Mergi direct la conținut »
Cătălin Paraschiv, "bărbatul în alb": "Brigada Specială a intervenit doar după ce ni s-a transmis clar că sunt jandarmi călcați în picioare și sunt doi morți"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cătălin Paraschiv, "bărbatul în alb": "Brigada Specială a intervenit doar după ce ni s-a transmis clar că sunt jandarmi călcați în picioare și sunt doi morți"

Cătălin Paraschiv, „bărbatul în alb”: „Brigada Specială a intervenit doar după ce ni s-a transmis clar că sunt jandarmi călcați în picioare și sunt doi morți”

Colonelul Cătălin Paraschiv, "bărbatul în alb", susține că nu este adevărat că s-a dat vreun ordin anterior de evacuare a Pieței Victoria, la mitingul din 10 august, și că ordinul a venit în urma unei confunzii. "Bărbatul în alb", fotografiat în timp ce le ordona jandarmilor din Brigada Specială de Intervenție, a acreditat ideea că violența extremă a militarilor împotriva civililor nevinovați a venit după ce comandamentul a primit informații eronate că sunt jandarmi omorâți. 

„Bărbatul în alb” a povestit pentru Kamikaze, într-un interviu citat de hotnews.ro, momentele premergătoare intervenției în forță a jandarmilor în Piața Victoriei.

Ce povestește colonelul Cătălin Paraschiv: 

„Totul s-a petrecut după ce s-a primit un apel la 112 că cineva a vandalizat locația Springtime, iar echipajul de poliție trimis la fața locului a fost atacat. Au fost trimise două detașamente de jandarmi ca să se ducă și să sprijine poliția. Colonelul a refuzat să precizeze numărul oamenilor trimiși.

Cele două detașamente de jandarmi, care nu erau de la brigăzile speciale, au ajuns acolo, i-au ajutat pe colegii de la poliție și au ieșit împreună de acolo.

Pe momentul întoarcerii s-au primit două informații:

– una transmisă de structurile de cercetare din Piață, care au transmis clar pe căile noastre de comunicații că jandarmii sunt atacați, sunt la pământ, sunt călcați în picioare, doi oameni sunt omorâți… Dar ei probabil se refereau… apoi am văzut și eu imaginile de la televizor.

– Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe toate canalele de televiziune sunt imagini cu doi jandarmi trântiți la pământ care sunt călcați pe cap.

În acel moment, comandatul acțiunii a luat decizia ca efectivele Brigăzii Speciale să activeze pe direcția Springtime. Până atunci, brigăzile speciale nu au avut niciun fel de intervenție. Atunci s-a dat ordin clar ca Brigada Specială să intervină în sprijinul detașamentelor de jandarmi și să-i evacueze de acolo.

Am ieșit pe poarta guvernului, piața era plină și aveam două posibilități:

– Fie să ies în cordon cu unitatea, dar asta însemna să ne facem drum, însemna contact direct cu oamenii, se ajungea la confruntări directe și nu avea rost.

– A două varianta era să procedăm la somații, pe lângă cele ale Jandarmeriei, care s-au auzit toată seară, s-au tras rachetele cu trei stele roșii, după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40… mă refer la gaze.

Am lansat câte un cartuș, lumea se îndepărta, făceam breșă și mergeam mai departe. Am ajuns pe pasaj la Titulescu, unde am făcut joncțiunea cu jandarmii trimiși acolo. Prima mea întrebare a fost dacă au morți sau răniți. Mi-au spus că au răniți, le-am zis să se retragă ei și că rămânem noi pe poziții”.

Colonelul Cătălin Paraschiv a mai spus că cei care i-au lovit pe protestatari peste față cu bastonul au procedat ilegal, dar a subliniat că „nu sunt oamenii mei.

Cătălin Paraschiv vine și cu câteva măsuri pentru siguranța presei, sugerând ca jurnaliștii să stea de acum doar într-o zonă bine delimitată și să filmeze doar de acolo. „Noi am apărat întotdeauna presa, dar nu mi se pare normal să fiu filmat când trag cu arma sau fac o încătușare”, a declarat șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

În plus, colonelul crede că jurnaliștii ar trebui să poarte veste de o anumită culoare și legitimații standard care se dau înainte de miting și care să aibă anumite culori care pot fi văzute și noaptea.


Citește și: Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, recunoaște că el este „bărbatul în alb”: „E vară, e cald, aşa am venit efectiv îmbrăcat de acasă”

 
 
Close
Close
Închide