UPDATE: Măsurile luate la nivelul Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți ‘Sf. Ioan” (cu capacitatea de 400 de locuri), în vederea combaterii răspândirii infecțiiilor respiratorii sunt următoarele:

  • Sunt dezinfectate, zilnic, instrumentele folosite în vederea preparării hranei, inclusiv vesela și tacâmurile 
  • Din 3 in 3 ore se face dezinfecția obiectelor de mobilier
  • Se asiguri măști și mănuși de protecție, atât pentru beneficiarii din adăpost, cât și pentru întregul personal
  • Au fost instalate dispensere cu gel dezinfectant, pe bază de alcool
  • Asistenții medicali monitorizează în permanență starea de sănătate  a beneficiarilor, urmând a se lua măsurile care se impun, în cazul depistării cazurilor de infectare cu orice tip de infecție respiratorie
  • Au fost efectuate campanii de informare în rândul beneficiarilor adăpostului în legătură cu măsurile ce țin de igiena mâinilor și igiena respiratorie, răspunde pentru Libertatea Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (D.G.A.S.M.B).

Și la nivelul adăposturilor din sectoarele 1, 2, 3 și 6 au fost întreprinse măsuri similare de combatere a infecției cu coronavirus, mai menționează D.G.A.S.M.B

În ceea ce privește adăpostul ODESA (care are capacitatea de 70 de locuri), pe care au început să îl gestioneze de luni, după ce pe perioada iernii s-au ocupat cei de la CARUSEL de el, D.G.A.S.M.B. „asigură permanența pe toată perioada lunii martie, cu posibilitatea de prelungire”.


Pe perioada iernii, la adăpostul temporar de noapte ODESA, creat de Carusel, o asociație ce oferă suport persoanelor fără adăpost, în parteneriat cu Primăria Capitalei, în fiecare noapte zeci de persoane fără adăpost au găsit un pat curat, după ce au făcut duș cu șampon împotriva păduchilor, săpun și gel antirâie. 

“Nu știam de coronavirus când am deschis adăpostul, dar am luat în calcul cele mai sumbre scenarii”, explică miercuri, 11 martie, pentru Libertatea, Marian Ursan, de la Carusel. Acesta menționează că măsurile de igienă de la ODESA sunt la cele mai înalte standarde. 

Asta pentru că multe dintre persoanele fără adăpost trăiesc deja cu numeroase afecțiuni, iar sănătatea lor este amenințată mereu.

Pentru persoanele fără adăpost, din cauza lipsei buletinului sau a cardului de sănătate, cea mai mare problemă este lipsa accesului la serviciile de sănătate, mai precizează Ursan. În București trăiesc aproximativ 5.000 de persoane fără adăpost.

Asociația Carusel se va mai ocupa de adăpostul temporar de noapte ODESA până luni dimineața, apoi acesta va fi preluat de serviciile sociale. Reporterii Libertatea au petrecut noaptea dintre ani la ODESA și au descris atunci cum este acolo

Libertatea a trimis o solicitare la D.G.A.S.M.B, pentru a vedea care sunt măsurile de protecție luate la nivelul adăposturilor, în contextul coronavirusului. Vom publica răspunsul de îndată ce îl vom primi.

Adăposturi fără resurse și sprijin guvernamental în California

În California, organizațiile pentru oamenii fără adăpost spun că nu au suficiente resurse, iar Guvernul nu le oferă sprijin pentru a împiedica extinderea epidemiei. Un articol din The Guardian explică efectul pe care epidemia de coronavirus îl poate avea asupra oamenilor fără adăpost din California. 

Lipsa unei strategii coordonate pentru comunitățile fără adăpost ar putea fi catastrofală pentru persoanele bolnave și vârstnice care se luptă deja să supraviețuiască în corturi și adăposturi supraaglomerate în California, notează The Guardian. 

Organizațiile pentru persoanele fără adăpost din California, statul cu cel mai mare număr de infecții cu Covid-19, spun că nu au resurse și sprijin guvernamental pentru a opri eficient răspândirea virusului în tabere și adăposturi și că deficitul de teste și paturi ar putea avea consecințe devastatoare. 

California găzduiește cea mai mare populație fără adăpost din SUA, cu o criză a locuințelor care este deja o situație de urgență în domeniul sănătății publice în Los Angeles, în zona Golfului și în alte regiuni.

„Nu suntem încă pregătiți pentru o criză de genul acesta”, a spus pentru The Guardian, Rev Andy Bales, care conduce Misiunea de Salvare a Uniunii (URM). „Individual, facem tot ce putem… dar vom pierde suflete prețioase pe stradă dacă nu luăm măsuri imediate”, mai adaugă acesta.

Numărul deceselor coronavirusului în SUA înregistrate până luni a fost de 26, potrivit tracker-ului lui Johns Hopkins, cu peste 700 de cazuri confirmate și focare semnificative pe coasta de vest.

California a declarat o stare de urgență după ce autoritățile au raportat cazuri în LA, regiunea Silicon Valley și în alte părți.

Nu au fost raportate încă cazuri despre populațiile fără adăpost din California. Această lipsă de cazuri confirmate este de așteptat, având în vedere cât de puține teste au fost efectuate până acum, notează The Guardian.

În același timp, frica și anxietatea au crescut în rândul unor comunități fără adăpost.

„Încă nu sunt gata să mor”, a declarat Kevin Wilkerson, un rezident de Skid Row, în vârstă de 52 de ani, care a spus că este îngrijorat de răspunsul lui Donald Trump despre coronavirus și de faptul că președintele a urmărit reduceri de finanțare pentru centrele pentru controlul și prevenirea bolilor. „Cu acest virus nu se joacă nimeni”, declară el pentru The Guardian. 

Provocările pentru populația fără adăpost sunt severe și complexe. Locuitorii fără locuințe stabile nu pot respecta recomandările de bază ale auto-carantinelor atunci când este nevoie și pot avea dificultăți, de asemenea, pentru a avea acces la apă.

„Puteți spune oamenilor să rămână acasă, dar adăposturile sunt case ale unora dintre oameni și este un loc periculos pentru a fi”, a spus Eve Garrow, analistul politicii pentru persoanele fără adăpost al ACLU din sudul Californiei, pentru The Guardian.

Garrow a cercetat condițiile nesănătoase, nesigure și aglomerate din adăposturile statului. „Avem mulți adulți în vârstă cu sisteme imunitare compromise care trăiesc în adăposturi, care împărtășesc spații de locuit, toalete, dușuri și zone de mâncare. Este aproape imposibil să credem că acest lucru nu ar crea un rezervor pentru transmiterea de viruși extrem de infecțioși. ”

Deoarece există o insuficiență națională de kituri de testare a coronavirusului, URM nu se așteaptă să poată testa niciun rezident în viitorul apropiat. Autoritățile din domeniul sănătății i-au spus lui Bales să se pregătească pentru carantină fără teste, deoarece kiturile ar merge mai întâi la spitale, case de îngrijire și alte organizații după ce vor fi disponibile: „Suntem ultimii pe listă pentru a primi testele, chiar dacă suntem cei mai vulnerabili”.

Asta înseamnă că URM va trata pe oricine cu febră și tuse ca un pacient cu coronavirus. Oficialii din domeniul sănătății au recomandat organizației să trimită rezidenții în camera de urgență doar în cazurile cele mai grave.

„Nu putem duce pe cineva la spital decât dacă sunt în punctul de a se lupta să respire”, declară Bals pentru The Guardian. În același timp, bolile pulmonare cronice sunt frecvente în rândul rezidenților URM.

“Adăposturile ar putea fi o condamnare la moarte” 

În LA, 44.000 de oameni trăiesc în mașini, corturi și alte locuri improvizate, iar în medie, trei persoane fără adăpost mor în fiecare zi, notează The Guardian. Această rată ar putea urca, a avertizat un pastor din Skid Row: „Adăposturile pot fi o condamnare la moarte, deoarece oamenii trăiesc atât de aproape”.

Luni, oficialii din San Francisco au anunțat un fond de urgență de 5 milioane de dolari pentru a proteja persoanele fără adăpost de coronavirus, care se va îndrepta către o curățare extinsă în adăposturi și hoteluri de o singură cameră (SRO), ore de adăpost extins și opțiuni de masă și un program îmbunătățit de livrare a alimentelor pentru rezidenții vârstnici SRO care stau în interior pentru a se proteja, notează The Guardian.

Dar Jennifer Friedenbach, directorul Coaliției pentru persoanele fără adăpost din San Francisco, a spus că oamenii au nevoie de locuințe sigure imediat, nu de adăposturi de urgență cu risc ridicat de expunere.

„Guvernul federal a creat această criză de mii de oameni care trăiesc în aer liber, care nu au acces la apă. Decenii întregi de lipsă de implicare au pregătit terenul pentru această catastrofă completă”, declară  Friedenbach pentru The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate Publică din California nu a răspuns la întrebările legate de siguranța în adăposturile de urgență, afirmând într-un e-mail că persoanele „fără adăpost nu sunt susceptibile să aibă un risc special [pentru coronavirus] pentru că nu au călătorit la nivel internațional și nu au fost expuse la călătorii recente“. Oficialii de sănătate din LA nu au răspuns la întrebările despre adăposturi formulate de The Guardian.

Citeşte şi:

Fiul pensionarului MAI lucrează în SRI, a împărțit și el mărțișoare și a mâncat la cantina instituției. Colegii săi se întreabă ce măsuri se iau

LIVE UPDATE | Coronavirus în România: 312 de noi infectări în ultimele 24 de ore

Ce spune o româncă aflată în carantină, în județul Arad: ”Ne-au ținut fără să ne ia temperatura, am dormit în mașini”

„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
PARTENERI - GSP.RO
„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
Surpriză COLOSALĂ pentru Ion Țiriac! Ce a primit miliardarul de ziua lui. Simona Halep a fost și ea pe fir
Playtech.ro
Surpriză COLOSALĂ pentru Ion Țiriac! Ce a primit miliardarul de ziua lui. Simona Halep a fost și ea pe fir
Ultimul mesaj al unei mame din Anglia pentru soțul ei, înainte să moară într-o cameră alăturată: ”Ai câștigat!”
Observatornews.ro
Ultimul mesaj al unei mame din Anglia pentru soțul ei, înainte să moară într-o cameră alăturată: ”Ai câștigat!”
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
HOROSCOP
Horoscop 9 mai 2021. Fecioarele au șansa de a acumula un capital pozitiv pe plan profesional
Anunț important pentru românii care vor lucra în străinătate. Ce se va întâmpla cu ei
Știrileprotv.ro
Anunț important pentru românii care vor lucra în străinătate. Ce se va întâmpla cu ei
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)