Mergi direct la conținut »
Diplomatul român Cornel Feruţă are trei contracandidați la funcția de șef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Diplomatul român Cornel Feruţă are trei contracandidați la funcția de șef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Depunerea candidaturilor pentru funcția de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a încheiat și patru persoane, printre care și românul Cornel Feruţă – directorul interimar al instituției – și-au depus dosarele.

„Termenul limită pentru nominalizarea candidaţilor pentru postul vacant de director general al AIEA a expirat. Acum ştim că patru concurenţi vor concura pentru acest post. Toţi sunt profesionişti cu experienţă şi ne sunt cunoscuţi”, a scris Mikhail Ulianov, reprezentantul Rusiei la organizaţia internaţională cu sediul la Viena pe Twitter.

Candidaţii la funcţia de director general al AIEA sunt: ambasadorul român Cornel Feruţă, care actualmente este directorul general interimar al organizaţiei; Rafael Grossi, reprezentantul permanent al Argentinei la organizaţia internaţională de la Viena; Lassina Zerbo, secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare și Marta Ziakova, şefa autorităţii slovace de reglementare în domeniul atomic.

Numele noului șef al AIEA va fi anunțat la sfârşitul lunii octombrie.

Ambasadorul Cornel Feruţă s-a născut în Balş, judeţul Olt, la 21 august 1975. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative şi deţine titlul de Master în Relaţii Internaţionale în cadrul Universităţii Bucureşti.

A devenit membru al Corpului Diplomatic al României în 1998 şi are gradul diplomatic de ambasador. În perioada 2007-2012 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena iar din septembrie 2013 a deţinut funcţia de Assistant Director General, coordonator-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

În prezent, Cornel Feruţă este director general interimar al AIEA, după decesul directorului general Yukiya Amano oe data de 22 iulie 2019.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat că România susţine candidatura ambasadorului Cornel Feruţă.

Close
Închide
  Close