Mergi direct la conținut »
Crima din SUA, cu victima arsă într-un butoi metalic, la fel ca în cazul din Caracal, e subiectul unui documentar difuzat pe Netflix
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Crima din SUA, cu victima arsă într-un butoi metalic, la fel ca în cazul din Caracal, e subiectul unui documentar difuzat pe Netflix

Crima din SUA, cu victima arsă într-un butoi metalic, la fel ca în cazul din Caracal, e subiectul unui documentar difuzat pe Netflix

„Making a murderer” e un documentar Netflix care a câştigat patru premii Emmy. Serialul, care a fost lansat şi în România anul trecut, dezvăluie controversele legate de uciderea Teresei Halbach, o tânără din Wisconsin (SUA).

De Adriana Oprea,

Trupul Teresei a fost ars într-un butoi metalic pe care anchetatorii l-au găsit în curtea criminalului. Exact ca la Caracal.

Condamnat pe nedrept

În 1985, pe când avea doar 23 de ani, Steven Avery a fost condamnat pentru agresiune sexuală și tentativă de omor. A stat două decenii în spatele gratiilor, dar testele ADN au demonstrat că el fusese condamnat pe nedrept.

În 2003, Avery a dat în judecată comitatul Manitowoc, pe fostul șerif și pe fostul procuror al comitatului, cerându-le să-i plătească daune de 36 de milioane de dolari.

Procesul era în derulare când Avery a fost pus sub acuzare pentru a doua oară.

Butoiul cu oase arse

La 31 octombrie 2005, Teresa Halbach dispare fără urmă. Avea 25 de ani şi era de profesie fotograf. În ziua dispariţiei, ea a mers pe proprietatea familiei Avery pentru a poza un minivan pe care sora lui Steve voia să-l vândă.

În dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2005, maşina Teresei a fost găsită în curtea lui Steve Avery. Pe bordul maşinii erau găsite urme de sânge care, s-a stabilit ulterior, aveau profilul genetic al bărbartului.

Jurnalistă: Ați spus că ați dat meditații la matematică. Cum se calculează aria cercului? Dăncilă a răspuns imediat, dar greșit
Recomandări

Jurnalistă: Ați spus că ați dat meditații la matematică. Cum se calculează aria cercului? Dăncilă a răspuns imediat, dar greșit

ADN-ul acestuia era şi sub capotă, iar cheia autovehiculului a fost găsită în dormitorul lui.

Poliţiştii au început imediat să cerceteze întreaga proprietate, iar trei zile mai târziu, în interiorul unui butoi metalic aflat în curtea lui Avery, au fost descoperite fragmente de oase umane carbonizate. Printre ele, erau şi bucăţi arse din telefonul Teresei şi din camera ei foto.

Alte fragmente de oase carbonizate au fost găsite într-o groapă din spatele garajului lui Avery.

Americanii au obţinut doar un profil genetic parţial

Experţii în genetică au reușit să obţină un profil parțial al ADN-ului din rămășițele carbonizate şi au stabilit că el corespunde profilului Teresei Halbach.

Într-o bucată de craniu a fost descoperită o incizie care s-a stabilit, în urma analizelor, că era o gaură de glonț.

„Steven Avery a folosit o identitate falsă pentru a o ademeni pe Teresa Halbach în casa sa, acolo unde el și nepotul său au agresat-o sexual și au ucis-o”, declara în 2005 procurorul de caz, Ken Kratz.

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!
Recomandări

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!

Într-o conferinţă de presă, procurorul a povestit cum nepotul lui Avery, Brendan Dassey (16 ani) a recunoscut crima.

Brendan Dassey

„Teresa a fost violată, apoi a fost dusă într-un garaj unde Avery a împușcat-o cu o armă de calibru 22”. 

Brendan Dassey le-a declarat anchetatorilor că, pentru a şterge urmele de sânge, el şi unchiul său au folosit înălbitor, benzină și diluant pentru vopsea.

Cum a fost ars cadavrul din butoi

Ca şi în curtea lui Dincă, pe proprietatea lui Avery erau mai multe butoaie metalice folosite, de obicei, pentru arderea gunoiului menajer.

În groapa din spatele garajului, familia obișnuia să ardă articole de uz casnic mai mari, diverse piese auto și resturi de animale. Aceasta era o metodă pe care majoritatea  locuitorilor din zonă o foloseau pentru a scăpa de deşeuri.

În ziua de 31 octombrie 2005, focul a fost aprins la ora 19:00 şi a durat peste patru ore. Anchetatorii americani au găsit resturi de oase în care erau „împletite” fire de oţel din anvelope iar acest fapt, susţin ei, arată că trupul a fost ars împreună cu nişte pneuri folosite pe post de acceleratori de ardere. 

Considerați că Dragnea a fost bun sau rău pentru România? Răspunsul dat de Dăncilă
Recomandări

Considerați că Dragnea a fost bun sau rău pentru România? Răspunsul dat de Dăncilă

Detectiv: „Ce ai văzut în foc?”

Dassey: „Nişte ramuri. Am văzut un dulap și câteva anvelope.”

Detectiv: „Ai văzut vreo parte a corpului?”

Dassey: „Ei bine, acolo erau niște pungi de gunoi”

confesiunea lui Brandon Dassey

Închisoare până la sfârşitul zilelor

La 15 noiembrie 2005, Steven Avery a fost acuzat de omor cu premeditare şi de profanare a unui cadavru, iar în 2007 el a fost condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat.

Nepotul lui, Brendan Dassey, a fost condamnat pentru omor, viol și profanare de cadavru într-un proces separat. El nu va putea cere liberarea condiţionată mai devreme de anul 2048.

Netflix lansează ipoteza unei erori judiciare

Filmările pentru documentarul „Making a Murderer” au fost realizate pe parcursul a 13 ani. Serialul are două sezoane şi prezintă povestea acestui caz din perspectiva celor condamnaţi, a familiei lor şi a avocaţilor apărării.

„Adevărul trebuie să primească o a doua părere”, susţine Netflix. În documentarul care susţine ipoteza unei erori judiciare sunt evidenţiate posibilele greşeli comise de anchetatorii americani.

În decembrie anul trecut, Andrew Colborn, fost ofițer de poliție din Manitowoc, a dat în judecată Netflix şi pe producătorii serialului, acuzându-i de defăimare, pentru că în documentar el a fost prezentat ca fiind un ofițer corupt, care a plantat probe.

Close
Închide
  Close