MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 09:00 , de Sorin Golea

EXCLUSIV / Clinica din Portul Constanța riscă să fie desființată, deși portul nu poate funcționa fără unitatea sanitară de siguranță națională

Distribuie

Portul Constanța are o unitate sanitară care ține de Spitalul Clinic CF din localitate. Consiliul Județean Constanța a preluat recent tot Spitalul CF, care urmează să fie relocat. Doar că Portul nu poate funcționa fără clinica medicală strategică din interior, protejată de convenții internaționale, pentru că este unitatea care previne eventuale epidemii, ce ar putea să apară dacă cei care vin pe nave din alte state nu trec prin controlul medical pentru boli infecţioase şi tropicale.

În 26 ianuarie, după ce cu o zi înainte fusese schimbat Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului Clinic CF (Căi Ferate) Constanța și managerul, are loc o ședință a noului CA, care ține de Minsterul Transporturilor. Pe ordinea de zi este propus și aprobat, după ce reprezentantul sindicatului este dat afară din ședință, un punct suplimentar. Este vorba despre predarea terenurilor și clădirilor acestei unități sanitare către Consiliul Județean (CJ) Constanța

7.000 de metri pătrați transferați ilegal

Conform documentelor, Spitalul CF, care are patru unități distincte din centrul Constanței, urmează să fie relocat, nu se știe unde, iar terenurile și clădirile actuale să fie utilizate de către Consiliul Județean.

În perioada în care primar al Constanței era Radu Mazăre, Minsterul Transporturilor a dat 7.000 de metri pătrați din administrarea Spitalului Clinic CF în administrarea Consiliului Județean Constanța. Din această suprafață, Consiliul Județean a 'împroprietărit' imediat 'foști proprietari', iar aceștia au vândut terenul din centrul orașului în mare grabă. Prețurile pentru terenurile din acea zonă pleacă de la 600 de euro pe metru pătrat. Dacă se face o înmulțire simplă, rezultă 4,2 milioane de euro pentru cei 7.000 de metri pătrați. Cedarea terenului de la Ministereul Transporturilor către Consiliul Județean Constanța trebuia însă să se facă prin Hotărâre de Guvern, ceea ce nu s-a întâmplat.

Cadrele medicale au rămas fără salarii și vor să intre în grevă

Imediat după ce s-a aprobat în Consiliul de Administrație preluarea imobilelor și terenurilor de către Consiliul Județean Constanța, în ianuarie, noul manager al Spitalului CF și-a dat demisia.

'În acest moment, sunt trei mari probleme aici. Prima: predarea a fost făcută în cadrul unui CA ilegal. A doua: Spitalul CF Constanța are patru unități, una fiind în interiorul Portului Constanța. Aceasta nu poate fi desființată deoarece este unitate medicală strategică, de siguranță națională. A treia: în acest moment, Spitalul Clinic CF Constanța nu mai are manager, pentru că și-a dat demisia după ce a semnat ce a semnat. Acum, nu are cine să ne semneze statele de plată și riscăm să nu ne primim salariile. În acest context, este foarte posibil să intrăm în grevă săptămâna aceasta', a spus pentru Libertatea Nicoleta Rădulescu-Palaghia, președintele Sindicatului Medico-Sanitar Feroviar CF Constanța.

Am întrebat Ministerul Transporturilor, Consiliul Județean Cosntanța și Guvernul de ce s-a ajuns la această situație și așteptăm răspunsurile de la aceste instituții.


Citește și:

VIDEO/Aparatul de un milion de euro care depistează 'otrava' din medicamente! E de două ori mai 'fierbinte' decât Soarele

Loading...
Comentarii