Mergi direct la conținut »
Cine este Pete Buttigieg, democratul de 38 de ani care ar putea deveni primul președinte gay al SUA
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Cine este Pete Buttigieg, democratul de 38 de ani care ar putea deveni primul președinte gay al SUA

Pete Buttigieg, fostul primar democrat din South Bend, Indiana, este la 38 de ani cel mai tânăr candidat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA și ar putea deveni primul șef de stat declarat gay din istoria Americii. Rezultatele din primele alegeri primare democrate sunt încurajatoare pentru ”Primarul Pete”, cum i se mai spune.

De Adrian Cochino,

Pete Buttigieg a devenit primar al orașului South Bend, o localitate cu puțin peste 100.000 de locuitori, la doar 29 de ani și timp de două mandate și-a construit un profil de stea în ascensiune a Partidului Democrat.

Are câteva atuuri importante, dincolo de experiența administrativă la primărie.

Este educat la Harvard și a servit în Afganistan, ca ofițer specializat în informații, ceea ce, așa cum chiar el clamează, îi oferă mai multă experiență militară decât oricărui președinte, de la George H.W. Bush și până în prezent.

Nu în ultimul rând, subliniază chiar Buttigieg, este singurul candidat din 2020 care trăiește ”o viață în stilul clasei mijlocii americane”.

Primul candidat gay declarat într-o campanie majoră în SUA

Buttigieg mai are ceva care îl separă de restul candidaților democrați. Este primul candidat declarat gay care are șanse să ajungă președintele SUA, cel puțin potrivit sondajelor care îl situează în topul plutonului democrat care luptă pentru un loc în finala cu Donald Trump din noiembrie.

Buttigieg și-a anunțat orientarea sexuală în timpul candidaturii pentru al doilea mandat de primar în South Bend, după patru ani de succes la cârma orașului.

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”
Recomandări

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”

 

A fost reales cu 80% dintre voturi în orașul aflat într-un stat care votează în mod constant candidații republicani.

Fostul primar este căsătorit cu Chasten Glezman, un profesor din Michigan, care între timp a devenit un abil membru al campaniei soțului său, pentru care a reușit să strângă sume impresionante.

Pete Buttiegieg și soțul său, Chasten Glezman, în fața unui grup de susținători entuziaști FOTO: EPA

Ascensiune rapidă în topul candidaților democrați

Rivalii lui Buttigieg spun că este prea tânăr și lipsit de experiență pentru a ajunge președintele SUA. Un clip electoral realizat de echipa de campanie a lui Joe Biden l-a atacat pe fostul primar tocmai pe această temă.

Dar Buttigieg crede că dimpotrivă, este un outsider politic, care are șanse să spulbere blocajul de la Washington și să îl învingă pe Donald Trump.

Primii pași făcuți în lunga cursă electorală democrată îi confirmă încrederea.

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie
Recomandări

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie

 

”Primarul Pete”, cum i se mai spune, a urcat rapid de la un candidat necunoscut în topul sondajelor de opinie și a bifat primul loc la alegerile din statul Iowa.

Adunările electorale (caucus-uri) din Iowa i-au atribuit 14 delegaţi lui Buttigieg, 12 lui Sanders, 8 senatoarei Elizabeth Warren, 6 fostului vicepreşedinte Joe Biden şi unul senatoarei Amy Klobuchar

În plus, el se bucură de o sumă spectaculoasă strânsă din donații.

Un candidat moderat într-o cursă divizivă

Într-o cursă electorală care pare să accentueze diviziunile din societate, Pete Buttigieg este un candidat mai degrabă moderat.

A adoptat o poziție echilibrată pe tema migrației, acceptând nevoia unor bariere fizice la granița cu Mexicul.

La fel de precaut s-a pronunțat și pe tema asigurărilor de sănătate, încercând să găsească un compromis între pozițiile republicane și cele mai ”radicale” exprimate de Bernie Sanders sau Elizabeth Warren.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

Una dintre prioritățile sale ca președinte ar fi introducerea unor reforme democratice, care includ interzicerea procedurilor de retrasare a granițelor circumscripțiilor electorale, proceduri motivate politic, care afectează rezultatele scrutinelor.

Pete Buttigieg a urcat rapid în sondajele de opinie FOTO: EPA

O altă propunere importantă a lui Buttigieg ar fi cea privind creșterea numărului de judecători de la Curtea Supremă de la 9 la 15, o reformă care devine tot mai populară în cercurile stângii americane.

Propunerea vizează și schimbarea modului de desemnare a judecătorilor, cu scopul de a face procesul mai puțin politizat.

Probabil cea mai controversată propunere a lui Pete Buttigieg este însă abolirea Colegiului Electoral, pe care îl consideră nedemocratic.

Propunerea a căpătat tot mai multă susținere în tabăra stângii, după ce Donald Trump a devenit președinte în 2016 pierzând votul popular în fața lui Hillary Clinton, dar câștigând colegiul electoral.

Buttigieg susține înăsprirea legilor privind deținerea de arme, inclusiv interzicerea armelor de asalt și verificarea trecutului persoanelor care achiziționează arme.

Fostul primar ar aboli multe dintre măsurile lui Trump, susținând reîntoarcerea SUA în Acordul de la Paris și investițiile în politicile de mediu, cu scopul de asigura neutralitatea Americii în materie de emisii de carbon până în 2050.

Close
Închide
  Close