Se ştiu puţine lucruri despre trecutul lui Ion Turnagiu, bărbatul care a incendiat vineri o tânără de 17 ani din Mehedinți, cea care depusese în urmă cu o săptămână plângere contra acestuia pentru viol.

Legea din România spune că, după ce şi-a ispăşit pedeapsa, cazierul unui condamnat rămâne secret, „pentru a nu prejudicia reintegrarea lui în societate”.

Dar biografia lui a rămas însă consemnată de fostul ofițer criminalist Traian Tandin în cartea „Discipolii crimei în România”, publicată la Editura Didactică şi Pedagogică în 2006.

Povestea vieții lui Ion Turnagiu, criminalul eliberat condiționat, care a incendiat o fată. Cine au fost victimele sale
Ion Turnagiu a fost arestat pentru 30 de zile

Crescut de bunici, după ce mama lui a plecat de acasă, iar apoi s-a sinucis

Ion Turnagiu s-a născut la 12 februarie 1975 în Vânju Mare, judeţul Mehedinţi şi a fost înfiat de concubinul mamei. Când avea doar 11 ani, mama lui a plecat de acasă, iar la scurt timp femeia s-a sinucis. A ajuns atunci în grija bunicilor materni. Nu s-a putut adapta, iar în timpul liceului a abandonat şcoala şi a început să vagabondeze prin ţară şi să comită furturi. Dormea prin sălile de aşteptare din gări şi cheltuia banii furaţi pe băutură sau la jocurile mecanice.

Femeia însărcinată, lovită în cap cu toporul

În 1993, la câteva zile după ce a împlinit 18 ani, Turnagiu a furat o bicicletă din locuinţa bunicilor şi a plecat în vizită la un unchi care locuia tot în judeţul Mehedinţi. A sustras din casa rudei 26.000 de lei vechi, două titluri de proprietate, dar şi alte bunuri, în valoare de 10.000 de lei vechi.

A ajuns la Timişoara, iar în gară a cunoscut un bărbat cu care a intrat în vorbă, spunându-i că-şi caută de muncă. Văzându-l tânăr şi fără căpătâi, omul a încearcat să-l ajute şi l-a dus în curtea fiicei lui, care avea 20 de ani. Proaspăt căsătorită, cu un copil mic şi altul pe drum, femeia avea nevoie de mână de lucru în gospodărie şi la muncile câmpului.

După numai câteva zile, Turnagiu a aflat că femeia primise 80.000 de lei de la tatăl ei, pentru nişte cumpărături urgente. Banii erau puşi bine, într-un dulăpior încuiat cu un lacăt, iar cheia era mereu la soţul femeii.

Pe 3 martie 1993, în timp ce era pe câmp cu bărbaţii din familie, Turnagiu s-a urcat în tractor şi a pornit în viteză spre sat. Planul lui era să pună mâna pe bani şi să fugă. Oamenii n-ar fi reuşit să-l descopere apoi, se gândise el, pentru că celor la care lucra nu le spusese cine este, îşi dăduse un nume fals.

În drum spre sat, s-a răsturnat cu tractorul într-un şanţ, dar a reuşit să iasă nevătămat din cabină şi a luat-o la fugă spre casă. A intrat în curte şi a înhăţat un topor, pentru a sparge lacătul de la dulapul cu bani. Numai că femeia, care era la vecinii de alături, a auzit zgomot în gospodăria ei şi a venit repede acasă, prinzându-l asupra faptului. Turnagiu a lovit-o cu toporul în cap, apoi a luat banii şi, călare pe-o bicicletă găsită în curte, s-a făcut nevăzut pe drumul spre gară.

Femeia ucisă de el avea o fetiţă de 1 an şi patru luni şi era însărcinată în luna a IV-a, cu al doilea copil. Acesta este motivul pentru care lui Turnagiu i s-au atribuit cinci crime în total.

Le-a fost milă de el şi i-a omorât pentru bani

După crima comisă în Timiş, Turnagiu s-a gândit să se adăpostească la bunicii care locuiau în Bucureşti, dar n-a stat multă vreme acolo, pentru că ce poliţia începuse să se interesează de el, din cauza unor furturi mai vechi.

A umblat toată vara, iar sfârşitul lui septembrie 1993 l-a prins bătând străzile din Capitală. Pe Calea Rahovei locuia o familie de bătrâni care-l ajuta cu o farfurie de mâncare şi, uneori, cu bani. Mai mult bărbatul era cel care-l primea în casă, căci soţia lui bănuia că tânărul nu are intenţii curate şi comenta de fiecare dată.

Când a aflat că bătrânul s-a procopsit cu o sumă mare de bani, în contul unei moşteniri, Turnagiu a uitat de tot binele ce-i fusese făcut. În dimineaţa zilei de 30 septembrie 1993, a bătut la uşa celor doi, iar bărbatul l-a primit în casă şi l-a aşezat la masă. Şi, în timp ce tânărul mânca, el a plecat la baie. Atunci ar fi apărut soţia lui, care a început să-i vorbescă urât, le-a povestit Turnagiu anchetatorilor, iar el s-a enervat, a pus mâna pe cuţitul de pe masă şi a început să o lovească. Cel mai probabil însă, femeia l-a surprins pe Turnagiu în timp ce el căuta banii prin casă.

Cei doi bătrâni au fost găsiţi morţi în locuinţa lor, după mai bine de o săptămână. Din casă, criminalul luase 100.000 de lei vechi, bijuterii din aur şi haine.

A patra victimă, un fost coleg de şcoală

Turnagiu avea bani şi chef de distracţie. Dar, scrie Traian Tandin, s-a cuplat cu o balerină care, în câteva zile, l-a lăsat lefter. Şi atunci a încercat să-şi pună capăt zilelor, înghiţind mai multe medicamente. Cineva l-a găsit şi a anunţat Salvarea, iar în data de 4 octombrie 1993, Turnagiu a ajuns spital, unde a fost diagnosticat cu „reacţie nevrotică situaţională; ingestie voluntară de B. (n.r. – numele medicamentului)”. După ce şi-a revenit, a fugit din spital.

O lună mai târziu, se aciuase în gara CFR din Drobeta-Turnu Severin, căutând călători pe care să-i „uşureze” de bunuri şi de bani. În ziua de 21 noiembrie 1993, în restaurantul gării unde-şi făcea veacul, Turnagiu s-a întâlnit cu un fost coleg de şcoală, care mergea să-şi viziteze fratele aflat în armată. L-a simţit că are bani şi a început să-i toarne în pahar, până când tânărul n-a mai ştiut de el.

Apoi l-a dus în spatele gării şi l-a ucis cu mai multe lovituri de cuţit. I-a luat tot; când l-au găsit mort tânărul nu mai avea decât chiloţii pe el, iar zăpada din jur era roşie.

De data aceasta, Turnagiu a fost prins, căci mai mulţi martori îl văzuseră stând cu victima la masă şi plecând din restaurant cu ea. A fost arestat la 27 noiembrie 1993, iar în timpul anchetei au fost dovedite şi celelalte trei crime comise de el.

Raportul medico-legal: Psihopatie sociopat, dar avea discernământ

Conform raportului de expertiză medico-legală psihiatrică efectuat atunci, Ion Turnagiu „prezintă o psihopatie model sociopat, având discermământul păstrat”.

Sociopatia e o tulburare de personalitate ale cărei simptome debutează din adolescenţă; cel afectat are un comportament antisocial şi nu poate relaţiona în mod adecvat cu cei din jur, fiind incapabil să le înţeleagă sentimentele şi nevoile.

Comisarul Tandin, acum 14 ani: Are toate șansele să mai fie o dată liber

Condamnat la închisoare pe viaţă, trebuia să-şi execute pedeapsa până în noiembrie 2091. A fost pus în libertate la 10 mai 2019, iar acum, după doar un an a recidivat, încercând să omoare o tânără de 17 ani.

Are toate şansele ca odată şi odată să mai fie liber şi să circule nestânjenit printre noi.

Fostul comisar şef de poliţie Traian Tandin, în urmă cu 14 ani:
 
Citeşte şi:

Noi detalii despre starea de sănătate a tinerei incendiate din Mehedinți. Şansele de supraviețuire rămân reduse

Imagini incredibile dintr-un sat din Constanța măturat de viitură. Localnică: “I-a luat apa mașina! E jale”

     
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
ȘOC! Cum arată acum Mihaela 'Dragostea mea'. Soția lui Mircea Geoană nu a mai fost văzută din 2009 în public FOTO
Playtech.ro
ȘOC! Cum arată acum Mihaela 'Dragostea mea'. Soția lui Mircea Geoană nu a mai fost văzută din 2009 în public FOTO
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!