- Vladimir Soloviov a studiat ingineria și economia, a predat fizica la un liceu, a lucrat ca zidar, gunoier sau instructor de karate, a fost profesor în SUA, s-a întors la Moscova și a intrat în afaceri cu discoteci. Azi, găzduiește cel mai popular talk-show din Rusia și este „arhibelicul” presei de stat ruse, potrivit portretului realizat de portalul rusesc independent Holod Media.
Cuprins:
Tatăl său, campion regional de box
Mama sa era expert în arte plastice, tatăl, profesor de economie politică, avea boxul ca hobby și chiar a câștigat campionatul regiunii Moscova. Părinții au divorțat la sfârșitul anilor 60, înainte ca Vladimir să meargă la școala elementară.
Soloviov a mers să studieze ingineria metalurgică la Institutul de Oțel și Aliaje din Moscova (MISiS). A fost respins la mai prestigioasa Universitate de Stat din Moscova și la Institutul de Fizică de Inginerie din Moscova (MEPhI) din cauza ascendenței sale evreiești.
Doctorat în „economia țărilor capitaliste”
Cum la sfârșitul anilor 80 cariera de economist părea mult mai promițătoare decât cea de inginer, a devenit student postuniversitar la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale, unde și-a luat doctoratul în „economia țărilor capitaliste”.
În timp ce studia, ca să-și completeze veniturile, a predat și fizică și astronomie la un liceu moscovit. A fost și zidar, a lucrat ca gunoier sau instructor de karate.
Ulterior, s-a angajat ca interpret la Comitetul Organizațiilor Sovietice de tineret, cea mai importantă schimbare a vieții sale.
În 1990, în timp ce însoțea o delegație străină, l-a întâlnit pe milionarul american John Hathaway, care conducea o afacere imobiliară în Alabama. Hathaway l-a invitat la Universitatea din Alabama din Huntsville. Soloviov a susținut că a predat economie.
Profesor în SUA, dat afară după acuzații de abuz
În timpul șederii sale în Statele Unite, Soloviov l-a ajutat pe Hathaway în activitățile sale politice. Omul de afaceri era un donator activ al Partidului Republican și cunoștea personal familia președintelui George W. Bush. Prietenul său american l-a implicat în pregătirile pentru campania electorală a lui Bush.
A rămas șomer, fiind destituit de universitate, după ce a fost acuzat de abuz. Avea 27 de ani și locuia în SUA cu soția sa însărcinată.
Hathaway l-a ajutat și la numit vicepreședinte la compania sa de dezvoltare imobiliară.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Prima afacere în Rusia: producția de echipamente de discotecă
S-a întors la Moscova în 1991, unde a înființat o companie de producție de echipamente de discotecă. În câțiva ani, Soloviov a înregistrat mai multe firme care produceau iluminat pentru cluburi de noapte și alte echipamente
Mai târziu, a devenit directorul general al uneia dintre primele firme de recrutare din Rusia, Meteor Personnel.
Cum a intrat în presă
Soloviov a intrat în presă în 1998, adus de fondatorul radioului „Silver Rain” („Ploaie de argint”), Dmitri Savițki. Cu o zi înainte, gazda unui program a anunțat că era bolnav și căuta în grabă un înlocuitor: „Vocea lui suna grozav. Era absolut în largul lui, vorbind fără nicio tensiune”.
I-am spus: „nu putem plăti mult, doar 600 de dolari pe lună, dar am putea, poate, să găsim o modalitate de a colabora? A fost de acord imediat: „Nu am nevoie de bani, am propria mea afacere, e în regulă”.
Soloviov a devenit curând una dintre vocile-cheie ale postului. Iar duoul său cu Aleksandr Gordon a avut atât de mult succes încât a migrat de la radio la televiziune. În 1999, Soloviov a devenit co-gazdă la talk-show politic „Procesul”, de la televiziunea publică.
Susținut de un oligarh exilat la Londra să devină președinte
La mijlocul lui decembrie 2003, un avion de afaceri din Rusia a aterizat lângă Londra, unde singurul său pasager, prezentatorul Soloviov, era întâmpinat Boris Berezovski.
În doar câțiva ani, defunctul Berezovski se transformase dintr-un oligarh rus atotputernic care a facilitat personal ascensiunea lui Vladimir Putin la putere într-un critic exilat de Kremlin. Berezovski s-a oferit să-l susțină pe Soloviov să devină președinte al Rusiei!
La acea vreme, Soloviov nu avea prea multe motive să iubească autoritățile în exercițiu. La începutul anilor 2000, lucra la canalul NTV, care fusese achiziționat de Gazprom Media. El credea că preluarea NTV, care îl criticase pe Vladimir Putin, a fost ordonată de Kremlin.
Gazda TV a refuzat și i-a spus omului de afaceri că este o „idee ridicolă și greșită”: „Dacă eu, jurnalistul Soloviov, aș fi intervievat un candidat la președinție precum Soloviov, l-aș distruge”.
Soloviov nu a devenit niciodată președinte, dar și-a legat ferm viața profesională chiar de omul cu care Berezovski dorise să-l concureze, de Putin.
În 2008, a scris o carte intitulată „Putin: Un ghid pentru cei care nu sunt indiferenți”, iar în 2015 a produs documentarul „The President”.
În 2022, Putin i-a dat ordinul Pentru Meritul Patriei. Canalul numit Solovyov.Live ocupă acum aceeași frecvență pe care a difuzat anterior Euronews.
- Povestea luptei împotriva propriului său corp este una dintre cele mai importante teme de viață pentru Soloviov. Până la sfârșitul anilor 90, greutatea sa a variat între 140 și 160 de kilograme. Spunea că mâncarea devenise o „fericire-surogat” pentru el.
„S-ar putea să nu ne oprim la granițele Ucrainei”
Soloviov a reluat, zilele trecute, discursul din prima lună de după invazia Ucrainei, când a spus „s-ar putea să nu ne oprim la granițele Ucrainei, dacă țările occidentale nu capitulează!”.
Țările occidentale vor înțelege că granițele Ucrainei nu sunt deloc importante și că s-ar putea să nu ne oprim la ele, dacă ei înșiși nu capitulează în condițiile noastre. Ei sunt nimeni pentru noi.
În emisiunea sa de la Russia 1, din septembrie, invitații au cerut să construiască replicile Casei Albe și Big Ben în Arctica și să le bombardeze cu arme nucleare în cadrul unui „exercițiu demonstrativ”.
În aprilie, proeminentul realizator prorăzboi al televiziunii de stat a amenințat cu lovituri nucleare Marea Britanie și Franța, în două emisiuni separate, „Seara cu Vladimir Soloviov” și „Duminică seara cu Vladimir Soloviov”.
Nimeni nu va fi judecat după încheierea războiului, pentru că, până atunci, britanicii vor fi fost eradicaţi prin lovituri nucleare.
Ideea că Rusia ar putea lovi țările NATO ca răspuns la ajutorul și la armele pe care le-au oferit Ucrainei în războiul în curs a fost susținută de Soloviov și de mulți alți oficiali ruși, în mod regulat, de la începutul invaziei, în februarie 2022.
Anul trecut a amenințat România
Soloviov este cel care a spus, vara trecută, că, în opinia sa, România ar trebui să dispară sub atacul unor lovituri nucleare tactice, în cazul în care va antrena piloți ucraineni pe avioanele F-16.
Vladimir Putin a declarat, în septembrie 2022, că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra „integritatea teritorială”, afirmând că „acesta nu este o cacealma”. În februarie, el a avertizat în timpul discursului său anual despre starea națiunii de la Moscova că „forțele nucleare strategice sunt pregătite”.
În noiembrie 2002, Soloviov a cerut pedeapsa cu moartea pentru rușii care dezertează: „Gata cu fătălăii”.
Pe 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei Rusiei, Soloviov a fost sancționat de Uniunea Europeană și i s-a interzis accesul în țările UE atât timp cât sancțiunile rămân în vigoare. Toate activele sale din UE au fost înghețate.
I-au aruncat în aer vila din Italia
La două luni de la lansarea invaziei ruse, vila lui Soloviov din localitatea italiană Menaggio, de pe malul lacului Como, a fost incendiată intenționat. Are 3 apartamente într-o clădire de lux din strada Dolgorukovskaia din Moscova și o cabană de vară în Peredelkino.
În martie anul trecut, Soloviov a susținut că a scăpat cu viață din orașul Vuhledar, după ce a intrat sub tirul de foc al ucrainenilor.
În mod surprinzător, Ekaterina Soloviova, fiica prezentatorului, este însă o critică declarată a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cere ajutor pentru Kiev și pentru rușii care nu doresc să fie mobilizați, realizează spectacole feministe de teatru și locuiește la Moscova.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 15.11.2024, 19:10
Gunoierul slăvește gunoiul. I se potrivește perfect meseria.