Dacian Cioloș a fost propunerea de prim-ministru înaintată de USR în timpul consultărilor. PSD și PNL nu au nominalizat niciun nume de candidat în timpul consultărilor, pe motiv că nu au o majoritate configurată în jurul lor.

După desemnare, Dacian Cioloș a precizat că „este o onoare și responsabilitate” să fie desemnat și e gata să-și asume responsabilitatea guvernării. Calculele obținerii majorității de 234 de parlamentari, numărul necesar pentru învestire în Parlament, sunt complicate. PSD și AUR au anunțat că vor vota împotriva, iar PNL, prin vocea lui Florin Cîțu, a invitat USR să negocieze cu partidele alături de care au votat moțiunea de cenzură – PSD și AUR.

Potrivit Constituției, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Florin Cîțu îl invită pe Dacian Cioloș să discute cu PSD și AUR

Președintele PNL, Florin Cîțu, l-a invitat pe Dacian Cioloș să negocieze formarea noului guvern cu partidele alături de care USR a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului său, PSD și AUR.

„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

El a subliniat că marți va fi convocat Biroul Permanent Național al PNL.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Prima reacție a lui Dacian Cioloș

La scurt timp după desemnare, Dacian Cioloș a precizat că „este o onoare și responsabilitate” să fie desemnat și e gata să-și asume responsabilitatea guvernării.

„Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Președintele USR a precizat că a convocat o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Klaus Iohannis îl desemnează pe Dacian Cioloș

Principalele declarații ale președintelui:

 • În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuiesc rezolvate indiferent cine guvernează
 • Este important să se gestioneze situația pandemică, se se gestioneze creșterea prețurilor, este foarte important să beneficiem de sume pe care poate să dispună România prin PNRR
 • Am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă
 • Acestea sunt chestiunile importante pentru români și nu certurile dintre diferiți actori
 • Din toate aceste propuneri eu am reținut una pe care o voi și pune în practică
 • Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la prim-ministru pe Dacian Cioloș
11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Klaus Iohannis, declarație de presă la 18:10

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va sustine astazi, 11 octombrie, ora 18:10, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

UDMR vrea guvernare pentru 6 luni

Kelemen Hunor a propus ca UDMR să dea premierul pentru următoarele 6 luni pentru a adopta măsurile necesare gestionării crizei sanitare.

„I-am propus președintelui un guvern cu premier UDMR, 6 luni. Am discutat cu Florin Cîțu, urmează să mai discutăm, cu ceilalți colegi nu am discutat. Știu că azi la Cotroceni au fost 2 propuneri: Dacian Cioloș premier și asumarea noastră pentru 6 luni. Peste 6 luni, poate, acele șanțuri făcute pot fi astupate. Acum trebuie să trecem iarna”, a declarat Kelemen Hunor.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Consultările au ajuns la final

Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe concluziile consultărilor de la Palatul Cotroceni, după ce a discutat pe rând cu reprezentanții tututor partidelor parlamentare.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Minoritățile naționale discută cu Iohannis

Reprezentanții minorităților naționale au intrat la consultările de la Palatul Cotroceni. Consultările se apropie de final, iar președintele Klaus Iohannis urmează să prezinte concluziile acestei zile.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Ce a discutat AUR cu președintele

AUR a propus numirea lui Călin Georgescu ca premier și instalarea unui guvern tehnocrat și a cerut demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier interimar.

„Noi am venit cu o persoană independentă care să poată veni cu un guvern de specialiști asumați de toate partidele sau de o majoritatea clară în Parlament. Nici măcar de principiu nu ne-a dat un răspuns, urmează să cugete. Semnul bunei sale credințe este cererea către Cîțu să-și dea demisia din funcția de premier interimar ca să nu ne dea nouă impresia că toate consultările au rolul de a prelungi mandatul lui Cîțu”, a declarat Claudiu Târziu la finalul consultărilor.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

UDMR, la consultări

Delegația UDMR, în frunte cu președintele Kelemen Hunor, a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Reprezentanții AUR, la consultări

Delegația AUR a fost primită la consultările de la Palatul Cotroceni. Ea este formată din cei doi co-președinți George Simion și Claudiu Târziu, și din Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Dacian Cioloș, la finalul consultărilor

„I-am spus în mod foarte clar că, din punctul nostru de vedere, România trebuie guvernată, are nevoie de un guvern cu o majoritate parlamentară. Are nevoie de un guvern care să vină cu soluții pentru crizele care trebuiesc gestionate”, a declarat Dacian Cioloș.

Noul președinte al USR a prezentat, la consultările de la Cotroceni, un program de măsuri imediate.

„Avem și o propunere de premier în persoane președintelui USR și i-am spus că această propunere este una foarte serioasă, suntem gata să ne asumă acest rol. Domnul președinte ne-a confirmat ceea ce știam, că nu a primit altă propunere de premier. Pare că partidele fug de această responsabilitate. Noi avem această propunere foarte fermă și serioasă”, a subliniat Dacian Cioloș.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Ce au discutat liderii PSD cu Iohannis

PSD a anunțat după consultările de la Palatul Cotroceni că se va contura o majoritate parlamentară pentru alegeri anticipate, deoarece în prezent nu consideră că se va creiona o majoritate pentru un guvern stabil.

„Și președintele Klaus Iohannis este responsabilul pentru această criză politică, alături și de PNL. Am fost azi la Cotroceni și i-am trimis președintelui că fără o majoritate consistentă în parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar, fie el oricărei formațiuni politice. România se află într-o criză socială, economică și sanitară profundă, fără o majoritate consistentă România nu va putea depăși această criză. Din punctul de vedere al PSD se va realiza o majoritate pentru alegeri anticipate, nu credem că se va creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, într-o conferință de presă.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Delegația USR, la Cotroceni

Delegația USR formată din Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea  a ajuns la Palatul Cotroceni la ora 14.00. USR  a decis, luni, în ședința Biroului Național ca formaţiunea să meargă cu propunerea Dacian Cioloş pentru funcţia de premier la consultările de la Palatul Cotroceni.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Florin Cîțu, după consultările la Cotroceni

„La consultările de la Cotroceni PNL a prezentat mandatul. Am spus foarte clar că în acest moment nu avem o majoritate și atunci nu am avansat o propunere de premier. I-am spus domnului președinte că săptămâna trecută în Parlament s-a conturat și s-a votat o majoritate a USR, PSD și AUR, o majoritate votată. Acestea au fost mesajele transmise președintelui. Vreau să-i asigur pe români că PNL, alături de UDMR își va face datoria și va administra această perioadă dificilă prin care trece România”, a declarat Florin Cîțu, luni, într-o conferință de presă, după consultările de la Cotroceni.

Întrebat dacă ar accepta să rămână la guvernare alături de USR, cu Dacian Cioloș, în funcția de premier, Cîțu a răspuns:

„PNL are o decizie BEX clar foarte clară care spune că dacă USR votează moțiunea împotriva PNL nu putem merge la guvernare cu USR. În același timp PNL este responsabil atunci când vom avea o majoritate vom da și premierul și vom merge mai departe”, a mai transmis Florin Cîțu.

Citește și: Florin Cîțu: Florin Cîțu: „În acest moment nu avem o majoritate și nu am avansat o propunere de premier”

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

PSD a ajuns la consultări

Delegatia PSD a ajuns la consultările cu președintele Klaus Iohannis în jurul orei 13.00. Din partea PSD au mers la consultări Marcel Ciolacu, președintele PSD, Paul Stănescu, secretarul general al partidului, și trei tineri din administrația locală.

„Mergem din respect pentru instituția prezidențială, nu din respect pentru cei care au făcut această criză. Nu sunt frustrați că sunt de la PSD cei care vin cu mine, ci sunt oameni din administrația locală, care se confruntă cu probleme”, a declarat Marcel Ciolacu înainte de a ajunge la consultările cu Iohannis.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

Declarațiile AUR înainte de consultări

Co-președintele AUR, George Simion, a declarat luni, înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, că formațiunea politică pe care o conduce propune un premier independent, iar dacă Iohannis îl va propune din nou pe Florin Cîțu în funcția de prim-ministru, „în acel moment, AUR va iniția procedurile de suspendare a președintelui”.

„AUR propune premier independent, care să facă tranziția către alegeri anticipate. În momentul ăsta am purtat discuții și cu celelalte formațiuni, nu există o altă majoritate parlamentară. Dar AUR își oferă sprijinul pentru stabilitate. Noi ne dorim un premier independent precum Călin Gerorgescu, așteptăm și celelalte formațiuni să vină cu nume pe care-l să-l agreăm”.

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

USR merge cu propunerea Dacian Cioloş premier, la consultările cu Iohannis

Președintele USR a anunțat, luni, înaintea consultărilor de la Cotroceni, că Biroul Național USR a votat în unanimitate să-l propună pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

„USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR, PNL, UDMR cu un nou premier și cu un program de guvernare clar care să includă și PNRR și urgențele care trebuie rezolvate, dar și să fie respectat de partenerii de coaliție”, a transmis partidul care urmează să intre la consultările de la Palatul Cotroceni la ora 14.00. 

Citește și: USR îl propune pe Dacian Cioloș ca premier la consultările de la Palatul Cotroceni

11 Oct - Acum 7 zile
11-10-2021

PNL, primul partid la consultări

Delegația PNL formată din Florin Cîțu și prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu a ajuns la Palatul Cotroceni, luni, la ora 12.00.

Liberalii au anunțat, vineri, că nu vor face nicio propunere dacă nu se conturează o majoritate parlamentară care să susțină noul guvern.

PNL a plecat de la Cotroceni în jurul orei 12.40, anunță Digi24.


Declarațiile lui Iohannis, înainte de consultările cu partidele

„Sincer, nu știu dacă primă rundă va duce la o soluție, dar eu personal sunt total implicat și sunt hotărât să găsesc cu partidele o ieșire din această criză. Nu putem să stăm peste iarnă fără guvern, suntem în plin val patru pentru că prea puțini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a prețurilor la energie care nu a fost generată de noi, este o criză globală”, declara, vineri, Klaus Iohanis, în momentul în care a anunțat consultările.

Administrația Prezidențială a anunțat, printr-un comunicat de presă, ordinea în care partidele vor intra la consultări:

 • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
 • Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
 • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
 • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
 • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
 • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Cu ce propunere vine PNL

După ce joi anunța că propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este Florin Cîțu, liberalii s-au răzgândit vineri și au precizat că nu vor face nicio propunere dacă nu se conturează o majoritate parlamentară care să susțină noul guvern.

„BEx consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier. (…) În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni”, a transmis PNL la finalul ședinței de vineri.

Delegația care va reprezenta PNL la consultările convocate de Iohannis este formată din președintele PNL Florin Cîțu și prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

USR vrea alt nume decât Florin Cîțu

Noul președinte al USR, Dacian Cioloș, a subliniat că prima condiție pentru revenirea în coaliție este ca PNL să propună un alt nume de prim-ministru care să nu fie Florin Cîțu.

„Mandatul (n.r. – cu care merge USR la consultări) este cel pe care l-am tot expus public de câteva săptămâni. Suntem gata să continuăm într-o coaliție cu PNL și cu UDMR, dacă avem un alt premier. E de discutat cine poate să fie, dar cel puțin Florin Cîțu a demonstrat că nu e capabil să conducă un guvern de coaliție și să modereze o relație de lucru între miniștri din diferite partide și îi atacă pe unii și pe alții”, a precizat Dacian Cioloș.

El a subliniat că liberalii au dreptul de a face propunerea, dar dacă nu au, în cazul în care PNL refuză să avanseze o altă propunere în afară de Florin Cîțu, USR poate veni cu trei nume. El și-a asumat să preia conducerea guvernului, dar a spus că variante sunt și Cătălin Drulă sau Cristian Ghinea.

PSD, fără propunere de premier

Vasile Dîncu a declarat că social-democrații vor lua luni dimineață o decizie cu privire la consultările cu președintele Klaus Iohannis, însă, cel mai probabil, nu vor merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

„Vrem să vedem dacă preşedintele trage de timp, este o variantă, pentru că a făcut şi această punte peste weekend, dacă preşedintele s-a gândit chiar la o soluţie şi are o soluţie, nu are rost să ne ducem cu propunere când nu ni se cer propuneri, pentru că o facem în van. Înţelegem că preşedintele vrea să se refacă această coaliţie”, a declarat Vasile Dîncu.

Cu o zi înainte de moțiunea de cenzură prin care a fost demis guvernul Cîțu, președintele PSD, Marcel Ciolacu, propunea guvern de tehnocrați și organizarea în primăvară de alegeri anticipate.

„Nu avem cu ce propunere de premier să venim la Iohannis. Nu vreau prim-ministru. Cred că domnul Rafila este mai potrivit în acest moment. Nu că fugim de guvernare. Considerăm că nu mai poţi, cum arată acum Parlamentul, nu mai reprezintă voinţa românilor Parlamentul. Cu cine să fac Guvern, cu Cîţu, cu Turcan? Facem un Guvern de specialişti. Dacă forţele politice ajung la concluzia că trebuie alegeri anticipate. Soluţia e guvern de tehnocraţi până la alegerile anticipate”, a declarat Ciolacu.

Ce vrea UDMR

UDMR dorește refacerea coaliției, dar liderul formațiunii, Kelemen Hunor, a declarat, după moțiunea de cenzură de marți, că e greu de crezut că se mai poate reface după toate tensiunile și schimburile de replici dintre PNL și USR.

„După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul-ministru, care este şi preşedintele PNL, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte”, declara atunci Kelemen Hunor.

O altă variantă care poate fi luată în considerare în acest context este aceea a unui guvern minoritar, consideră liderul UDMR.

„Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă – de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde. Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni – inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede”, a mai spus preşedintele UDMR.

AUR vrea suspendarea președintelui

Liderul AUR, George Simion, afirmă că formațiunea sa nu va permite ca președintele Klaus Iohannis să neglijeze rezultatul votului pentru moțiunea de cenzură, prin care guvernul Cîțu a fost demis. Simion a precizat că unul dintre planurile AUR rămâne procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, începând chiar de luni.

Pentru AUR, varianta acceptată ar fi o „guvernare națională”, formată din specialiști ale căror profesii să fie dublate de „iubirea de țară”. Călin Georgescu ar fi o variantă de premier, spune Simion, potrivit G4Media.

Ce se întâmplă mai departe

Preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției.

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere.

În data stabilită de Birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, candidatul la funcția de prim-ministru se prezintă în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În aceeaşi zi, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului.

Votul este secret şi se exprimă prin bile. Sunt necesare 234 de voturi pentru învestirea guvernului.

Dacă Guvernul nu este învestit, preşedintele poate desemna un alt premier.

Guvernul condus de Florin Cîțu a picat marți după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost adoptată cu un scor istoric. Un număr de 281 de parlamentari au votat pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis, cu 47 mai mult decât era necesar.

Citeşte şi:

Lecția unui mic stat asiatic în pandemie: impune noi restricții, deși are 83% din populație vaccinată. Ce stă în spatele acestei decizii

Papa Francisc lansează o consultare în masă cu privire la reforma Bisericii

„Performanța sa este pur și simplu extraordinară”. Rusul Rustam Nabiev, primul alpinist fără picioare care a escaladat Himalaya

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Playtech.ro
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Vești proaste pentru a doua economie a lumii. China a frânat puternic motoarele: ce riscă restul lumii
Observatornews.ro
Vești proaste pentru a doua economie a lumii. China a frânat puternic motoarele: ce riscă restul lumii
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021