De Daniel Ionașcu,

Ministerul Finanţelor Publice a prezentat marți proiectul rectificării bugetare, iare acesta este bazat pe un deficit de 2,76%. Produsul Intern Brut (PIB) este prognozat să crească de la 1.022,5 miliarde de lei la 1.031 miliarde.

Consiliul Fiscal estimează însă că deficitul bugetar va ajunge la 3,4-3,7% din PIB la finalul acestui an.

Reamintim, în primele 6 luni, deficitul bugetului general consolidat s-a ridicat la 20 de miliarde de lei, echivalentul a 2% din PIB, în condițiile în care din luna septembrie urmează și majorarea pensiilor.

”Politica fiscal-bugetară comportă riscuri importante generate pe plan intern de încordarea severă a construcţiei bugetare. Aceasta este determinată de nivelul foarte scăzut al veniturilor fiscale şi de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor, de angajamente excesiv de ambiţioase în raport cu resursele disponibile. Intervine şi contextul extern, ilustrat de încetinirea activităţii economice precum şi efectele războiului comercial/valutar între state mari. Sunt de remarcat în acest context deficitele gemene relativ ridicate şi singulare în regiune care particularizează economia românească”, arată Consiliul Fiscal într-un comunicat.

Guvernul a venit recent și cu un proiect de ordonanță de urgență care introduce o serie de taxe, precum taxa pe băuturi carbogazoase, majorarea accizelor la țigări și impunerea de contribuții sociale pentru tichetele-cadou.

Executivul intenționa și impozitarea pensiilor speciale și eliminarea sporului de periculozitate, dar aceste măsuri nu se găsesc în proiectul de ordonanță.

Dana Budeanu, dată pe spate de Becali: "E singurul bărbat din România care știe. E de neegalat în România!" Ce a încântat-o
GSP.RO

Dana Budeanu, dată pe spate de Becali: "E singurul bărbat din România care știe. E de neegalat în România!" Ce a încântat-o

Horoscop 10 decembrie 2019. Gemenii au parte de momente tensionate
HOROSCOP

Horoscop 10 decembrie 2019. Gemenii au parte de momente tensionate