Campania de imunizare cu vaccinul suedezo-britanic a început în România în data de 15 februarie, iar rapelul se efectuează după 56 de zile, astfel încât a doua doză se administrează din 12 aprilie. Controversele care au legat serul AstraZeneca de cazurile rare de cheaguri de sânge au determinat mulți români să renunțe la programarea pentru imunizarea cu prima doză.
Rapelul cu alt vaccin „nu este recomandat” și nici nu este posibil
În România, nu există opțiunea rapelului cu alt vaccin pentru cei care au primit prima doză de AstraZeneca, transmite CNCAV, care arată că în acest moment ”nu există date care să susțină utilizarea combinată a două tipuri de vaccinuri și care să stabilească siguranța și eficacitatea unei asemenea scheme de vaccinare ”. Însă, în urma studiilor aflate în derulare în prezent,
”ar putea apărea noi recomandări”.
Cum procedează Franța și Germania
Spre deosebire de România, autoritățile sanitare din Franța au recomandat ca persoanele sub 55 de ani care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZeneca să primească la rapel un ser bazat pe tehnologia ARNm (Pfizer, Moderna). Germania a recomandat și ea, de la 1 aprilie, folosirea unui alt ser la rapel pentru persoanele sub 60 de ani.
Potrivit CNCAV, protecția oferită de serul AstraZeneca începe la trei săptămâni de la administrarea primei doze și persistă minimum 12 săptămâni. ”Nu se poate spune nimic, însă, dincolo de acest punct. Doza de rapel are scopul de a asigura un răspuns imun mai intens și de lungă durată”, mai spune CNCAV, subliniind că ”nu este recomandată evitarea rapelului”.
Recomandările pentru cei care au avut probleme la prima doză
Totodată, CNCAV face o serie de recomandări în privința rapelului pentru persoanele care au avut probleme cu prima doză de vaccin. Astfel, cei care au avut șoc analfilactic la administrarea primei doze, pot relua procesul de imunizare cu un ser bazat pe altă tehnologie „la o dată ulterioară”. Din cauza medicamentelor administrate, nu este recomandată reluarea procedurii la scurt timp după prima doză.
Pentru persoanele care au avut „evenimente tromboembolice” asociate vaccinului AstraZeneca, decizia de imunizare cu alt ser (o doză sau regim complet) „va fi luată individual, sub recomandarea și monitorizarea atentă a medicului curant”.
Persoanele care au contraindicații temporare la a doua doză de Pfizer, rapelul poate fi amânat până la 42 de zile, iar în cazul Moderna – până la 35 de zile, mai arată CNCAV.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro