România are un jalon de îndeplinit în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai exact, trebuie să realizeze cadrul legal privind energia eoliană offshore, atât cel primar, cât și secundar.

Tehnologie scumpă

Comisia Europeană insistă cu acest jalon în discuțiile cu partea română, conform unor surse Libertatea.

„Noi nu putem da un cadru legal până ce nu avem un studiu privind perimetrele din Marea Neagră. Avem ceva documentație, dar nu un studiu. Aveam finanțare pentru un studiu, dar partenerul s-a retras. Acum am găsit finanțare, dar durează cel puțin un an”, au spus sursele.

Acestea au mai spus că deja alte țări au oprit investițiile în sectorul eolian offshore, deoarece această tehnologie este mult mai scumpă decât celelalte disponibile.

Anulări de proiecte

Danemarca a avut o licitație pentru construirea unor ferme de 3.000 MW eolian offshore, care s-a terminat în luna noiembrie fără nicio ofertă, potrivit WindEurope.org.

De asemenea, grupul german RWE a oprit investițiile în domeniul offshore din Statele Unite, potrivit Maritime-Executive.com.

Concomitent, grupul norvegian Equinor a stopat proiectele din Spania, Portugalia și Vietnam, în timp ce BP a anunțat că ia în considerare vânzarea unui pachet de acțiuni la divizia sa de eolian offshore, conform Reuters.

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Exemplul Poloniei

În schimb, Polonia are planuri opuse: statul vrea să aibă o capacitate instalată de până la 6.000 MW în eolian offshore până în 2030.

Grupul polonez PGE și cel norvegian Equinor au anunțat zilele trecute aprobarea construcției unor capacități totale de 1.440 MW în Marea Baltică. Investiția totală este de 6,4 miliarde de euro, scrie NotesFromPoland.com.

Acest lucru înseamnă 4,4 milioane de euro pe MW.

Costuri mari

Spre comparație, construirea unei ferme eoliene pe uscat costă între 1,4 și 1,8 milioane de dolari pe MW, adică între 1,2 și 1,6 milioane de euro, conform Energy Information Administration (EIA – Administrația pentru Informații în Energie a SUA, n.r.).

Conform aceleiași surse, costul unei termocentrale pe gaze este 0,7 și un milion de dolari pe MW, adică între 0,6 și 0,88 de milioane de euro pe fiecare MW instalat.

Miza subvențiilor

Potrivit surselor Libertatea, Comisia Europeană nu impune României ținte pentru energia eoliană offshore.

Însă există o schemă de subvenționare pentru contracte pentru diferență la energia eoliană onshore, adică cea de pe uscat.

Prin aceasta, statul garantează un anumit preț al energiei, iar costurile sunt suportate de stat, care are la dispoziție 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

În cazul în care prețul de vânzare al energiei este mai mic decât cel garantat, atunci investitorii primesc diferența de bani. În cazul în care prețul este mai mare, atunci aceștia plătesc diferența către stat.

Conform surselor, autoritățile vor chiar să producă bani la buget prin această schemă.

Schema pentru ferme eoliene pe uscat ar putea fi extinsă și la cele din Marea Neagră, conform surselor.

În cazul în care banii din schemă nu vor fi de ajuns, atunci ea va fi suportată de consumatori în facturi, așa cum sunt acum suportate investițiile în energie regenerabilă și cogenerarea de înaltă eficiență.

Închiderea termocentralelor pe cărbune

Concomitent, Comisia Europeană insistă cu închiderea termocentralelor pe cărbune.

Acesta este un alt jalon din PNRR. Conform documentului, România trebuie să închidă termocentralele pe cărbune până în 2026. Însă capacitățile trebuiau înlocuite cu unele pe gaze, care nu sunt gata și nu vor fi până în 2028.

Insistența cu privire la închiderea termocentralelor și instalarea de capacități regenerabile vine în contextul în care Spania, o campioană a energiei verzi, a avut recent un blackout.

Creșteri de preț din vară

De asemenea, România va renunța curând la plafonările de preț la energie, ceea ce mai departe va dubla facturile pentru o serie de consumatori și le va scumpi semnificativ pentru ceilalți.

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.