Mergi direct la conținut »
Companii al căror nume a devenit comun. De la Frigidaire și Adidas, la Xerox și Bluetooth, mai multe firme au inventat produse care apoi au devenit sinonime cu numele lor
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Companii ale căror nume au devenit cuvinte comune. De la Frigidaire, Rimmel și Adidas, la Bluetooth și Pampers

De Daniel Ionașcu,

O serie de companii au inventat produse atât de bune încât de-a lungul timpului numele lor au devenit absolut comune, încât sunt considerate practic o categorie de bunuri. Frigider vine de la firma Frigidaire, adidas se confundă cu Adidas, iar "a xeroxa" este echivalent cu a copia un document. Libertatea vă prezintă povestea lor.

Ad placeholder

Frigidaire

Frigiderul comun, pe numele său oficial de aparat refrigerator, își trage numele de la compania Frigidaire. Deși seamănă a franceză, compania în sine este americană. Fondată sub numele Guardian Frigerator Company în Fort Wayne, Indiana, compania a pus pe piață primul aparat frigorific din lume, în anul 1916.

În 1919, William Durant, un fondator al concernului auto General Motors, a investit personal în companie, iar aceasta a adoptat numele de Frigidaire.

Produsele sale au devenit atât de populare, încât americanii au început să spună „frigider” oricărui aparat de acest tip.

Până în 1979, compania a fost deținută de către General Motors, pentru care producea inclusiv compresoarele pentru modelele echipate cu aer condiționat.

Din 1986, Frigidaire este deținută de către grupul suedez Electrolux, unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din lume.

Xerox

Xerox este o altă companie americană ce a revoluționat un domeniu. Este vorba de cel al copiatoarelor, numele său devenind sinonim cu așa ceva.

Xerox a fost fondată în 1916 drept The Haloid Photographic Company în Rochester, New York. Inițial, aceasta producea echipamente fotografice.

Compania a ajuns celebră în 1959, când a inventat primul fotocopiator. Din 1958, Haloid și-a schimbat numele în Xerox. Acesta provine de la xerografie, adică procedeul utilizat la copiere. Numele vine din alăturarea a două cuvinte grecești și înseamnă ”scriere uscată”.

Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

Acum, a „xeroxa” înseamnă a duplica un document. Mai multe companii au lansat pe piață copiatoare, de la Konika Minolta până la Fuji, dar tot Xerox a rămas în memoria colectivă.

Pe lângă copiatoare, compania mai are un aport foarte puternic la peisajul tehnologic actual: în laboratoarele de cercetare Xerox PARC au dezvoltat mouse-ul, interfața grafică a calculatoarelor și tehnologia de rețea Ethernet.

Ad placeholder

Steve Jobs le-a văzut într-o vizită și apoi le-a copiat în primele calculatoare Macintosh. De aici au fost copiate de către Microsoft în Windows și sunt prezente pe orice calculator modern.

Grupul japonez Fuji ajunsese recent la un acord pentru cumpărarea Xerox, dar tranzacția a căzut după revolta mai multor acționari, nemulțumiți de prețul mic și condițiile oferite.

Bătut de mamă, alungat de bunici. Secretele vieţii şi morţii lui Ion Turnagiu, criminalul în serie care a incendiat-o pe fata de 17 ani
Recomandări
Bătut de mamă, alungat de bunici. Secretele vieţii şi morţii lui Ion Turnagiu, criminalul în serie care a incendiat-o pe fata de 17 ani
 

Adidas

Un „adidas” este în limbajul comun un pantof sport. Toată lumea știe cum arată, dar nimeni nu îi spune altfel.

Adidas este o companie germană fondată în 1924 în Herzogenaurach. Aceasta a fost înființată de către Adolf Dassler în casa mamei sale. Ulterior, fratele său mai mare Rudolf s-a asociat. Numele inițial era Dassler Brothers Shoe Factory (Fabrica de Pantori a Fraților Dassler – n.r.).

Dassler l-a convins pe atletul Jesse Owens să poarte o pereche de ”adidași” produși de el la olimpiada din 1936. Aceștia avea „țepi” de cauciuc pe talpă, nu de metal.

În 1949, cei doi frați s-au certat. Adolf a creat Adidas, iar Rudolf a înființat Puma, care a devenit un rival de temut pentru firma fratelui său. Adidas este a doua companie mondială de încălțăminte sport, după Nike. Puma este a treia din lume.

Pe lângă încălțăminte, atât Adidas, cât și Puma, produc și haine și accesorii.

Bluetooth

Bluetooth este o tehnologie care permite conectarea de accesorii la o serie de dispozitive electronice. Astfel se pot conecta telecomenzi la televizoare, căști wireless la smartphone-uri sau manete la console de jocuri video. Până și statuia calului lui Ștefan cel Mare din Iași va fi conectată la bluetooth

Ad placeholder
Șeful ADP Sector 4, pe insula grecească Eghina chiar după ce DNA l-a trimis în judecată. Era însoțit de o dubă de la Rosal care...
Recomandări
Șeful ADP Sector 4, pe insula grecească Eghina chiar după ce DNA l-a trimis în judecată. Era însoțit de o dubă de la Rosal care...
 

Tehnologia Bluetooth este manageriată de către Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), un grup care reunește peste 30.000 de companii din telecomunicații, rețelistică, electronice sau calculatoare.

În engleză, Bluetooth înseamnă ”dinte albastru”. Numele îi provine din Scandinavia, mai exact de la un epitet al regelui Harald Blatand (Harald Dinte Albastru – n.r.). Acesta a domnit în secolul al zecelea și era un rege viking care stăpânea Norvegia și Danemarca.

Harald și-a primit supranumele deoarece avea un dinte care părea albastru.

Tehnologia însă a fost botezată Bluetooth în 1997 de către inginerul Jim Kardach de la Intel. Acesta inventase în acel moment un sistem care permitea telefoanelor mobile să comunice cu PC-urile. La momentul respectiv, acesta citea o carte despre vikingi.

Pampers

Brandul american Pampers a devenit atât de cunoscut încât semnifică practic orice scutec pentru bebeluși. Acum oamenii caută ”pamperși” pe internet dacă vor să comande sau întreabă de ei prin magazine. Marca aparține gigantului american de bunuri de consum Procter & Gamble.

În 1956, cercetătorul Vic Mills era nemulțumit de scutecele nepotului său. Acesta a cerut colegilor săi de la Procter & Gamble să vină cu idei noi, iar aceștia au venit cu o idee nouă de scutec de unică folosință. ”Pamperșii” au fost lansați pe piață în anul 1961. Numele a fost inventat de către Alfred Goldman, director de creație la agenția Benton & Bowles.

Ad placeholder

Rimmel

„Rimelul” folosit zi de zi de către femei are și el ca origine o companie care aproape se confundă cu produsul. Este vorba de Rimmel, o companie britanică de cosmetice care acum este deținută de către grupul american Coty. Rimmel este cunoscută în special pentru mascara și a fost înființată în anul 1834 la Londra. La doar un an după înființare a adus pe piață primele sale cosmetice, inclusiv ”rimelul” care i-a adus faima.

Între fotomodelele care au reprezentat brandul se află Kate Moss, Zooey Deschannel și Georgia May Jagger.


Citește și:

ANALIZĂ | Bomba fiscală. Milioane de români se pot trezi cu pensii mai mici

EXCLUSIV / Liviu Dragnea și Adriean Videanu au fost adversari în studenție la turneele din Regie de tenis cu piciorul. „Dragnea lua doar diplomă de participant”

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close