Din nou, miza petrolului

Drama de la Istanbul nu va rămâne fără efect, prin posibilele mutații ce pot avea loc în relațiile SUA-Arabia Saudită, Turcia – Arabia Saudită – Iran, în gestionarea sancțiunilor impuse unilateral de SUA împotriva regimului de la Teheran, și în ceea ce privește nevoia vitală de procurare a petrolului ieftin, pentru țările din Europa și Orientul Mijlociu, sunnit și șiit, deopotrivă.

Președintele turc Erdogan a dezvăluit ieri „un plan premeditat” al asasinatului de la consulatul saudit din Istanbul.

Pe 5 noiembrie, Statele Unite vor intra în faza a doua de aplicare a sancțiunilor comerciale împotriva Iranului, principalul furnizor de petrol al Turciei.

Cum este de așteptat, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, își va juca dur propriul interes și a declarat într-un discurs ținut în Parlamentul turc că toate premisele duc spre un „asasinat cu premeditare”,într-o manieră sălbatică”, realizat de un comando special, având legături directe cu Mohammed bin Salman.

Spre un asasinat la comandă politică, pentru delict de opinie

După ce autoritățile turce au insistat să ia parte la ancheta din cadrul consulatului saudit, liderul de la Ankara este tot mai hotărât să strângă lațul pe gâtul prințului moștenitor saudit. Erdogan s-a declarat nesatisfăcut de varianta că serviciile de informații saudite au lucrat pe cont propriu, fără știrea prințului moștenitor, și se poate îndrepta spre concluzia finală că Arabia Saudită se face vinovată de asasinat la comandă, ordonat de un membru al familiei regale saudite. Consecutiv, posibilele dezvăluiri vor transforma regimul saudit într-un regim represiv, criminal, care își ucide jurnaliștii, pentru delict de opinie. Erdogan negociază aspru, chiar în aceste zile, o derogare de la americani, pentru a cumpăra, și după 5 noiembrie, petrol iranian.

Strategia de rumeguș a „lumii ruse”. Câteva observații pe marginea viziunii geopolitice promovate la Kremlin
Recomandări
Strategia de rumeguș a „lumii ruse”. Câteva observații pe marginea viziunii geopolitice promovate la Kremlin

Probleme uriașe pentru Donald Trump

Cum Arabia Saudită este un aliat vital al americanilor în Orientul Mijlociu, presupusa asasinare a jurnalistului antimonarhist saudit, la presupusa comandă directă a prințului moștenitor Mohammad bin Salman, creează probleme uriașe pentru Donald Trump,  în tentativa sa de a-și convinge aliații europeni – Marea Britanie, Germania, Franța – să îl urmeze în reimpunerea embargoului comercial asupra Iranului. Până la dispariția jurnalistului incomod, SUA intenționau să recomande petrolul saudit, în dauna celui iranian, pentru pedepsirea regimului de la Teheran, acuzat că susține financiar terorismul internațional.

Donald Trump își poate reconsidera de pe acum noua strategie împotriva Iranului, după ce Arabia Saudită s-a expus ca posibil stat criminal.

Slăbiciunea alegerilor de afaceri

Fervent susținător al drepturilor fundamentale, Trump cere lămurirea cazului cu jumătate de gură.

O eventuală trecere a Arabiei Saudite pe lista neagră a statelor nefrecventabile i-ar crea mari probleme prezidențiale și familiale, deopotrivă, liderului de la Casa Albă. Prințul moștenitor al familiei regale saudite este prieten la cataramă cu ginerele şi consilierul său, Jared Kushner. Relațiile de afaceri ale familiei Trump se dovedesc acum total inadecvate, pentru că pun Casa Albă într-o situație cu foarte puține ieșiri.

Cum se trăiește în Bătrâna, Hunedoara, cea mai mică comună din România: „Pâinea vine o singură dată pe săptămână”. Obiective de modernizare: cabinet medical și repararea ulițelor
Recomandări
Cum se trăiește în Bătrâna, Hunedoara, cea mai mică comună din România: „Pâinea vine o singură dată pe săptămână”. Obiective de modernizare: cabinet medical și repararea ulițelor

Pe teren, situația e explozivă

Continuă presiunea pe Mohammed bin Salman

După ce, inițial, autoritățile saudite au susținut că fostul jurnalist Jamal Khashoggi a intrat și a ieșit din consulat – unde venise să solicite documente pentru căsătoria sa cu o turcoaică -,  responsabilii de la Riad s-au sucit la 180 de grade: au admis că jurnalistul a fost ucis într-o altercație cu pumnii, în clădirea consulatului, cu unii dintre membrii echipei consulare.

Mai mult, au susținut că indivizi care și-au depășit atribuțiile au făcut „o greşeală imensă şi gravă” și că vor plăti pentru asta. Între timp, 25 de martori au fost audiați de o instanță turcă, pentru a se stabili adevărul.

„Ploaia de acuzații continuă să cadă peste prințul moștenitor Mohammed bin Salman, ale cărui practici dictatoriale, abuzive și discreționare sunt denunțate cu o cadență zilnică”

În sprijinul lui au intervenit și intervin, exclusiv, doar structurile de securitate interne și externe saudite. Nici un aliat tradițional de până acum nu îi stă aproape liderului de la Riad în acest caz, a cărui magnitudine este încă greu de evaluat.

Arabia Saudită – vector islamist colosal în Peninsula Arabică, cu o agendă în continuă mișcare

„Armata roșie” a primarilor PSD, marele atu în lupta pentru prezidențiale. Care sunt bazinele electorale importante ale partidelor | ANALIZĂ
Recomandări
„Armata roșie” a primarilor PSD, marele atu în lupta pentru prezidențiale. Care sunt bazinele electorale importante ale partidelor | ANALIZĂ

O posibilă incriminare a prințului moștenitor saudit, în acest dosar cu valențe multiple, ar putea reseta violent agenda de securitate din Orientul Mijlociu, dar și cea internațională.

Reașezarea leadership-ului în Orientul Mijlociu, din perspectivă sunnită, poate genera grave dezechilibre. Aceasta poate avantaja Iranul, în tentativa acestuia de redimensionare a rolului său pan-arabic milenar. Coaliția internațională împotriva regimului de la Teheran – care cuprinde Israelul, Statele Unite ale Americii, dar și state arabe sunnite, precum Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Iordania – este pe cale să se dezintegreze, în urma dovezilor care vor apărea privind jurnalistul saudit dispărut.

Prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite – un „dictator” în devenire multifațetat

Stângăcia evidentă a autorităților saudite, care au încercat inițial să mușamalizeze cazul morţii lui Khashoggi – editorialist al Washington Post pe problematici arabe, stabilit din 2017 în SUA, tocmai datorită atitudinii sale critice față de acțiunile prințului moștenitor saudit -, pune toate reflectoarele pe dinastia saudită și pe isprăvile ei.

O istorie dureroasă și cinică face ca Arabia Saudită să fie țara de unde Osama bin Laden a plecat bine antrenat și a început opera criminală extremist islamică prin Al Qaeda – organizație înființată în 1988, cu scopul de a sprijini rezistența afgană împotriva URSS, dar care, din cauza învățăturilor wahabbiste fundamentaliste, s-a întors chiar împotriva finanțatorilor inițiali, prin atentatele de la 11 septembrie 2001.

O altă filă de istorie greu de digerat este rolul saudiților în războiul din Yemen și atacurile asupra unor victime nevinovate, ca parte dintr-o acțiune de retaliere a unei coaliții de state sunnite, din care au făcut parte Iordania, Egipt, Kuweit, Sudan, Emiratele Arabe Unite.

Momentul zero al islamismului fundamentalist integrist se apropie, sub ochii lumii occidentale

Din prisma istoriei recente menționate lapidar mai sus, în interiorul Arabiei Saudite – stat islamic sunnit –  există și subzistă de sute de ani suficiente rezerve de recrudescență fundamentalistă, pentru ca un posibil scenariu de sabotare din interior a relației Arabiei Saudite cu Statele Unite ale Americii, în favoarea unei „înțelegeri arabe”, fără intervenție occidentală, să fi declanșat criza actuală, provocată de moartea lui Khashoggi. Și de care familia regală din Riad pretinde degeaba că se disociază, câtă vreme istoria scăpării din mână a mâinii interesate americane se repetă consecvent.

Mușuroiul de interese din Orientul Mijlociu a fost alimentat, printre altele, și de impetuozitatea liderului american Donald Trump, care se află acum în situația de a juca cu un ghimpe în coastă „dosarul iranian”, luat pe cont propriu.


Claudiu Săftoiu – autorul este doctorand în informații și securitate națională, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I. A fost președinte-director general al Televiziunii Române (2012 – 013), director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007) și  consilier prezidențial (2004-2006). Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: „Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni (Editura Trei, 2003).

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ministerul Apărării Naționale convoacă rezerviștii din două județe, ”în vederea desfăşurării unor activităţi specifice”
Știrileprotv.ro
Ministerul Apărării Naționale convoacă rezerviștii din două județe, ”în vederea desfăşurării unor activităţi specifice”
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Viva.ro
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Libertateapentrufemei.ro
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Orașul plutitor din Europa care atrage turiștii ca un magnet. Construcția lui a necesitat un efort supraomenesc
FANATIK.RO
Orașul plutitor din Europa care atrage turiștii ca un magnet. Construcția lui a necesitat un efort supraomenesc
Gigi Becali, măsură radicală după meciul pierdut de FCSB la Sibiu: „Ştii ce o să fac de acum? O să încep să fac așa!”
GSP.RO
Gigi Becali, măsură radicală după meciul pierdut de FCSB la Sibiu: „Ştii ce o să fac de acum? O să încep să fac așa!”
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru septembrie. Când încep să vină ploile și să scadă temperaturile în București
FANATIK.RO
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru septembrie. Când încep să vină ploile și să scadă temperaturile în București
Maria de la Insula Iubirii, vacanță de vis în Grecia, cu noul iubit. A uitat de Dany Boy, de Marcel și de ispita Beni / FOTO
Unica.ro
Maria de la Insula Iubirii, vacanță de vis în Grecia, cu noul iubit. A uitat de Dany Boy, de Marcel și de ispita Beni / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare. "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"
Observatornews.ro
Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare. "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"
Horoscop 27 august 2024. Săgetătorii au ocazia să-și schimbe concepțiile despre ceea ce sunt în stare să facă și ce nu
HOROSCOP
Horoscop 27 august 2024. Săgetătorii au ocazia să-și schimbe concepțiile despre ceea ce sunt în stare să facă și ce nu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI