România și Bulgaria au fost admise în Uniunea Europeană, în 2007, cu condiția să accepte Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care Comisia Europeană căpăta dreptul să evalueze periodic starea sistemului judiciar din cele două țări.
MCV a fost impus în condițiile în care cele două țări aveau încă probleme legate de întârzierea unor reforme în sistemul judiciar, combatera corupției și a crimei organizate.
”Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere”, a scris Dragoș Tudorache pe Facebook.
Europarlamentarul susține că, în 2016, România era foarte aproape de ridicarea MCV, însă rezultatele ar fi fost compromise în timpul guvernării ALDE.
”În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni (…) Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în situația în care în 2016 urma să fie decuplată de România și lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi”, a mai spus Tudorache.
Potrivit Digi24.ro, un prim draft al raportului elaborat de experții Comisiei Europene ar fi foarte critic la adresa României. Până și ”premiantul” rapoartelor anteriorare, DNA, este evaluat critic observându-se o scădere a activității acestei instituții.
Ca de obicei, Parlamentului i se impută blocarea dosarelor care vizează membri ai săi, iar CSM-ului blocajul existent din interiorul instituției, unde două tabere se atacă reciproc în mod constant.
În draftul citat de Digi24.ro, sunt și o serie de recomandări pentru autoritățile de la București privind măsurile care ar trebui luate în domeniul judiciar. Printre ele se află:
- suspendarea legilor justiției și revizuirea lor astfel încât să se țină seama de recomandările Comisiei de la Veneția, ale GRECO și rapoartelor MCV;
- relansarea procedurii de numire a unui noi procuror-șef al DNA care să aibă competențele necesare pentru a relua o activitate susținută a a instituției;
- desemnarea, în termen de trei luni, a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare;
- blocarea intrării în vigoare a modificărilor legislației penale, concomitent cu relansarea discuțiilor privind revizuirea Codului Penal și Codului de Procedură Penală