Planul financiar al Comisiei Europene este un pachet de împrumuturi şi fonduri nerambursabile care ar urma să permită economiei blocului comunitar să îşi revină după pandemia de COVID-19.

Comisia Europeană vrea să mobilizeze o sumă totală de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde de euro sub formă de granturi – ajutoare nerambursabile şi 250 de miliarde de euro sub formă de credite.

Evident, un astfel de pachet financiar va avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre.

”33 de miliarde de euro va primi România din Planul de redresare de 750 de miliarde de euro propus astăzi de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase”, a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

”Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE”, a spus Mureșan.

Potrivit Bloomberg, fondurile nerambursabile alocate României ar totaliza 19,6 miliarde de euro.

Economistul Cristian Socol, fost strateg al guvernului PSD, a subliniat, într-o postare pe Facebook, că România a primit mai mulți bani pe cap de locuitor decât țări precum Ungaria sau Croația.

”Trebuie sa citim in detaliu si sa vedem cum am ajuns sa primim totusi penultima alocare dintre tarile UE. Romania are alocata o suma/ locuitor mai mare decat a Bulgariei, dar mult in urma Ungariei, Poloniei, Cehiei si, aici ma mira, a Croatiei?!

Nu inteleg pentru ca in regiune avem cele mai multe cazuri de morti Covid, suntem a 6-a tara din UE 27 in ceea ce priveste populatia si a 13-a tara din UE27 in ceea ce priveste puterea economica (marimea PIB)”, a scris Socol.

Potrivit cifrelor, România a primit 9.130 de euro pe cap de locuitor, în vreme ce Ungaria, spre exemplu, a primit 13.180, Croația – 11.990, iar Cehia – 18.000.

Italia și Spania, cei mai mulți bani

Din cele 750 de miliarde de euro, Italia și Spania vor primi cei mai mulți bani.

Italia va primi 173 de miliarde de euro (82 de miliarde fonduri nerambursabile, 91 miliarde euro sub formă de împrumuturi), iar Spania va primi 140 de miliarde de euro (77 miliarde euro sub formă de granturi nerambursabile și 63 de miliarde de euro), potrivit Reuters.

”Planul de redresare transformă uriașa provocare cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu doar susținând recuperarea economică, dar și investind în viitor: Pactul Verde European și digitalizarea vor revitaliza creșterea economică, numărul de locuri de muncă, reziliența societăților noastre și sănătatea mediului”, a spus Von der Leyen în Parlament.

Neînțelegeri între statele membre

Anunțarea planului vine într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu perspectiva celei mai adânci recesiuni din istoria sa.

Aproape toate statele UE au încălcat regula de aur a finanțelor europene, depășind deficitul bugetar de 3% din PIB, pe măsură ce și-au sporit cheltuielile publice pentru a-și susține sistemele sanitare și economia.

Anunțul lui Von der Leyen vine la scurt timp după ce Franța și Germania au propus un plan de 500 de miliarde de euro pentru susținerea economiei europene, care ar presupune emiterea de datorie comună.

Practic, banii ar urma să fie împrumutați de Comisia Europeană în numele UE de pe piețele financiare și distribuiți sectoarelor economice și țărilor lovite de criză sub formă de granturi.

Dar Austria, Danemarca, Olanda și Suedia au obiectat în fața propunerii și au spus că banii ar trebui să ajungă la statele membre sub forma de împrumuturi la dobândă mică. Cei patru au subliniat că nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriei și că nu vor accepta nici mărirea bugetului UE.

Planul de redresare a economiei europene se adaugă proiectului de buget 2021-2027 al Uniunii Europene, cunoscut sub denumirea de cadrul financiar multianual, în valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de euro, care a fost și el prezentat miercuri de Executivul comunitar. Ulterior, proiectul Comisiei va figura pe ordinea de zi a următorului summit european, din 18-19 iunie.

”Planul propus astăzi este un prim pas. Acum va începe munca legislativă pentru a oferi cât mai repede bază legală, iar acești bani să ajungă rapid acolo unde este nevoie de ei”, a mai anunțat pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Optimism în Italia, precauție în Olanda

Premierul italian Giuseppe Conte a salutat anunțul Comisiei Europene pe care îl consideră un ”semnal excelent”.

”Acum să grăbim negocierile și să facem astfel încât resursele să fie disponibile rapid”, a scris Conte pe Twitter.

 

Spania, la rândul ei una dintre cele mai afectate țări, a anunțat că planul de redresare rezolvă multe dintre solicitările ei.

Franța și Grecia au salutat și ele anunțul, dar statele care se opun unui pachet generos financiar au reacționat cu precauție.

Un diplomat olandez, citat de BBC, a subliniat că anunțul Comisiei Europene nu reprezintă forma finală a pachetului financiar, care va face în continuare obiectul negocierilor.

Chiar Angela Merkel a anunțat că vor avea loc negocierile ”dificile” pe tema planului de relansare economică, notează Reuters.

„Este clar că negocierile care sunt dificile nu vor fi încheiate la următorul summit european”, a spus Merkel, care a subliniat că obiectivul este ca planul să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

 
Citeşte şi:

PSD și PNL și-au dat mâna împotriva educației sexuale în școli. Sighiartău: „E discutată cu mai multe asociații de părinți”

După trei luni, Lombardia a rămas un epicentru al pandemiei. De ce a eșuat sistemul sanitar al celei mai bogate regiuni italiene să combată virusul

     
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
PARTENERI - GSP.RO
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
Playtech.ro
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Observatornews.ro
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Știrileprotv.ro
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok
PUBLICITATE
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok