Bădulescu: „Există consens între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale „

UPDATE ora 17.30 Comisia parlamentară specială pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală va dezbate, începând de marţi, proiectul elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, a anunţat luni preşedintele comisiei, Dorin Bădulescu.

El a subliniat consensul pe care l-a constatat, în cadrul dezbaterii, între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale.

„Astăzi, comisia a făcut câţiva paşi importanţi în sensul modificării legislaţiei electorale. Ceea ce vreau să remarc este, în primul rând, faptul că există consens între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale şi, din câte am observat, şi consens pe ideea votului anticipat prelungit, există consens şi pe modificarea legislaţiei electorale privind votul prin corespondenţă”, a subliniat Dorin Bădulescu.

Referitor la modul în care vor fi contactaţi românii din afara graniţelor ţării, el a spus că MRP a pus la dispoziţia comisiei toate adresele de email ale asociaţiilor de români din străinătate.

„Vom face, din partea comisiei, o solicitare către toate organizaţiile care ne-au fost puse la dispoziţie din baza de date cu privire la exprimarea punctului de vedere pe modificările legislative pe care urmează să le facem în continuare”, a arătat Bădulescu.

În context, el a spus că trebuie identificate zonele vulnerabile „din lume” unde au fost probleme cu privire la procesul de votare, precizând că această chestiune ţine mai mult de Executiv, fiind vorba de o problemă de „pură” logistică.

„Aici este o chestiune mai mult de Executiv, pentru că nu poţi să dimensionezi din punct de vedere legal un spaţiu al unei ambasade. Este o chestiune de pură logistică. Dacă logistica permite şi spaţiile permit, se vor face mai multe secţii. Nu se poate din punct de vedere legal şi nu putem să modificăm legislaţia electorală, din punctul meu de vedere, pe a avea secţii de vot în afara unei incinte care să păstreze secretul votului”, a precizat el.

Bădulescu a fost întrebat dacă această comisie se va axa numai pe votul anticipat prelungit şi prin corespondenţă sau şi pe problemele ridicate de cei de la Ministerul Afacerilor Externe, respectiv spaţiile secţiilor de votare, buletine de vot, ştampile.

Despre posibilitatea ca MAE să închirieze spaţii pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului de vot, preşedintele comisiei speciale a declarat că votul anticipat prelungit rezolvă „o mare parte” din problemele acestea.

„Acest minister poate să facă acest lucru, dar numai în măsura în care autorităţile din statul în care funcţionează reprezentanţa diplomatică permite. Sunt state care nu permit desfăşurarea procesului de vot în alte spaţii. Avem şi în raportul MAE astfel de situaţii. Din punct de vedere legislativ, considerăm că votul anticipat prelungit rezolvă o mare parte din problemele acestea”, a susţinut Dorin Bădulescu.

Referitor la modul în care se va desfăşura campania electorală, în cazul unui vot anticipat prelungit pe trei zile, el a spus că aceasta s-ar putea încheia mai devreme.

„Campania electorală poate fi limitată, adică s-ar putea încheia mai devreme cu o zi, cu două, urmează să vedem dacă este necesară o astfel de modificare sau – şi nu văd care ar fi problemele – dacă s-ar suprapune perioada de vot din străinătate cu campania electorală din ţară. Putem avea mai multe soluţii”, a punctat el.

El a explicat, de asemenea, ce înseamnă vot anticipat prelungit: „Vot anticipat prelungit înseamnă că votăm de la o anumită oră, înainte de ziua votului din ţară, adică începând de vineri, sâmbătă sau altă zi, înaintea zilei de duminică, cum se votează în mod normal în ţară. Din punct de vedere procedural, ora de închidere a urnelor este indicat să rămână aceeaşi având în vedere că vom introduce această prevedere. Trebuie să avem rezultatele unui scrutin plecând de la un termen limită”.

Printre invitaţii la comisie se numără reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerului Justiţiei.

În prima şedinţă a Comisiei speciale, din 20 iunie, a fost stabilit Regulamentul acestui for, în care a fost inclusă data de 5 iulie ca termen pentru adoptarea unui proiect de act normativ care să reglementeze desfăşurarea procesului electoral în afara ţării. Regulamentul Comisiei urmează să fie aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite.

Preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, Dorin Bădulescu, a afirmat după prima şedinţă a comisiei, că acest for trebuie să aibă un dublu rol, legislativ şi acela de a elabora nişte recomandări către Guvern pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor în diaspora, pentru „a se evita toate disfuncţionalităţile”

Partidul Social Democrat a anunţat, săptămâna trecută, prin purtătorul de cuvânt Mihai Fifor, că Guvernul lucrează deja la un set de măsuri pentru îmbunătăţirea procesului electoral, după apelul preşedintelui Klaus Iohannis privind adoptarea unui set de măsuri, până la finalul sesiunii prlamentare.

Fifor preciza că aceste modificări la legislaţia electorală ar putea să se adopte prin OUG, printr-un proiect al Autorităţii Electorale Permanente.

Citeşte şi:
FOTO | Platforma Iadului. „Rulmentul” Brașov, pe vremuri mândria socialismului românesc, a ajuns o ruină!

Bendeac a dat peste Pițurcă într-un magazin de pe Victoriei: „M-a făcut să mă simt penibil. A fost oribil!”. Gestul incredibil făcut de antrenor
PARTENERI - GSP.RO
Bendeac a dat peste Pițurcă într-un magazin de pe Victoriei: „M-a făcut să mă simt penibil. A fost oribil!”. Gestul incredibil făcut de antrenor
Iubita lui Vlad Voiculescu, reacție HALUCINANTĂ după demiterea acestuia. Paralela ei biblică cu Paștele e aici
Playtech.ro
Iubita lui Vlad Voiculescu, reacție HALUCINANTĂ după demiterea acestuia. Paralela ei biblică cu Paștele e aici
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Observatornews.ro
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Horoscop 15 aprilie 2021. Scorpionii sunt tentați să se izoleze față de orice opinie, indiferent de originea ei
HOROSCOP
Horoscop 15 aprilie 2021. Scorpionii sunt tentați să se izoleze față de orice opinie, indiferent de originea ei
Guvernul oferă peste 1.200 de lei. Care este condiția
Știrileprotv.ro
Guvernul oferă peste 1.200 de lei. Care este condiția
I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist şi reacţia ei a fost explozivă
Telekomsport
I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist şi reacţia ei a fost explozivă
3 lucruri pe care să le faci, înaintea unei operații estetice (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
3 lucruri pe care să le faci, înaintea unei operații estetice (PUBLICITATE)