România nu a făcut demersurile diplomatice la timp, astfel încât a ratat această ocazie. Premierul Orban a aflat despre oferta Japoniei când a fost contactat de reporterul Libertatea.
Ministrul de Externe al Japoniei, Toshimitsu Motegi, a declarat, joi, că 20 de țări vor primi, gratuit, medicamentul Favipiravir, ca ajutor în lupta împotriva Covid-19.
Potrivit surselor Libertatea, acestea sunt Indonezia, Myanmar, Albania, Ucraina, Estonia, Cipru, Kosovo, San Marino, Georgia, Slovenia, Serbia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Luxemburg, Emiratele Arabe, Iran, Arabia Saudită, Turcia. Alte 30 de țări s-au arătat interesate să îl primească.
Guvernul s-a mișcat prea greu
Potrivit surselor citate, Guvernul României nu se află pe această listă, pentru că nu a făcut din timp demersurile diplomatice necesare.
„Înțeleg că autoritățile românești au întrebat abia ieri despre posibilitatea de a primi gratis din partea Japoniei acest medicament, cunoscut și sub denumirea de Avigan”, explică surse apropiate Ambasadei Japoniei în România.
Premierul Orban nu știa despre ofertă
Întrebat de ce România nu s-a arătat interesată de ofertă, premierul Ludovic Orban a declarat inițial, pentru Libertatea, că nu știa nimic despre acest proiect al autorităților nipone:
Nu știu nimic despre această ofertă. Mă interesez la Ministerul de Externe să văd dacă au făcut demersurile. Japonia nu ne-a transmis nimic.
Ludovic Orban:
La scurt timp, premierul a revenit telefonic și a precizat că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a început demersurile pentru a primi acest medicament.
„Vom primi și noi acest medicament, condiția pentru a-l primi este să le comunicăm autorităților japoneze rezultatele medicale”, a adăugat Orban.
Rezultate în tratament
Favipiravir este un medicament anti-gripal care a fost aprobat de autoritățile japoneze în 2014.
În 2016, Japonia a furnizat Favipiravir, cunoscut și ca Avigan, ca ajutor de urgență pentru Ebola, atunci când această epidemie a izbucnit în Guineea, potrivit Reuters. China a efectuat și ea cercetări clinice pe Favipiravir, a anunţat un oficial chinez citat de agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
În luna martie, peste 80 de pacienţi au participat la studiul clinic desfăşurat într-un spital din oraşul Shenzhen, situat în provincia Guangdong din sudul Chinei. 35 dintre aceşti pacienţi au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost incluşi într-un grup de control.
Rezultatele au demonstrat că pacienţii cărora li s-a administrat tratamentul cu Favipiravir au avut rezultate negative la testarea pentru acest virus într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro