Pentrul pomul de Crăciun este bine să alegeţi un loc mai retras, dacă e posibil departe de orice sursă de căldură. Brazii naturali vor rezista mai bine la temperaturi mai scăzute. În nici un caz nu îl puneţi în bucătărie, unde se foloseşte focul.
Fixaţi-l bine şi, pentru siguranţă, legaţi-l de ceva. Nu se ştie când vă puteţi trezi cu el pe jos. Şi, pe lângă faptul că se distrug decoraţiunile, poate cădea peste cineva.
Dacă luaţi un brad artificial, verificaţi să fie rezistent la foc. Verificaţi şi materialul din care e făcut. Mulţi brazi sunt din PVC şi au plumb în compoziţie, aşa că, după ce aţi umblat cu ei, spălaţi-vă pe mâini, ca să reduceţi expunerea toxică.
Instalaţiile electrice trebuie să fie în stare bună de funcţionare, cu firele intacte, ca să nu producă scurtcircuite. De asemenea, trebuie ascunse şi lipite cu bandă adezivă, ca să nu vă împiedicaţi în ele. Pe timpul nopţii e preferabil să le scoateţi din priză, la fel când plecaţi de acasă.
În cazul în care aveţi un câine sau o pisică, nu decoraţi bradul sau ferestrele cu zăpadă artificială din spray. Aceasta este foarte toxică pentru animale.
Pisicile sunt în mod deosebit atrase de beteală şi de globurile care strălucesc şi se mişcă în pom. Jucându- se cu ele, se pot răni sau le pot înghiţi.
Alte sfaturi:
- nu folosiţi pentru decorarea bradului lumânări, artificii, instalaţii de lumini cu improvizaţii sau alte obiecte care ar putea genera incendii;
- nu amplasaţi brazii lângă sursele de căldură (sobe, reşouri, maşini de gătit);
- nu lăsaţi minorii închişi în casă, nici măcar pentru câteva minute;
- eliminaţi din jocul lor artificiile, petardele sau pocnitorile (deşi sunt interzise, se comercializează, totuşi);
- fumatul poate provoca incendii, în condiţiile în care, din dorinţa de a nu fi văzuţi fumând, copiii îşi aleg cele mai ferite locuri, precum poduri, fânare sau adăposturi pentru animale;
colindătorii trebuie şi ei supravegheaţi, pentru că o ţigară aruncată la întâmplare poate provoca adevărate tragedii.