Kuzan crede că mobilizarea ordonată de Putin nu va determina o consolidare imediată a pozițiilor armatei ruse, pe front nu se va întâmpla nimic spectaculos în viitor, însă Kremlinul va avea mult mai multe probleme interne, determinate de nemulțumirea socială în creștere.

Analistul explică de ce a avut nevoie Putin de referendumuri false în Donbas și în sudul Ucrainei, de ce masacrul de la Izium a fost mult mai crunt decât cel de la Bucha și de ce crede că Rusia este un stat terorist, care trebuie tras la răspundere.

  • Serhii Kuzan este analist politic și militar, consilier în Ministerul Apărării al Ucrainei, președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare – think tank care colaborează cu diverse instituții guvernamentale ucrainene.
Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Serhii Kuzan, consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei

Degradarea Rusiei are loc într-un ritm accelerat

„După ordonarea mobilizării parțiale de către Putin ne putem aștepta la o accelerare a procesului de degradare a Federației Ruse. Panica devine incontrolabilă, iar oamenii sunt tot mai nemulțumiți. Nu degeaba Kremlinul a amânat atât de mult această decizie, tot sperând că se va descurca fără mobilizare”, a declarat Serhii Kuzan pentru Libertatea.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Văzând că armata rusă este în retragere, iar ucrainenii realizează contraofensive eficiente, Putin a fost nevoit să recurgă la mobilizare.

Putin a încălcat un acord informal cu rușii

Analistul ucrainean susține că prin decizia de a organiza o mobilizare parțială, Putin a încălcat un acord social informal cu propriii săi cetățeni.

„Exista un contract social nescris între ruși și Putin. Cetățenii erau de acord să renunțe la unele drepturi și libertăți, în schimb, statul lor trebuia să devină tot mai puternic. Ei se bucurau de victorii mai mici sau mai mari, precum cele din Cecenia, Georgia sau Siria. Toți aplaudau reușitele armatei ruse, dar nu își imaginau că vor fi și ei chemați să lupte”, susține președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare.

Analistul militar prognozează o reacție în lanț în Rusia, o colapsare a activității structurilor de stat la nivel local și o creștere treptată a nemulțumirii sociale.

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Vladimir Putin | Foto: EPA
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

După referendumuri și mobilizare nu vor avea loc schimbări majore pe front

Întrebat de Libertatea ce se va schimba pe câmpul de luptă după ordonarea mobilizării parțiale și desfășurarea unor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie, nerecunoscute de comunitatea internațională, Serhii Kuzan a declarat că nu se va întâmpla nimic spectaculos.

„Este nevoie de timp pentru a transforma un civil într-un militar. Va reprezenta o mare durere de cap pentru Rusia aprovizionarea armatei cu cele necesare. Urmează o completare a unităților de luptă care au suferit pierderi mari. În unele cazuri au fost uciși 40-60 la sută din personalul militar al unor unități de luptă. Nu cred că trupele Kremlinului vor deveni mai eficiente pentru că vor fi completate cu oameni care sunt foarte departe de armată și nu sunt motivați”, consideră Serhii Kuzan.   

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
23.09.2022 Bărbați înrolați pentru serviciul militar în timpul mobilizării parțiale, în fața unui comisariat militar din Chita, regiunea Zabaikalsky Krai, Rusia | Foto: Hepta

Sistemul de înrolare în armată s-ar putea bloca la un moment dat

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În Rusia nu s-a desfășurat o mobilizare de asemenea proporții de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, iar activitatea de recrutare în armată are și ea anumite limite.

„Este o întrebare deschisă dacă se va putea descurca Rusia cu un număr de bărbați înrolați mai mare de 130 de mii, exact cât sunt recrutați în armata rusă anual toamna și primăvara. Nu știu dacă se va descurca sistemul lor de logistică, de aprovizionare și dotare militar”, precizează Kuzan.

Politologul și expertul militar ucrainean nu crede că Rusia poate mobiliza dacă va fi necesar un milion de bărbați, după cum anunță politicienii ruși.  Și chiar dacă va fi mobilizat un număr atât de mare de soldați, nu se știe care vor fi evoluțiile militare reale, Ucraina ar putea să reziste cu sprijinul Occidentului, este convins analistul.

Masacrul de la Izium, mult mai crâncen decât cel de la Bucha

Expertul militar ucrainean s-a întors recent din regiunea Harkov, unde a monitorizat situația politică și militară în localitățile eliberate, confirmând informațiile despre atrocitățile armatei ruse.

„Masacrul de la Izium a fost mult mai crâncen și în proporții mult mai mari decât cel de la Bucha, Borodianka și alte localitățile din regiunea Kiev. Observ că rușii au tras unele concluzii, iar la Izium s-a lucrat mult la ascunderea probelor și urmelor crimelor comise. Familii întregi au fost ucise acolo”, a declarat pentru Libertatea Serhii Kuzan.

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Autoritățile ucrainene lucrează la exhumarea, documentarea și investigarea a peste 400 de cadavre înhumate într-o groapă comună în timpul ocupației ruse a orașului Izium | Foto: Profimedia

Oameni obișnuiți cu cruzimea unui război 

Analistul ucrainean susține că locuitorii din teritoriile eliberate sunt recunoscători armatei pentru că au reușit o operațiune militară fulger. Spre deosebire de regiunea Kiev, la Harkov, militarii ruși nu au avut timp să masacreze populația în timpul retragerii.

„Dar am văzut și oameni schimbați, cu o altă percepție a realității. Un băiat de zece ani s-a apropiat de noi pe o bicicletă și ne-a spus că este în regulă. Fiind întrebat unde-i sunt părinți, el a zis fără multe emoții că tatăl i-a fost ucis de o rachetă. Un copil care s-a obișnuit cu asemenea istorii, care se bucura că este în viață”, povestește Serhii Kuzan.

Evenimentele din Harkov i-au motivat foarte mult pe militarii ucraineni. „O femeie cu lacrimi în ochi s-a apropiat de soldați și le-a spus să nu mai permită niciodată ocuparea localității Izium de către un stat străin”, își aduce aminte expertul.

Rusia visa la repetarea scenariului crimeean

Președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare, Serhii Kuzan, consideră că pseudo-referendumurile din Donbas, Herson și Zaporojie trebuiau să fie o repetare a scenariului crimeean din 2014.  

„Ei credeau că vor reuși să ocupe regiunile Donețk și Lugansk până pe 15 septembrie și apoi să le alipească la Rusia. Ei erau siguri că totul va merge după scenariul lor, au fost aduși propagandiști de la Moscova, au creat comisii și infrastructură, însă ofensiva ucraineană le-a stricat planul. Rușii au înțeles că aceste referendumuri de tip fake peste o anumită perioadă de timp nu vor mai putea fi organizate”, observă analistul militar.

Vladimir Putin și-a propus să șantajeze Occidentul cu organizarea unor referendumuri, cu amenințarea cu arma nucleară și cu mobilizarea parțială, pentru a obține anumite cedări, pentru a câștiga timp, consideră politologul. Kremlinul vrea ca Occidentul să accepte că aceste teritorii din sudul și estul Ucrainei trebuie să rămână la Rusia.

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Între 23 și 27 septembrie, locuitorii autoproclamatelor republici populare Lugansk și Donețk, precum și zonele controlate de Rusia din regiunile ucrainene Herson și Zaporojie au votat într-un referendum pentru aderarea la Federația Rusă | Foto: EPA

Referendumurile, șantajul nuclear și mobilizarea generală sunt elemente ale războiului hibrid, metode de presiune asupra Occidentului, și nu asupra Ucrainei. Pentru noi, Donbas, Herson, Crimeea sunt și vor fi teritorii ucrainene, indiferent de ce va organiza acolo Rusia.

Serhii Kuzan, analist militar, președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare:

„Rusia este un stat terorist”

Serhii Kuzan, consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, este convins că „Rusia este un stat terorist pentru că folosește metode de teroare a civililor pentru atingerea unor scopuri politice”.

Expertul argumentează că atrocitățile rușilor, bombardarea orașelor, a obiectivelor de infrastructură, a școlilor, sunt dovezi clare ale terorismului de stat.

Armata ucraineană este pregătită de un posibil atac nuclear

Întrebat de Libertatea dacă șantajul nuclear al Rusiei nu este un bluf, Kuzan a spus că are aceeași părere ca și reprezentanții autorităților ucrainene.

„Trebuie să ne pregătim pentru cele mai sumbre scenarii. Ele nu vor fi pentru noi o surpriză. Adică, fiecare unitate militară, diviziune și subdiviziune știe foarte bine ce trebuie să facă în cazul unei lovituri nucleare. De aceea, nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Kremlinul va folosi arma nucleară. Vreau ca acest lucru să fie auzit de dușmanii noștri”, susține analistul, adăugând că Putin își dorește să-i determine pe liderii din Occident să nu mai susțină atât de mult Ucraina.

Analistul ucrainean susține că un dialog constructiv între Ucraina și Occident, o relație de încredere va minimiza riscurile de securitate. „Dacă Occidentul nu se va arăta speriat de amenințările lui Putin, liderul de la Moscova niciodată nu va avea curajul să recurgă la o escaladare nucleară sau de altă natură. Orice crimă nepedepsită este o încurajare pentru Putin”, consideră politologul și analistul militar ucrainean.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Crisiana   •   01.10.2022, 00:43

Este f bine ca Ucraina inca are soldati de cariera si nu trebuie sa apeleze la populatia civila.Plus mercenari, plus soldati din diverse grupuri straine.Barbati tineri sigur sunt f multi plecati din tara si nu ar mai reveni sa lupte neinstruiti in Ucraina. Putin nu va apela la arma nucleara decat atunci cand SUA si tarile NATO vor intra in razboi alaturi de Ucraina. Niciodata! Sau doar daca NATO primeste Ucraina in randul ei.Si daca Ucraina ca stat NATO incearca sa recupereze prin lupta provinciile furate acum de Putin acesta poate apasa butonul asha cum a spus deja .Doamne fereste! Altfel razboiul va mai dura pana cand SUA,Ucraina si Rusia cad de acord in privinta negocierilor.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI