Creșterea economică înaltă din ultimii ani este însoțită de acutizarea deficitelor – bugetar, comercial și de cont curent, iar acest lucru se va vedea în următorii ani, când ”spirala deficitelor se va dovedi împovărătoare”, scrie pe site-ul său Cosmin Marinescu, profesor de economie și consilier al președintelui Klaus Iohannis.
”Când echilibrele macroeconomice se deteriorează continuu, în ciuda creșterii economice, devine evident că direcția de politică economică este greșită”, scrie acesta.
Singura țară din UE cu deficit bugetar mai mare de 3%
Despre deficitul bugetar, acesta spune că România este singura țară din Uniunea Europeană cu deficit mai mare de 3%, iar pentru acest an execuția bugetară arată că deficitul aproape că s-a dublat, crescând de la 4 miliarde de lei la 11,4 miliarde de lei pe primele patru luni.
Marinescu arată că dublarea acestuia vine în contextul în care investițiile au scăzut și după ce veniturile sunt cu mult sub țintele prevăzute.
În privința deficitului comercial, Marinescu spune că pe primul trimestru al acestui an indicatorul a crescut cu 34% peste nivelul din 2018.
Anul trecut, deficitul comercial – adică diferența dintre importuri și exporturi – a crescut cu 17%, până la 15 miliarde de euro.
În urma celorlalte țări din regiune
În fine, în privința deficitului de cont curent, consilierul prezidențial arată că ”și în această privință România se găsește pe contrasens în raport cu situația țărilor din Europa Centrală și de Est, unde sunt în general înregistrate excedente de cont curent sau deficite în atenuare”.
Această spirală a deficitelor aflate în continuă expansiune ridică mari semne de întrebare în privința sustenabilității, mai spune Marinescu.
”Deficit” de spitale și ”deficit de democrație”
Iar la acestea se adaugă inflația, care ”mușcă” din puterea de cumpărare a românilor, dar și faptul că Guvernul are un bilanț negativ și în privința spitalelor, școlilor, autostrăzilor și are chiar și un ”deficit de democrație” dacă punem la calcul modul de organizare a alegerilor din 26 mai.
Marinescu conchide că toate aceste lucruri se întâmplă în plină creștere economică, oferind doar o iluzie a sustenabilității, dar pe zi ce trece situația României devine tot mai împovărătoare.