MENIU CAUTĂ
27 Iun. 2018 13:25 , de Cristina Sterian

Comercializarea porcilor în târgurile din Vrancea a fost interzisă. Măsura, în contextul pestei porcine africane, confirmată în Tulcea și Satu Mare

Distribuie

Comercializarea porcilor în târgurile din județul Vrancea, interzisă în această perioadă. Restricțiile au fost impuse de Direcția Sanitar-Veterinară Vrancea în contextul confirmării pestei porcine africane în Tulcea și Satu Mare.

Pentru a ține departe virusul de județul Vrancea, autoritățile sanitar-veterinare au transmis tuturor primăriilor din județ sarcini clare de respectat. În primul rând, porcii nu mai pot fi vânduți la târgurile din județ. Pe de altă parte, crescătorii de animale trebuie să țină porcii în spații împrejmuite, să nu-i hrănească în niciun caz cu resturi menajere, în special cu cele provenite de la vânat. Nu în ultimul rând, medicul veterinar trebuie înștiințat în caz de îmbolnăvire sau de mortalitate a porcilor.

Si autoritățile sanitar-veterinare din Buzău sunt în alertă după descoperirea focarului de pestă porcină la doar 50 de kilometri de județ, în Tulcea, iar sute de animale au fost sacrificate pînă acum.

La nivelul județului Buzău, s-a decis constituirea unui grup local de experţi în vânat şi vânătoare pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane. Pentru a evita apariţia bolii şi în judeţul Buzău, autorităţile sanitar – veterinare au pus pe hârtie un amplu plan de acţiune care trebuie respectat atât de către autoritățile locale, cât și de crescătorii de animale.

Dacă cei dintâi, alături de medicii veterinari, au fost învățați cum să acţioneze pentru a împiedica apariţia bolii în judeţ, crescătorii au fost avertizați să nu părăsească gospodăria cu hainele şi incălţările cu care au luat contact cu animalele, dar şi să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini sau mistreţi.

Boala este una extrem de periculoasă pentru că se transmite foarte ușor și rapid, iar animalul odată îmbolnăvit nu mai poate fi salvat. Pesta porcină nu se transmite la om, însă boala poate aduce un crescător de porci la faliment.

Citește și: ANCHETĂ/ O administratoare de bloc din Timișoara a lăsat zeci de familii fără apă caldă după ce a furat banii de întreținere. În trecut, femeia a lucrat la bancă

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Încăierare în Parlament, între un deputat de la Putere şi unul din Opoziţie
Comentarii