Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

Corespondență din Totalan, Spania. A opta zi de muncă îndârjită și speranță. Operațiuni spectaculoase de salvare pentru micul Julen, copilul de doi ani căzut într-un puț de 100 de metri

19 grade, soare. În depărtare se vede marea, de un albastru calm, dar aici sunt munți tăioși și răi. Și o groapă mare, cât să înghită un copil de 2 ani.

Reporterul Libertatea se află în locul spre care, de 8 zile, sunt ațintiți ochii întregii lumi.

Pentru că de 8 zile, într-un sat din sudul Spaniei se desfășoară una dintre cele mai spectaculoase operațiuni de salvare: încercarea de a-l găsi pe Julen, copilul de doi ani căzut într-un puț săpat în munte, adânc de aproape 100 de metri.  

Foto: Cristian Preda

Totalan, un sat de 700 de suflete din munți, la 22 de kilometri de orașul andaluz Malaga, a devenit de peste o săptămână locul care ține cu sufletul la gură nu doar Spania, ci întreg mapamondul. Operațiunile de căutare a micuțului Julen, copilul care a căzut într-un puț adânc de 100 de metri, au adus la fața locului nenumărate forțe de intervenție și aproape 100 de ziariști străini.

Julen se afla la o plimbare pe munte cu părinții lui. O zi frumoasă de duminică, pe 13 ianuarie. Au fost de ajuns câteva momente de neatenție. Se opriseră cu toții pentru un picnic, sus, pe coastă. Adulții s-au luat cu vorba și când s-au uitat în jur după copil, nu era nicăieri. Parcă-l înghițise pământul. Dar pe micuțul Julen chiar îl înghițise pământul. La mică distanță de locul unde se opriseră, părinții au descoperit îngroziți un puț. Un foraj abandonat.

VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
Recomandări
VIDEO Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. Ieşirea din localitate, fără declaraţie
 

Autoritățile s-au mobilizat imediat, dar intervenția s-a dovedit una extrem de dificilă.

A opta zi și o inimă pentru Julen 

Zona unde se desfășoară operațiunile este închisă. Au acces doar forțele de ordine, oficialitățile și utilajele grele care sfredelesc muntele în încercarea disperată de a ajunge la locul unde se presupune că ar fi blocat copilul.

De opt zile.

Toată suflarea din Totalan a încremenit în așteptare. Localnici și ziariști împart o bere și ultimele vești la bodega din sat. Toată lumea îl numește pe Julen „copilul rătăcit”, ocolind cu încăpățânare întrebarea care stă pe buzele tuturor.

Mai e sau nu în viață? Și nimeni nu vrea să creadă că nu mai e în viață, deși s-au scurs opt zile de la dispariție. Poate o minune?

O inimă de carton cu numele copilului a fost prinsă de un semn de circulație de pe drumul spre versantul blestemat. Sub ea, un mesaj de speranță și de îmbărbătare pentru familie. Părinții lui Julen au mai pierdut un copil, pe Oliver (3 ani) în 2017. Micuțul avea probleme cardiace și a leșinat când se afla la plajă, cu părinții lui.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 

Vor săpa manual

Decizia pe care au luat-o autoritățile pentru a ajunge la copil a fost să sape un tunel vertical, paralel cu puțul. Ieri mai aveau de forat încă șase metri, dar urmează străpungerea orizontală, care-i îngrijorează pe experți, din cauza rocii foarte dure. Ultima porțiune din tunel, spun forțele de intervenție, va fi săpată manual. Oficialii cred că azi ar putea fi ziua decisivă, cea în care îl vor găsi pe Julen.

Puțul în care a căzut copilul apare în imagine desenat cu alb. Cu roșu este reprezentat tunelul pe care l-au săpat forțele de intervenție. Grafica a fost făcută de RTVE, televiziunea publică din Spania. 

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
Recomandări
Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
 

Jurnaliștii străini aflați la fața locului și care urmăresc îndeaproape cazul au alt pronostic. Ei cred că abia miercuri sunt șanse să ajungă la locul unde ar fi blocat copilul.

În ciuda orelor și zilelor care se scurg, a estimărilor relative, a șanselor din ce în ce mai firave, oamenii nu și-au pierdut speranța. Privesc către muntele rău și încearcă să-l îmblânzească. Rugându-se.

Libertatea vă va ține la curent cu informații de la fața locului despre una dintre cele mai complexe operațiuni de salvare din Spania, după cum a fost catalogată de presa iberică, având în vedere că o astfel de planificare ar fi, în mod normal, realizată în câteva luni.

Close
Închide
  Close