Salvează articol
,,Intr-o localitate indepartata se dezlantuie dintr-o data o furtuna puternica ce provoaca mari inundatii. Un cetatean credincios refuza pana in ultimul moment ajutorul semenilor sai, motivand ca el conteaza pe ajutorul dat de Dumnezeu si numai atat. Refuzul sau merge pana acolo incat omul se ineaca. Ajungand in Rai ii cere socoteala Domnului, reprosandu-I ca nu l-a ajutat atunci cand avea nevoie. Dumnezeu ii raspunde: ,,Ti-am trimis atatia oameni care ar fi putut sa te salveze si tu i-ai refuzat,,.
O astfel de povestire cu efect terapeutic a prescris psihiatrul Gabriel Crumpei pentru vindecarea unui barbat ce suferea de tulburari de adaptare. Povestiri terapeutice asemanatoare celei de mai sus sunt folosite in dese randuri pentru a vindeca tulburarile de natura conjugala sau pentru tratamentul persoanelor care trec prin crize de identitate sau tulburari de personalitate.
Vracii sau persoanele care isi arogau inca de pe vremuri postura de ,,vindecatori,, au folosit dintotdeauna cuvinte ,,magice,, in scopul vindecarii persoanelor cu probleme de sanatate. Cea mai des intalnita metoda de vindecare era aceea in care bolnavului i se recomanda drept tratament lectura unor pasaje din Sfanta Scriptura, in cel mai bun caz oferindu-i-se in plus, mai mult pe dibuite, o reteta care daduse rezultate si in cazul altor persoane.
Astfel de vindecatori mai exista si astazi. Acestia isi aleg drept tinta persoanele cu afectiuni grave, care mai au prea putine sanse de supravietuire, mizand pe faptul ca acestea, in disperare de cauza, platesc ramanerea chiar si a unei zile in plus in viata. Acesti noi vraci ai zilelor noastre folosesc si ei insemnele religioase, insa in mod auxiliar, mergand mai mult pe efectul ,,ghicitului,, in ce priveste afectiunile pe care le prezinta ,,pacientul,,. Avand in vedere faptul ca nu sunt specialisti, de multe ori tratamentul prescris de acestia nu este cel adecvat, cum e si firesc.
Conform unor documente aflate in arhiva Bibliotecii Centrale Universitare ,,M. Eminescu,,, intr-un articol din revista Sociologie romaneasca (anul V, nr. 1-6, 1943), semnat de Petru Chitulea, in satul Cetea, jud. Alba, exista la acea vreme un fel de vraci care folosea cititul cartilor sfinte la vindecarea bolilor si betesugurilor,,. Acesta citea ,,de najit sau soare sec (dureri de cap), dureri de grumaz, de scrantituri, de alienatie mintala si pentru usurarea durerilor cand moare omul.
Pe barbat il chema Ioan Daramus si folosea cartile religioase in acest scop. El citea o zi intreaga din Psaltire sau Evhologiu din Acatistul Sfintei Nascatoare de Dumnezeu. Conform unor studii sociologice efectuate in anii ’40, la acea vreme lectura era utilizata in proportii reduse ca metoda terapeutica pentru vindecarea afectiunilor psihice si, intr-o mica masura, chiar a celor fizice. Cercetarile nu au continuat, insa astazi psihologii si psihiatrii calca pe urmele inaintasilor.
La Iasi, intr-un cabinet spatios din Policlinica 1, oameni in toata firea, cu usoare tulburari psihice, se distreaza la auzul unor haioase povestiri cu efect terapeutic - un fel de povesti de adormit... adultii. Povestiri care pana la urma au efectul scontat. Cel putin partial pacientii sunt vindecati cu astfel de ,,medicamente,,. Este vorba aici de autosugestie si miraculosul efect Placebo, ce consta in angajarea organismului in lupta cu boala avand drept ,,motivatie,, credinta mentala cum ca organismului i s-a administrat un medicament care are drept efect ameliorarea bolii.
,,Un rol deosebit in aplicarea acestei metode il are puterea sugestiei. O astfel de povestire induce o anumita atitudine fata de viata, un anumit comportament in raport cu problemele ce apar o data cu aceasta,,, a spus dr. Gabriel Crumpei.
El compara efectul povestirilor terapeutice cu cel avut de lectura operelor cu caracter religios de catre persoanele inclinate spre credinta. ,,Bolnavul isi limiteaza capacitatile de aparare, devenind un fel de obiect deteriorat ce asteapta interventia unui medic pentru «a-l repara». Cu cat este depasit de boala, cu atat trebuie sa creada mai mult in medicul sau, iar credinta este «medicamentul» cel mai propice pentru aparitia comportamentului sugerat,,, a spus Crumpei.
Lecturile folosite de dr. Crumpei sunt, de fapt, niste povestiri tip, folosite pe scara larga in psihiatrie. Ele au un efect terapeutic deja testat si sunt recomandate de acesta, in functie de context si situatie, pentru anumite afectiuni psihice.
,,Este vorba despre tulburarile anxioase si de adaptare, sau tulburari care apar ca urmare a stresului posttraumatic si al comportamentului conjugal inadecvat. De asemenea, in cazul fobiilor de diverse tipuri, dar si in alte afectiuni,,, a completat dr. Gabriel Crumpei. Aceasta metoda de tratare a afectiunilor psihice este folosita sub forma a 3-4 sedinte, in functie de pacient si diagnostic.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.