medicilor din Italia. Una ușoară și alta extrem de agresivă

Cum descrie un medic din Suceava simptomele COVID-19, simțite pe propria piele: “Cel mai mult te temi când tragi aer și inspiri cu mare greutate”

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.