Din nou, miza petrolului

Drama de la Istanbul nu va rămâne fără efect, prin posibilele mutații ce pot avea loc în relațiile SUA-Arabia Saudită, Turcia – Arabia Saudită – Iran, în gestionarea sancțiunilor impuse unilateral de SUA împotriva regimului de la Teheran, și în ceea ce privește nevoia vitală de procurare a petrolului ieftin, pentru țările din Europa și Orientul Mijlociu, sunnit și șiit, deopotrivă.

Președintele turc Erdogan a dezvăluit ieri „un plan premeditat” al asasinatului de la consulatul saudit din Istanbul.

Pe 5 noiembrie, Statele Unite vor intra în faza a doua de aplicare a sancțiunilor comerciale împotriva Iranului, principalul furnizor de petrol al Turciei.

Cum este de așteptat, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, își va juca dur propriul interes și a declarat într-un discurs ținut în Parlamentul turc că toate premisele duc spre un „asasinat cu premeditare”,într-o manieră sălbatică”, realizat de un comando special, având legături directe cu Mohammed bin Salman.

Spre un asasinat la comandă politică, pentru delict de opinie

După ce autoritățile turce au insistat să ia parte la ancheta din cadrul consulatului saudit, liderul de la Ankara este tot mai hotărât să strângă lațul pe gâtul prințului moștenitor saudit. Erdogan s-a declarat nesatisfăcut de varianta că serviciile de informații saudite au lucrat pe cont propriu, fără știrea prințului moștenitor, și se poate îndrepta spre concluzia finală că Arabia Saudită se face vinovată de asasinat la comandă, ordonat de un membru al familiei regale saudite. Consecutiv, posibilele dezvăluiri vor transforma regimul saudit într-un regim represiv, criminal, care își ucide jurnaliștii, pentru delict de opinie. Erdogan negociază aspru, chiar în aceste zile, o derogare de la americani, pentru a cumpăra, și după 5 noiembrie, petrol iranian.

Ploșnițe și miros de urină și fecale în centrul „Armonia” pentru persoane cu dizabilități, administrat de apropiații Gabrielei Firea. DGASPC Ilfov nu vede nicio problemă
Recomandări
Ploșnițe și miros de urină și fecale în centrul „Armonia” pentru persoane cu dizabilități, administrat de apropiații Gabrielei Firea. DGASPC Ilfov nu vede nicio problemă

Probleme uriașe pentru Donald Trump

Cum Arabia Saudită este un aliat vital al americanilor în Orientul Mijlociu, presupusa asasinare a jurnalistului antimonarhist saudit, la presupusa comandă directă a prințului moștenitor Mohammad bin Salman, creează probleme uriașe pentru Donald Trump,  în tentativa sa de a-și convinge aliații europeni – Marea Britanie, Germania, Franța – să îl urmeze în reimpunerea embargoului comercial asupra Iranului. Până la dispariția jurnalistului incomod, SUA intenționau să recomande petrolul saudit, în dauna celui iranian, pentru pedepsirea regimului de la Teheran, acuzat că susține financiar terorismul internațional.

Donald Trump își poate reconsidera de pe acum noua strategie împotriva Iranului, după ce Arabia Saudită s-a expus ca posibil stat criminal.

Slăbiciunea alegerilor de afaceri

Fervent susținător al drepturilor fundamentale, Trump cere lămurirea cazului cu jumătate de gură.

O eventuală trecere a Arabiei Saudite pe lista neagră a statelor nefrecventabile i-ar crea mari probleme prezidențiale și familiale, deopotrivă, liderului de la Casa Albă. Prințul moștenitor al familiei regale saudite este prieten la cataramă cu ginerele şi consilierul său, Jared Kushner. Relațiile de afaceri ale familiei Trump se dovedesc acum total inadecvate, pentru că pun Casa Albă într-o situație cu foarte puține ieșiri.

Victor Pițurcă, primele declarații despre dosarul măștilor pentru MApN: „Singura probă e că am fost în biroul lui Țuțu. E un mare abuz”
Recomandări
Victor Pițurcă, primele declarații despre dosarul măștilor pentru MApN: „Singura probă e că am fost în biroul lui Țuțu. E un mare abuz”

Pe teren, situația e explozivă

Continuă presiunea pe Mohammed bin Salman

După ce, inițial, autoritățile saudite au susținut că fostul jurnalist Jamal Khashoggi a intrat și a ieșit din consulat – unde venise să solicite documente pentru căsătoria sa cu o turcoaică -,  responsabilii de la Riad s-au sucit la 180 de grade: au admis că jurnalistul a fost ucis într-o altercație cu pumnii, în clădirea consulatului, cu unii dintre membrii echipei consulare.

Mai mult, au susținut că indivizi care și-au depășit atribuțiile au făcut „o greşeală imensă şi gravă” și că vor plăti pentru asta. Între timp, 25 de martori au fost audiați de o instanță turcă, pentru a se stabili adevărul.

„Ploaia de acuzații continuă să cadă peste prințul moștenitor Mohammed bin Salman, ale cărui practici dictatoriale, abuzive și discreționare sunt denunțate cu o cadență zilnică”

În sprijinul lui au intervenit și intervin, exclusiv, doar structurile de securitate interne și externe saudite. Nici un aliat tradițional de până acum nu îi stă aproape liderului de la Riad în acest caz, a cărui magnitudine este încă greu de evaluat.

Arabia Saudită – vector islamist colosal în Peninsula Arabică, cu o agendă în continuă mișcare

96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! Ce le-au răspuns judecătorii
Recomandări
96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! Ce le-au răspuns judecătorii

O posibilă incriminare a prințului moștenitor saudit, în acest dosar cu valențe multiple, ar putea reseta violent agenda de securitate din Orientul Mijlociu, dar și cea internațională.

Reașezarea leadership-ului în Orientul Mijlociu, din perspectivă sunnită, poate genera grave dezechilibre. Aceasta poate avantaja Iranul, în tentativa acestuia de redimensionare a rolului său pan-arabic milenar. Coaliția internațională împotriva regimului de la Teheran – care cuprinde Israelul, Statele Unite ale Americii, dar și state arabe sunnite, precum Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Iordania – este pe cale să se dezintegreze, în urma dovezilor care vor apărea privind jurnalistul saudit dispărut.

Prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite – un „dictator” în devenire multifațetat

Stângăcia evidentă a autorităților saudite, care au încercat inițial să mușamalizeze cazul morţii lui Khashoggi – editorialist al Washington Post pe problematici arabe, stabilit din 2017 în SUA, tocmai datorită atitudinii sale critice față de acțiunile prințului moștenitor saudit -, pune toate reflectoarele pe dinastia saudită și pe isprăvile ei.

O istorie dureroasă și cinică face ca Arabia Saudită să fie țara de unde Osama bin Laden a plecat bine antrenat și a început opera criminală extremist islamică prin Al Qaeda – organizație înființată în 1988, cu scopul de a sprijini rezistența afgană împotriva URSS, dar care, din cauza învățăturilor wahabbiste fundamentaliste, s-a întors chiar împotriva finanțatorilor inițiali, prin atentatele de la 11 septembrie 2001.

O altă filă de istorie greu de digerat este rolul saudiților în războiul din Yemen și atacurile asupra unor victime nevinovate, ca parte dintr-o acțiune de retaliere a unei coaliții de state sunnite, din care au făcut parte Iordania, Egipt, Kuweit, Sudan, Emiratele Arabe Unite.

Momentul zero al islamismului fundamentalist integrist se apropie, sub ochii lumii occidentale

Din prisma istoriei recente menționate lapidar mai sus, în interiorul Arabiei Saudite – stat islamic sunnit –  există și subzistă de sute de ani suficiente rezerve de recrudescență fundamentalistă, pentru ca un posibil scenariu de sabotare din interior a relației Arabiei Saudite cu Statele Unite ale Americii, în favoarea unei „înțelegeri arabe”, fără intervenție occidentală, să fi declanșat criza actuală, provocată de moartea lui Khashoggi. Și de care familia regală din Riad pretinde degeaba că se disociază, câtă vreme istoria scăpării din mână a mâinii interesate americane se repetă consecvent.

Mușuroiul de interese din Orientul Mijlociu a fost alimentat, printre altele, și de impetuozitatea liderului american Donald Trump, care se află acum în situația de a juca cu un ghimpe în coastă „dosarul iranian”, luat pe cont propriu.


Claudiu Săftoiu – autorul este doctorand în informații și securitate națională, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I. A fost președinte-director general al Televiziunii Române (2012 – 013), director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007) și  consilier prezidențial (2004-2006). Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: „Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni (Editura Trei, 2003).

Sandra s-a despărțit de el, printr-un SMS, apoi a început o relație cu Adrian Mutu. Întrebat, în glumă, ce ar face dacă Mutu i-ar „ieși în față la vânătoare”, fostul fotbalist a răspuns fără ezitare
GSP.RO
Sandra s-a despărțit de el, printr-un SMS, apoi a început o relație cu Adrian Mutu. Întrebat, în glumă, ce ar face dacă Mutu i-ar „ieși în față la vânătoare”, fostul fotbalist a răspuns fără ezitare
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gestul neaşteptat făcut de Camilla faţă de Kate la un eveniment! Fotografii au surprins imediat gafa, ce s-a văzut. Foto
Playtech.ro
Gestul neaşteptat făcut de Camilla faţă de Kate la un eveniment! Fotografii au surprins imediat gafa, ce s-a văzut. Foto
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Viva.ro
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Locul din România în care casele costă 10.000 de lei. Primarul vrea să atragă tinerii aici
Observatornews.ro
Locul din România în care casele costă 10.000 de lei. Primarul vrea să atragă tinerii aici
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Știrileprotv.ro
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Doliu în lumea presei. A murit jurnalista Rodica Mitu, în vârstă de doar 32 de ani
FANATIK.RO
Doliu în lumea presei. A murit jurnalista Rodica Mitu, în vârstă de doar 32 de ani
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
HOROSCOP
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată