Bloggerii ruși care relatează despre războiul din Ucraina susțin agresiunea Rusiei și, adesea, transmit direct de pe front. Ei s-au făcut remarcați prin opinii antiucrainene și antioccidentale, relatează BBC.
Corespondenții – cunoscuți sub numele de „voyenkory” în limba rusă – pretind de obicei că au cunoștințe militare de specialitate și acces la trupele rusești. Unii sunt și încorporați cu acestea, iar alții par și să lupte alături de ele.
Gradul lor de afiliere cu guvernul variază. Unii sunt angajați de mass-media controlate de Kremlin, dar alții scriu pe blogurile de pe rețelele sociale – aparent fără nicio legătură cu vreun organ de presă.
Unul dintre principalele motive pentru care aceste bloguri sunt atât de populare printre cititorii ruși este că oferă adesea mai multe informații decât rapoartele oficiale și oferă, de asemenea, o perspectivă diferită, mai critică, fără a pune la îndoială necesitatea „operațiunii militare speciale”.
Apariția relatărilor de pe front, după invazia inițială a Ucrainei în 2014, a anunțat un nou capitol al reportajelor de război în Rusia. Pentru mulți, susținerea războiului nu înseamnă neapărat susținerea autorităților de la Moscova – sau, în special, a comandanților militari care conduc invazia (deși președintele Putin scapă de obicei de critici – n.r.).
Criticile aduse comandanților militari
Comandanții au fost aspru criticați după un atac cu rachete ucrainene asupra unei clădiri din orașul ocupat Makiivka, în care au murit zeci de soldați ruși, de exemplu.
Corespondentul de război Semyon Pegov, cunoscut sub numele de War Gonzo, are peste 1,2 milioane de abonați pe Telegram – una dintre puținele platforme majore de socializare care nu sunt interzise în Rusia.
După ce Ucraina a atacat Makiivka, el a acuzat Ministerul Apărării de la Moscova că „încearcă în mod deschis să se eschiveze”.
Un alt blogger pro-război, Boris Rozhin, care scrie pe blog sub numele de colonelul Cassad – cu 800.000 de abonați pe Telegram – i-a acuzat pe comandanții ruși de „incompetență și incapacitate de a înțelege consecințele războiului”.
Conturile de pe rețelele sociale legate de compania militară privată Wagner au fost deosebit de critice la adresa comandanților de rang înalt ai Rusiei.
Rețeta succesului
Tocmai această critică la adresa autorităților militare îi face pe acești bloggeri specializați în relatările de pe front să se distingă de propaganda omniprezentă controlată de Kremlin, care relatează mereu într-o lumină bună progresul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, comentează BBC.
Unii comentatori au susținut că comandanții militari ruși se simt amenințați de bloggerii de război critici și că au existat încercări de a-i reduce la tăcere. Iar corespondenții de război populari angajați de mass-media tradiționale pro-Kremlin tind să accepte mult mai mult linia oficială.
Unul dintre cei mai proeminenți este Alexander Kots, care lucrează pentru tabloidul Komsomolskaya Pravda. Răspunzând la uciderea lui Vladlen Tatarsky, Kots a învinovățit direct Ucraina, la fel cum au făcut-o și oficialii ruși.
„Pământul trebuie să ia foc sub picioarele oricărui funcționar de la Kiev”, a scris el. „Niciunul dintre neoamenii care sunt în război cu Rusia nu trebuie să se simtă în siguranță”.
Astfel de corespondenți joacă un rol-cheie în construirea narațiunilor Kremlinului în mass-media. De exemplu, Evgheni Poddubny, corespondentul de război al celui mai popular post de televiziune din Rusia, Rossiya 1, a fost cel care a rupt tăcerea oficială cu privire la implicarea mercenarilor Wagner în Ucraina.
Relatând de la ruinele unei centrale electrice din Donbas în iulie 2022, el a declarat în mod neașteptat că locul a fost „eliberat” de Wagner. Acest lucru a marcat începutul relatării despre Wagner în mass-media de stat, care anterior ignoraseră și chiar negaseră existența grupului.
Atât Kots, cât și Poddubny fac obiectul unor sancțiuni occidentale pentru rolul lor în propaganda pro-Kremlin împotriva Ucrainei. Multe dintre conturile populare de pe rețelele sociale rusești care susțin războiul cu Ucraina sunt gestionate sub anonimat, iar materialele pe care le postează sunt adesea extrem de grafice, spune BBC.
Unul dintre cele mai infame exemple este Grey Zone, un canal Telegram afiliat cu Wagner, care a postat imagini cu aparenta ucidere a unui „trădător”, cu un baros, în noiembrie 2022.
Corespondenții de război ruși cer adesea distrugerea Ucrainei ca stat independent. De exemplu, Iuri Kotenok a cerut anihilarea a înseși identității ucrainene. „Chiar și cancerul poate fi vindecat, dar ucrainismul – niciodată!”, a spus el odată pe Telegram. „Este un tip de satanism care poate fi distrus doar cu un singur lucru – foc! Focul atotcuprinzător care va curăța această mizerie”. Kotenok are mai mult de 400.000 de abonați pe Telegram.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro