Direcţia de Cultură va cere Ministerului Culturii să susţină financiar procedura de clasare a conacului ca monument istoric în patrimoniul naţional, procedură care se realizează în baza unei expertize tehnice.
Acest lucru înseamnă că urmașii scriitorului vor trebui să se preocupe de soarta clădirii și să o reabiliteze. În caz contrar, riscă o amendă de până la 7.000 de lei, după somații și notificări.
Încăpere transformată în grajd
Pe vremuri, simbol pentru localitate, clădirea, o bijuterie arhitecturală, a ajuns acum o ruină. Prin acoperişul spart plouă, sobele, dușumeaua și geamurile au fost demontate şi furate, iar până nu de mult una din încăperi devenise grajd pentru animale.
Printre bunurile de valoare dispărute din conac este și o ladă cu manuscrise ale renumitului scriitor, după cum ne-a spus nea Nicolai Șaigău, fost primar al comunei Vârteșcoiu: „«Viața la țară» e scrisă la Faraoanele. Râmniceanu e un personaj dintr-un sat vecin cu noi. Un unchi de-al meu a găsit aici o ladă cu manuscrise, prin anii 60-70 a venit un doctor de la București, l-o fi momit cu ceva, i-o fi dat ceva, nu știu, și a luat toată lada. Acolo era și manuscrisul «Vieții la țară», păcat că s-a dus”.
Primăria din localitatea vrânceană Vârteșcoiu voia să transforme conacul într-o casă memorială și centru cultural, însă moștenitorii lui Duiliu Zamfirescu – Lascăr Zamfirescu, în prezent aflat în București, și alte rude aflate în SUA – cer pentru vechea casă boierească 200.000 de euro, un preţ mult prea mare pentru autorităţile locale.
„Din păcate, nu am găsit înțelegere pentru a transforma acest fost conac într-un muzeu cu numele scriitorului”, spune actualul primar Viorel Mârza.
Va trebui întreținut de proprietari
Legal, nimeni în afara urmaşilor sciitorului nu poate face nimic pentru conacul „Vieţii la ţară”. În aceste condiții, oficialii din Direcția de Cultură Vrancea au început clasarea conacului ca monument istoric, în regim de urgență, după care conacul va trebui întreținut de moștenitorii de drept.
„Din păcate, actualul proprietar nu doar că nu a acceptat să doneze sau să facă vreo înțelegere, dar nici nu a făcut nimic pentru a conserva imobilul”, a declarat Traian Negulescu, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea.
Potrivit acestuia, dacă imobilul va fi clasat ca monument istoric, proprietarii pot contesta în instanță decizia.
„Proprietarul va avea unele obligatii în cazul fericit în care reusim să clasăm conacul, iar noi vom avea posibilitatea maximă de a-i da amendă pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile”, a mai spus Negulescu.
O situație similară, dar mai gravă, s-a petrecut cu casa din localitatea gorjeană Hobița, unde s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși. Recent, clădirea s-a prăbușit complet, după ce ultimul zid care mai stătea în picioare a căzut din cauza vremii.
La 200 de metri distanță există Casa memorială „Constantin Brâncuşi”, o copie a clădirii originale, care este proprietate privată și care aparține moștenitorilor artistului.