Principalele concluzii ale verificărilor de la Onești prezentate de Poliția Română:

 • Modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator, respectiv negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112, astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta, fiind în imposibilitatea de a valorifica prin prisma modalității de acțiune.
 • Din rapoartele polițiștilor care au intervenit la fața locului, a rezultat clar că aceștia cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate, iar autorul a amenințat în repetate rânduri că îi va ucide. Este lesne de înțeles că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz.
 • Adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc, nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17:50. Polițiștii din Bacău nu au dispus măsurile de limitare și protecție a zonei de acțiune, acest aspect a permis unor terțe persoane pătrunderea și apropiere de locul desfășurării intervenției.
 • În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie, s-a constatat că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și a municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea aspectelor de interes operativ. Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19:03, iar conform procedurilor aflate în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim două ore de la sesizare, adică 13:47.
 • Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane, având în vedere litigiul cu pierderea la începutul acestui an a apartamentului. Or, din verificările ulterioare, a reieșit că autorul are antecedente penale în cazuri comise inclusiv cu violență. Apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci până în prezent, a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiștii din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții.
 • De asemenea, din verificările efectuate în cadrul controlului, a reieșit că pe numele autorului, în urma unor sesizări, au fost întocmite, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență, unul dintre acestea chiar în cursul acestui an.
 • Din materiale se evidențiază că încă din 2020 erau suficiente elemente care să arate un potențial risc. Totodată, nu au raportat în dinamică datele raportate în cursul zilei. Două vieți nevinovate au fost pierdute. Datele transmise la IPJ Bacău au fost că situația este stabilă.
 • Nu s-a discutat despre trimiterea unui elicopter în județul Bacău. Faptul că nu s-a ajuns la această decizie este cauzat de transmiterea de către IPJ Bacău a unor date incomplete și incorecte. Datele transmise de la IPJ Bacău nu au dus la conturarea reală a acestei situații cu care ne-am confruntat, pe baza căreia s-ar fi putut lua decizia trimiterii la Onești a unor forțe suplimentare din cadrul unității pe care o conduc.
 • Polițiștii din cadrul SIAS au ținut în permanență legătura cu negociatorul din Bacău, însă nu am fost informați cu privire la numărul de apeluri la 112 efectuate de autor și nici cu privire la amenințările pe care acesta le-a adresat în mod direct și repetat la același număr de telefon.
 • Pot să afirm cu tărie că în situația în care am fi avut aceste date pe care le-am obținut în urma controlului cu siguranță s-ar fi luat decizia imediată a trimiterii polițiștilor din cadrul SIAS. Nu pot garanta că finalul ar fi fost altul, însă pot garanta că s-ar fi depus toate eforturile posibile pentru ca persoanele acestea să fie salvate.
 • Decizia intervenției în forță aparține coordonatorului acțiunii, însă această decizie a lipsit cu desăvârșire. Oportunități de intervenție au existat.

Oficialii au precizat că în urma evenimentului s-au constatat deficienţe în sarcina a 14 poliţişti – 8 ofiţeri şi 6 agenţi.

Ulterior, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă şi a fost sesizat Parchetul pentru neglijenţă în serviciu, a anunţat cu ceva timp în urmă  ministrul de interne, Lucian Bode.

Filmul tragediei de la Onești, unde doi muncitori au fost uciși într-un apartament de bloc

Luni, 1 martie, un bărbat de 68 de ani, Gheorghe Moroşan, a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti, după care a anunţat la 112 că îi va omorî.

Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex, în urma unei executări silite. La faţa locului au venit forţele de ordine, dar şi un negociator, care a încercat să îl determine pe bărbat să renunţe la intenţiile sale.

Echipa de specialişti de la IGPR deplasată la Oneşti pentru a verifica modul de intervenţie a informat că agresorul a fost adus „sub control” în urma negocierilor purtate de poliţişti timp de 5 ore.

Apoi însă „s-a produs un declic”, când „una dintre victime a încercat să îl atace pe bărbatul agresor”, acesta fiind momentul când făptuitorul a început să lovească cu cuţitul.

Atunci, forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor. Una dintre victime a fost declarată decedată la faţa locului, iar a doua a murit la spital.

În cazul criminalului de la Onești, medicii au precizat că avea 9 plăgi împușcate. „A fost operat, i s-au extras bilele de cauciuc cu care a fost împușcat și două gloanțe, fiind folosită și muniție letală. A avut două lovituri și la abdomen, și în coapsa piciorului drept”, a declarat Gelu Nicolcea, managerul spitalului din Onești.

Tribunalul Bacău a admis în 8 martie cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Moroșan, pentru infracțiunea de omor calificat.

Citeşte şi:

Noi imagini de la intervenția de la Onești. Cum a intrat poliția în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ucidea muncitorii

Doi muncitori, sechestrați și uciși de fostul proprietar al casei pe care o renovau. Atacatorul, împușcat de polițiști

Criminalul de la Onești, împușcat cu șapte bile de cauciuc și două gloanțe. Medicii au anunțat cum se simte Gheorghe Moroșan

Un milion de dolari blocați, sub cheie. Valiza din geam: ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
PARTENERI - GSP.RO
Un milion de dolari blocați, sub cheie. Valiza din geam: ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
Amanta lui Reghe, reacţie bombă. Nu a mai suportat şi a rupt tăcerea
Playtech.ro
Amanta lui Reghe, reacţie bombă. Nu a mai suportat şi a rupt tăcerea
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută